Cāļa forumi » Virtuves noslēpumi
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5

Esssa: Produktu saldēšana

aardillaa

Pastāvīgs apmeklētājs

aardillaa

CT = +40.1°

01.07.2011 23:38:32 0 0

vēl, kas man patika no saldētiem produktiem - čili jeb asie pipari, veselas pākstis un cidoniju daiviņas, ko piemest tējai, citrona vietā!


Особенно невыносимы идиоты, которые смотрят на тебя как на равного  

aardillaa

portiz

Pastāvīgs apmeklētājs

portiz

CT = +38.4°

02.07.2011 10:17:12 0 0

Raimonds1

Darzenji ir ljoti svarigi. Pie kam brokolji ir ljoti vertigs darzenis...Nevajag jau tik parlieku parvertet zemenju vertigumu Zemenes needisi tik biezji, ka brokljus var lietot ikdienaa edienaa. Ari visai neliela dzivokli var ielikt gana ietilpigu saldetavu. Izmet virtuve kadu lieku trauku skapi vai priekshnamaa vai kada cita nosturi var uztaisit nosleptu skapi, kura ielikt saldetavu. Ja mazak vietas - ka skapi, ja vairak - ka ladi. Saldetava atmaksasies visai fiksi. Ja maz vietas, jaizverte kas vislabak garsho, tomer parpildit vienigo saldetavu tikai ar ogam, es ta noteikti nedaritu. Parasti pat nelieliem ledusskapjiem ir visMAZ DIVAS LADES. Viena saliktu ogas, otraa - darzenjus. Pie ogam vel mazliet vietu , kur ielikt kadu nelielu daudzumu pelmenjus(mes gan jpashi gatavojam un gandriz nekad neperkam gatavos, bet citi perk, tadel var tiem vietu vajadzet.) un kadu galjas vai zivs gabalu. Bet jshadu varinatu atzitu tikai tad, ja totali shauriba dzivotu vai butu viena pati edeja. Ja man butu kaut viens berns - man butu vai nu gana ietilpiga saldetava kopaa ar ledusskapi vai atsevsihkja lade, kuru uzbaztu kaut vai uz kadas velasmashinas.

Pirmkart - pirkt saldetus darzenjus ir dargi, staigat uz tirgu regulari - parasti stradajosham - diezgan neiespejami, dzivokljos apkures sezonaa viss atri zust un zaude uzturvertibu, pie majas mazs veikalinhs ar vietejiem produktiem - utopija - tas ir retajam vairs palicis, pirkt leileveikalaa ievestos - nu ja ir pie kajas ko un ka ed - tad droshi vien ar pie kajas ir vai nav majas saldetava. Bet tads ar nelidis te lasit temu


Es laikam esmu saldeshanas maniaks. Mums uz faktiski 7 cilveku saimi(mes divi pieaugushie+3 berni+2 vira vecaki, kuriem majas ir ledusskapja maza saldetava, bet vairumu ieliek darzenju pie mums saldetavaa) ir divas papravas saldetavas normala ledusskapja izmeros+standarta ledusskapis ar 3 papravam atvilknem. Ledusskapi, kad nesen pirku - gribeju vispar - maksimali lielaku saldetavu, mazaku ledusskapja sadalju, jo ledusskapi nekas mums ilgi nestav - produkti paterejas samera atri. Tikai tik daudz, ka piens aiznjem vairak vietu, jo ja ved, tad reizi 3 dienas no laukiem atvedam pienu, sasildu biezpienu, uztaisu sieru. Parejas lietas ilgi tur neturas - ja nopirkts, tiek pagataviots.

Ta ka saldetava vislabak turas garsha, ka zavetam - lielako dalju produktu saldeju, nevis zaveju, ja tie nevar glabaties ilgi svaigi. Ir lietas, kas labi stav nezavetas, nesaldetas - burkani, aboli, sarkanas bietes, kartupelji, puravi, sipoli, kalji(prieksh kam tos vel sadet), racenji u.c tamlidzigas saknes.

Saldeju jau gadiem, tapec jau ar gramu precizitati pat varu paredzet, cik un kas man jaieliek saldetava sezonas laikaa.

