Cāļa forumi » Virtuves noslēpumi

mammaa: gurki ziemai - konservesana- kā vislabāk ?

Slēdza mammaa.

mammaa

Pastāvīgs apmeklētājs

CT = +36.6°

02.07.2010 16:54:02 0 0

Gribeju pajautat kad ir istais laiks konservet gurkus ziemai? Vai tagad jau var? Tā kā šogad to pirmo reizi grasos darīt, tādēļ jautāju.
Un otrkārt, gribeju pajautat, to metodi ar pārliesanu bet bez pasterizēsanas. Kā pareizi to dara?
Varbut vēl ir kada vienkārsa viegla recepte kā iemarinēt gurķīsus ziemai?

Mainīja mammaa, 02.07.2010 16:54:36

mammaa

Kadiķoga

Pastāvīgs apmeklētājs

CT = +36.6°

02.07.2010 20:11:56 0 0

Vai tagad jau var?
Nē. Tas jādara jūlija beigās-augustā-septembra sākumā , kad gurķi ir no lauka un ne agrīnās šķirnes (kā tagad).

to metodi ar pārliesanu bet bez pasterizēsanas

Es daru tā:

-saliek burkā lapas, garšvielas(visvairāk dilles), gurķus
-katlā uzvāra ūdeni ar sāli (2 ēd.kar.uz 1 l ūdens)

-uzlej pilnajām burkām, uzliek metāla vāciņu (neskrūvē-tikai uzliek)

-pēc ~10 min. caur caurduri izlej šķidrumu atpakaļ katlā, uzvāra vēlreiz, pievieno 2 deserta kar.etiķa esences uz 1 l ūdens,

-uzlej tām pašām burkām, katrā 3 l burkā uzberu ~1/2 tēj.k. sinepju pulvera vai sinepes,

-aizvalcē ar metāla vākiem (var skrūvējamos)

-liek uz vākiem ar dibenu gaisā, apsedzu ar frotē dvieli un atstāju virtuvē atdzist

-nesu pagrabā un var glabāt kaut 3 gadus.

Gala rezultātā ir mazsālīti, mazetiķaini gurķi - kraukšķīgi un garšo pēc jaunajiem mazsālītajiem.

Burkas mazgāju ar sinepju pulveri un karstu ūdeni, vāciņus ar karstu ūdeni noplaucēju, gurķus kārtīgi nomazgāju aukstā ūdenī un nogriežu pašus galiņus.

Mainīja Kadiķoga, 02.07.2010 20:12:57
Mainīja Kadiķoga, 02.07.2010 20:13:15

Kadiķoga

brebze

Pastāvīgs apmeklētājs

brebze

CT = +36.6°

02.07.2010 20:27:09 0 0

es pat aizgāju pēc savas burtnīcas :D
Taisu pēc mammas receptes gurķus, kas man un maniem vīriešiem ļoti ļoti garšo. Tātad:

Uz 3l burku:
3 ēd.k. cukurs
2 ēd.k. sāls
2 ēd.k. esence
Burkas dibenā saliek mārrutku lapas, diļļu galvas, ķiplokus, upeņu lapas. Kārto gurķus ar nedaudz nogrieztiem galiņiem (var arī negriezt). Kad sakārtoti gurķi, burkā pa taisno ber cukuru, sāli, esenci un aplej ar vārošu ūdeni. Aizvāko, apgāž burku uz "mutes" un apsedz ar segu. Kad atdzisis, stiepj uz pagrabu. Vākus lietoju skrūvējamos. Kad aizskrūvēju, skatos un klausos, vai kaut kur gaiss nelaiž cauri (to var dzirdēt un redzēt, kad apgāž burku).