Temas vidu bij runa par to, kapec veidojas sniegs uc pie sasaldetaa - tadel, ka jums ir ielikti produkti ar lieku mitrumu un parak daudz briva vieta saldetavaa - saldetavaa tiri no energijas viedoklja nevar but brivas vietas, jo saldetava patere energiju sasaldejot tuksho, ka ari saldejot lieko mitrumu, tadel velams visu saldetavaa likt bez lieka mitruma - ja mazgaa, produkts pirms tam janozavee. La nebutu liekas vietas, parasti atbrivoto vietu aizpildu ar to, kas paterejas drizumaa, bet sezonas laika nav nepiecieshamiba likt sadetavaa - teiksim - nevaljigam dienam sagatavoju burkanus, satiritus, sagrieztus, nosusinatus ievietoju vietas, kas atbrivojushas. Tapat ar kartupeljiem var darit, saknem citam, zivi(ari galju) iemetu, ja nopirkts kaut kas, bet zinu, ka tulit neuztaisishu - neturu ilgi ledusskapi - metu sadetavaa. Mums gan atshriba no citiem ir lauki, kur ir sava kautaa cuka, ta gan ir jaieliek pec kaushanas saldetavaa.Tapec mums jau krietnu dalju no saldetavu tilpuma aiznjem lauku galja, kamer ta tiek izlietota.

Saldeju:

No ogām:

ZEMENES, saldeju gan veselas, gan blenderetas, sadalu apmeram pa porcijam, kadas varetu tas izmantot - gan lielaka traucija, gan mazakos saliekot. Jo ja veselas vel vares ziema atlasit un salikt atlaidinashanai tik, cik vajag, tad blederetas bus sasalis klucis, ko atliek tikai ar civi skaldit Berniem visbiezjak ogas atlaidinu tada veida, kad uzkarsetaa piena uz bridi iemetu saslaushas ogas. Ogas bridi pastavot pienaa atlaizjas, nav tik pljurigas, ka laidinot lenam istabas vai ledusskapja T. Ta pat daru ar blenderetam, ja gatavoju piena kokeili berniem. Ogas mazak zaude, ja tas neatlaidina strauji, bet ievieto ledusskapi un patur tur uz laiku trauku, lidz atlaidishas ogas.

Saldeju ari meza zemenes. Atlaizjoties tas garsho tapat, ka garshoja ieliktas. Ja kas, panes diezgan labi saldeshanu, pat labak, ka maju ogas. Tikai nedrikst but pargatavojushas - tas vairs nav tik labas saldeshanai. Jo gatavakas ogas - jo labak tas apest svaigas, nevis saldet. Gatavakas ogas panes sliktak atlaishanos.

Daudz saldeju avenes. Tas gan tikai veselas, vienas no ogam, kas sasalst un atlaizjas vislabak - atlaidishas, ka nupat novaktas gan izskatas, gan GANDRIZ ta garsho. Katra oga ir smuki atsevishkji panjemama atshiriba no citam, kas tik ideali neatlaizjas pec sasaldeshanas.Papildus sasaldetam karbinjam ar avenem tas ielieku ari sablenderetas un sasaldetas nelielos kubinjos. Saleju tajas pashas ledus silikona forminjas, kas domatas ledus gabalinju saldeshanai. Ziema sho liekam klat tejam, kopaa ar tadiem pashiem sasaldetiem upenju kubinjiem taisu dzeramo karstu.

Upenes. Godigi sakot, es neesmu nekada zapshu cienitaja. Mums tas ari lietojas pavismaz maz. Berni zaptes pavisam maz lieto. Pie pankukam u.c biezjak izvelas sasaldetas , atlaidinatas, blenderetas ogas ar medu vai cukuru saldinatas, ka zapti. Upenes vispar neiespringstu baigi likt karbinajs uc. Ljoti pateicigas ogas, lai tas vienkarshi , pat netiritas, saliktu maisinja palielaka un ieliktu saldetavaa. Tas, ka klat kads zarinsh vai kausinsh - tas nenaks par sliktu jusu veselibai, jo ari tajos ir vitamini un daudzas noderigas lietas veselibas stiprinashanai. Visbiezjak un visvairak tieshi taa ari patereju - ieliktas veselas sasaldetas ogas. Ta upenes saglabas vislabak savu garshu, aromatu un vitaminus. Visas ogas pazaude nedaudz ja tas pirms saldeshanas vel papildus apstradaa, bet nu vietas ir tik, cik ir...Tapec parasti es sikakas ogas lieku veselas, ka upenes. Bet lielakas - ka zemenes - blenderetas vairak. Upenes vel saldeju sablenderetas leduskubinju veidnes, jo ar apmeram venu kubinju pietiek garshiogam dzerienam ziemaa. Savaigas ogas sablendere, salej kubinju formas, velams silikona, lai vieglak iznjemt, kad tas sasalushas, izdauza araa un saliek atsevishkji kada maisinjaa, lai tie neaiznjem daudz vietu.

Janjogas. Tas mums parasti lietojas ka pedejas, bet nevis tapec, ka mazak garshotu, ir ljoti garshgas un virtuve bez tam neiztikt. Vienkarshi tas labak der pavasarim. Par cik janjogas ir dabiski ljoti labs recinatajs, tad beizji izmantoju liekot saldajiem, kur vajag lai sazelee labak. Zaptes gan terejam maz, bet lai labak sazeletu zemenju zapte, kas man shkjidra negarsho, bet parmerigi sacukurota arii nee, cukuru ievarijuma, kam klat pektins un kimijas - ar ne parak gribas izmantot - tad jajogas ir idealakais zeletajs, ko pielikt klat zemenju zaptei. Kad varu, pielieku klat janjogu sulu jau gatavu sasaldetu vai shad tad esmu likusi ari vienkarshi belnderatas ogas. Labak stav, ja ir sula.Ta ka zemenes nogatavojas pirmas un faktiski, kad sakas janjogas - zemenes visbiezjak ir cauri preksh zaptem(ka shogad), tad jaogas jaieliek nakamam gadam saldetas, ja patik biezakas zaptes. Tas var likt klat dazadam ogam un augljiem, kam dabiski nav tik daudz vielu, lai pashi sarecetu. Jo janjogas to ir ljoti daudz un vajag visai maz, lai sarecetu.

Ogas lieku veselas, ari visbiezjak netiritas - ja ir laiks, notiru no kekariem, bet visbiezjak tiri dzerieniem izmantoju netiritas ogas. Ja perk cita lasitas, tad gan jau tiritu. Pati savas lasias sametu ar visiem kekariem saldetavaa maisa pravakaa. Ziema atliek pagrabt tikai kadu sauju un uztaisit dzeramo. Visbiezjak tomer nevis ziema to izdzeram, bet jau pavasarii, kad araa ir silts, bet nekas laga vel nav saaudzis - visperfektakais dzeramais, kad vel nekadu ogu nav. Jo cik tad dzersi piparmetras, kas faktiski pirmie zaljumi dzerieniem...Ja kas, labi ar piparmetram garsho kopaa janjogas.

Erkshkjogas.Vispar liekas nepelniti par maz izmantotas ogas, jo ir garshigas. Saldeshanu paciesh gana labi, protams, net atlaizjot uzreiz jaizmanto, citadak izskatas ne visai, jo atlaizjoties visai fiksi zaude gan formu, gan krasu, gan visu parejo. Bet es saldeju ne eshanai svaigai, bet izmantoju edieniem - parsvaraa gan saldajiem - uzputenjiem, kadam kukajm pildijumiem u,c ari saldam mercem. Dazkart uzvaru kompotu. Bet ta ka man dikti garsho svaigas erkshkjogas, tad es ari ziemai lieku vienkarshi veselas ogas sabertas maisinjaa. Nekas kopaa nesakep un nesasalst, ja vien netaisas likt pargatavojushas ogas. Jo gatavakas ogas - jo sliktak panes atlaidinashanu.

Kirshi - saldos nesaldeju. Reiz megjinaju, bet ne vinjiem vairs tada garsha, nekaa. Skabie - pavisam citadak - garsha ljoti laba. Mums iziet daudz - svaigai eshanai parsvaraa saldeju ar kaulinjiem, jo tad tie atlaijoties ir ar daudz labaku formu, aromatu u.c, ka tie, kas tomer apstradei pakljauti - iznjemot kaulinjus Bet ja siki berni majas - tad nekas cits neatliek, ka njemt kaulinjus araa jau pirms saldeshanas, jo pec atlaidinashanas tos vairs tik vienkarshi neiznjemt ar kirshu kaulinju izspiedeju(ja ar rokam njem araa, baigaa champashanas). Mums kirshi izterejas shausmigi daudz. Lieku parasti tukshas saldejuma karbinjas. Ziema daudz aped gan vienkarshi atlaidinatus, gan daudz izlietojas dazados saldos edienos un kukas. Ar kaulinjiem bernu vienkarshi maisinjos, bez kaulinjiem - karbinjaas, jo ja klat ir lieka sula - sasalts var lielaa klucii. Tas gan ir bijis tikai tad, ja ieliek stipri gatavus kirshus, bet ieraduma pec ta turpinu likt Pedeja laikaa gan sulu sasaldeju atsevishkji, kas sarodas, kad iznejm kaulinjus un mazliet pastavejushi, kamer atkaulo.