Tiešām sanāk ļoti garšīgi. Pagājušajā gadā taisīju arī pēc draudzenes receptes ar mazāk cukura un nebija tas. Man pietruka tās saldskābās garšas. Ā un ķiploku nežēloju, jo tad gurķi piesūkušies ar foršu ķiploku aromu. sanāk vienmēr kraukšķīgi.

brebze

mazais sauļuks

Pastāvīgs apmeklētājs

mazais sauļuks

CT = +36.6°

02.07.2010 20:40:15 0 0

mana recepte:

saliek 3 l burkā dilles, upeņu un ķiršu lapas, 2 aspirīnus (ja patik ari ķiplokus) ieliek gurķus un uzlej marinādi (2 gl ūdens 1 gl cukurs 2 gl 9%etiķa(vai 1.5gl) 2 ēd.k. sāls - to visu uzvāra) tad burku aizvāko, apgāž otrādi, apsedz ar segu - nākamā dienā uz pagrabu.

mazais sauļuks

vendy

Pastāvīgs apmeklētājs

vendy

CT = +38.2°

03.07.2010 08:04:07 0 0

brebze
Kadiķoga
Un kur tagad var dabūt etiķa esenci ?


vendy

Kadiķoga

Pastāvīgs apmeklētājs

CT = +36.6°

03.07.2010 09:21:57 0 0

Un kur tagad var dabūt etiķa esenci
vendy
Jānokāpj pagrabā un jāpaņem - manam atlikušajam mūžam pietiks

Kadiķoga

Marite

Pastāvīgs apmeklētājs

Marite

CT = +37.6°

03.07.2010 10:06:00 0 0

Uz 3l burku: 3 ēd.k. cukurs 2 ēd.k. sāls 2 ēd.k. esence Burkas dibenā saliek mārrutku lapas, diļļu galvas, ķiplokus, upeņu lapas
šī ir ideālā recepte manai gaumei (garšo saldskābi), šādi taisīja vecmāmiņa, mamma, arī es ;)

esences vietā droši var likt etiķi ;)


Un es jūs lūdzu- pamaniet, kad esat laimīgi! /K.Vonnegūts/

Marite

brebze

Pastāvīgs apmeklētājs

brebze

CT = +36.6°

03.07.2010 18:48:25 0 0

vendy
es tirgū pirku (Jelgavā ira).

Papildināts 03.07.2010 18:49:17:

Marite
jā, bett etiķis tad jālej proporcionāli krietni vairāk, jo citādāk tā marināde rūgs.

brebze

vendy

Pastāvīgs apmeklētājs

vendy

CT = +38.2°

04.07.2010 12:16:19 0 0

brebze
O, paldies, iešu kādu dienu paskatīt Man jau liekas, ka bez etiķa esences nemācēšu marinēt


vendy

Funky Monkey

Pastāvīgs apmeklētājs

CT = +36.6°

05.07.2010 00:58:14 0 0

mammaa
taisu tapat kā brebze. Sanak ļoti gardi. Un nav taisnība, ka nevar to darīt tagad. Es šonedēļ jau sataisīju sev 18 burkas. Sanāca ļoti labi, šodien atvēru vienu vaļā.
Iepriekš dažas burkas aizgāja pa pieskari, laikam nebiju pareizi sterilizejusi, toties šoreiz neviena.
Uzrakstu procesu, jo lasīju, ka darīsi to pirmo reizi...varbūt noder.
Novārīju vakus, novārīju burkas, tad burkas iemetu cepeškrāsnī 180° uz 15 min(liekas, tas palīdzeja soreiz, lai nesaktu rūgt man tie gurķi kā iepriekš). Tad lapas (tās buntes, ko tirgū tirgo sagriežu mazos gabalos un samaisu)+ piparus dažus+ķiploku sagrieztu iekšā, gurķus, pārleju ar marinādi, katla apakšā dvieli, lieku vāroša ūdenī burkas, lai sāk nākt uz augšu gaisa burbuļi, tad vāku virsū, apmetu otrādi, un uz dvieļa virsū. Nakamajā rītā liku jau plauktos. Viss čikiniekā.


What is right for one soul may not be right for another.It may mean having to stand on your own and do something strange in the eyes of others. 

Funky Monkey
Jūs nevarat rakstīt šajā tēmā, jo tā ir slēgta.
16357938
Noderīgas saites

Rīga

°C
Gaisa spiediens: hPa
Vēja stiprums: m/s
Vēja virziens:
tasty
DELFI
Izvēlies tapeti: Rudens