Ja butu, liktu saldet ari citas ogas, bet man nav ne kazenes, ne zelta janjogas.

Mellenes sasaldejas labi, bet musu majas kaut ipashi daudz neizterejas, ja salidzina ar citam ogam. Atlaidinatas veselas berni aped, bet tiri edienos pamaz izmantoju - mellenju klimpas , protams, bet tiri kukaas u.c - pamaz iziet. Zapte toties gana labi izterejas. Tas ir ogas, ko faktiski, ja ta padoma, ielieku vismazak saldetas.

Nekad neesmu saldejusi smiltserkshju ogas, shoagd to domaju pameginaat, gan jau labi saldejas.

Dzervenes nekad nesaldeju - tas ir ogas, kas ideali glabajas ledusskapi vai kada vesaka vietaa tapat. Atliek tikai izlasit ogas, kas bojajas, lai nesak visas citas atri bojaties lidzi.

Bruklenes gandriz aizmirsu pieminet, bet vienmer ieberu maizes maisinjos pagaras desas un salieku ladee. Ziema, kad sak bojaties aboli, bet tados tempos, ka bojajas - parasti neizterejas ne edienos ne svaiga veidaa - savaru biezeni kopaa ar bruklenem. Atlaizjoties ogas nezaude neko - ne formu, ne garshu. Ja svaiga veida ilgi neuzglabasies un saks visai strauji tomer bojaties, tad saldeshana ir shim ogam ideala. Berni velak tas ed atlaidinatas diezgan daudz svaigas.

Darzenji -

numur VIENS - spinatus(sablenderetus un vienkarshi sagrieztus, bet sausus saspiezju maisinjaa bez gaisa , bet jau liekot saldet dalu porcijas, kadas izmantoshu, lai velak nav ne kas jadauza, jacert u.c(izmantoju piragiem, biezenjiem klat, teiksim kartupeplji ar spinatiem, mazliet dilles - super, sautejumiem(jaliek pashas beigas, jo spinatus vispar ir GREKS varit vai sutinat ilgi), pildu vistaa ar zaljajiem zirnishiem(njem svaigu vai saldetu vistu, to ierive garshvielas, bridi patur ledduskapii garshvielas ierivetu uz kadu dienu, ari ja saldeta, tad pilda ar zaljiem zirnishiem, kas jaukti ar spinatiem. Musu majas neliekam tikai spinatus vien, bet parastos spinatus jaucam ar sinepjuspinatiem un nedaudz pievieno rukkolu - zaljumi var but gan smalki blendereti, bet labak, ja sasmalcinati saplukajot ar rokam), zalos zirnishus - tos vienkarshi jasaber maisinjaa. Visparastakajaa lielaveikala maisinjaa var iebert un ielikt saldetavaa. Mums tie paterejas diezgan daudz - beru gan zupam, gan pildu vistu, gan klasiski brukanu/zirnishu sautejums, gan frikadelju zupam u.c - viens no produktiem , kas saldetaa veida neko nezaudee - garsho tieshi tapat, ka svaigs, atlaidinu gan svaigai eshanai ieliekot ledusskapi, nevis pa taisno istabas T.

Tad diezgan daudz saldeju svaigas bietites ar lapam visam - kad laukos retina mazas sarkanas bietites - man tas vienmer liekas greks izbarot cukam vai govim, mums tadas tieshi ljoti labi apedas zupas ziemaa, tapec vienkarshi sagriezju, saknes dalju atsevishkji, lakstus atsevishkji un salieku masinjos bez gaisa - var pavisam parastos maisinjos, lieko gaisu jamegjina izspiest un cieshi ielikt saldetavaa.Parasti ar normeju pa porcijam jau savulaicigi lakstus, jo saknes dalju var vienkarshi pagrabt velak, ta nesasalst kopaa. Ja laksti ir nosusinati, tad tie ari nesasalst kopaa, bet man pashai ertak, ja ir jau sanormets mazos maisinjos pa porcijam. Bietishu lapas izmantoju ari piragiem. Saknju dalju, ari sautejumiem u.c

Tad mega daudz iziet ziedkaposti un brokolji tiem saldetavas tiek atveleta visai liela vieta, jo paterejas dikti daudz - biezji varu biezenjos kopaa ar kartupeljiem, burkaniem, spinatiem, ka nu kuro reizi. Zupas, protams, sautejumos, krasni daudz cepu, vai vienkarshi uz pannas pacept, kad slinkums kaut ko gatavot. Ta ak beim ir diezgalvinjas, tad tas salazuju nelielos gabalos un saberu maisos pravakos. Faktiski mierigi varetu likt bez maisiem, vienkarshi saberot lades, bet man negribas, ka saldetava savelkas visadas smarzjas, tadel censhos maksimali norobezjot jebko liekot, ka smarzjas paliek pie saldejamaa produkta Nedaudz abus salieku ari sashkeletus, jo pec atlaishanas nevares tik ideali saskelet, bet shad tad gatavojot noder sashkeleti brokolji un pukkaposti.

pupinjas - tas samera daudz paterejam - es parasti lieku tris veidus - dzeltenas, parastas zaljas un tad vel zaljas, kas tievas izaug. Pie kam tievas mazak vietu aiznjem Neko tur neblansheju un neapcepu - ielieku svaigas un tad lietoju, kur esmu paredzejusi. Nesaprotu, prieksh kam jablanshee.

Skabenes - citi liek burkas ar sali u.c - man patik, ka maksimali svaigaks un tuvak dabigajam, sasaldets ta vairak tomer saglaba savas ipashibas, tapec saldeju ari sakbenes. Bez tam sablenderetas tas aiznjem ljljoti maz vietas. Es un berni maz edam skabenju zupas, bet viram ljoti garsho un ik pa laikam varu speciali vinjam Citos edienos diezgan maz iet, lai gan skabenes var daudz kur pielikt un edienu bagatinat. Ipashi ja ir kads, kam tas dikti garso

Rabarberi - nu es rabarbernus ne tikai saldajiem izmantoju, tapec mes tos saldetus samera daudz izlietojam. Rabarbernus lieku ari cotos edienos - ka sautejumi, zupas u.c Bez tam gan sasaldejami ideali - sagriezti nesasalst kopaa, gan atlaizjoties gana formu saglabaa.

Pipari, paprika, mazie asie pipari. - saldeju dazadi - gan ka salatiem sagrieztus smalkakas skelites un citiem edieniem ka sastavdalju, gan veselus, kas sapilditi jau ar dazadu pildijumu - pusfabrikats dienam, kadd slinkums gatavot. Par cik virs reti gatavo, tad sho visbiezjak izmanto, kad man nav laika taisit est vai neesmu majas - atliek tikai ielikt cepeshtraukaa un uzcept krasnii. Mazos asos piparus saldeju veselus. Tikai par cik problema atlaidinat, ta, lai tiek ir ideali sagriezjami, tad izmegjinaju un tiri labi lietojas, ja uz plats sasalde mazas picinjas ieprieksh sarivetas, tas salieku kopaa traucinjaa jau ieprieksh sasaldetas un tad atliek tikai iznjemt, kad vajag kaut kur likt klat.

Briseles kaposti - zinu, ka citiem negarsho.Mazai man ljoti negarshoja, bet nu esmu iemacijusies gatavot taa, ka man pashai garsho pat ljoti un tadel vienmer savu vietinju atvelu shiem, kuriem vispar neko ipashu nav javeic sagatavoshaanaa+atlaidinats garsho tipat labi, ka pirms saldshanas. Ljoti labi garsho ari vienkarshi apcepti. Ja gadas palielakas galvinjas, tas sagriezju uz pusem vai 4 daljas un saberu maisinjā lielakaa.

Parastie sipollocinji un maurloki. - abi sasaldejas gana labi, ari nesasalst kopaa, bet atlazdinot gan ne parak labi saglabaa formu. Maurlocinji daudz labak izskatas par parastajiem, tadel ziemai viezbiezjak shos sagriezju pa visu vasaru un pa nelielam daudzumam iesaldeju. Ziemas noder parkaisit zupas, merces, citur pielikt...Par cik maurlocinji labak saglaba formu pec atlaidinashanas - ar katru gadu arvien vairak tos saldeju, ka parastos.

Kirbis - saldeju tikai tad, ja sak kads kirbis bojaties, kas stav rudeni ielikts vesels. Jo parasti kirbji ir tik lieli, ka viena reize tos atgriezjot nav iespejams apedst tadu daudzumu. Un parasti ap to laiku jau shis tas ir saldetavas patukshojies, ka kirbis ir ideals, lai aizpilditu tukshumus saldetava jau pec ogu un darzenju razjam. Saalst ideali - gan blenderets biezenii, gan kubicinjos sagriezts.

Kabacis - dies gan shtruntigi sasalst, bet ja vieta ljauj, shad tad medzu ielikt, jo viram garsho mans kabachu/maltas galjas sautejums. Tad prieksh taa speciali saldeju tomatus, kas visai slikti padodas saldeshanai Bet ja ir vieta, mega daudz tomatu, tad var darit taa, ka samicitus vai sablenderetus tomatus(bet ne parak siki) nedaudz nosusina atlejot caur smalkaku sietu sulu un biezako dalju ieliek saldetavaa. Ja vieta ljauj, var jau ar visu sulu, bet man nekad tik daudz vietas nav. Tomati ne parak panes saldeshanu, bet nu sautejums garsho gana labi ari no sasaldetiem kabachiem un tomatiem(Sautejumu taisu pacepot malto galju, tad pievieno kabachus un visbeizdot tomatus ar garshvielam, taja skaitaa, saldetu baziliku nedaudz vai svaigu, ja sezona Protams, sals un pipari vel. Kada dille u.c

Kukuruza - var saldet, bet mes ne parak to edam. Shogad vairs nelikshu.

Grashvielas -

dilles - ideali sasaldejas, tikai jabut perfekti noslegtam traukam, jo dillem ir ljoti speciga smarzja un ja tai ljauj valju saldetava - visur sasuksies, ari citos produktos saldetajos. Pilnig viss tad garsho ar dillu garshu Parasti saldeju nelielas karminjaas sagriezjot.

petersilji - parasti ne parak labi noder saldeshanai. Atlaidinot ar ne pec ka neizskatas, bet jau vairakus gadus saldeju un speciali audzeju krokainos petersiljus. Gan gliti izskatas, gan labi sasaldejas. Bet tados gadijumos, ka tad, ja japilda pildita vistas ar zirnishiem un spinatiem, tur samera daudz lieku klat petersiljus, tapec tad njemu saldetos, kaut mums visu ziemu ir ari svaigi petersilji kastitee no darza parstaditi(nakamaa gada tos izstadu darzaa un izaudzeju seklu).

selerija lapu - saldeju tapat ka petersiljus, ari del smarzjas, ka jau dillem un petersiljiem - jaliek noslegta traukaa.

Talak slinkums rakstit, jo saldeju pratiksi visus garshaugus un visi gana labi sasaldejas, ari baziliks. Tikai tie, kam lielakas un varigakas lapas, tos lieku taa,lai maksimali maz samicas kopaa -= piparmetram lapinjas pieglauzj un saliek cieshaki vienu pie otras, kad ir ATLAIDIES, tad sapurina, lai lapas nostajas, ka parasti, ja piparmetru vai bazliku izmanto dekoreshanai.

Saldet var ari un saldeju arstniecibas augus. RETI KURI augi ir tadi, kas kaltejot tieshi iegust labakas ipashbas. Parsvara tomer liela dalja ir tadi, kas vislabakie ir svaigaa veidaa, tapec gan gana labi pieciesh saldeshanu un ir daudz aromatiskaki, ja sasaldee.

Bez viesiem shiem saldetavaa man vienmer saldetas bekas, vietas mazinashanas nolukos bekas nedaudz apcepu, sadalu porcijaas. Gailenes tas pats. Ja senem labaks gads vai salasam vairak, salieku visu un ja neapedas viena gada - dazkart pastav pat uz nakamo sezonu.

Aizmirsu pieminet, ka saldet var un saldeju ari rukolu - pedejaa laika ta latvieshiem diezgan daudz lietojas.

Nevajag baidities saldet dazadus darzenjus, augus un ogas - vienkarshi var izmegjinat, ka un ko labak sasaldet - kad ir sezona, sagatavojiet, ka jums shkjiet ertak, ieliecie un tad megjiniet driz pec tam atlaidinat. Ta ekspermentejot var katrs atrast, kas labak gasrho vai lietojas un ko ir verts vai ko nav verts saldet.

Katra zinjaa, man liekas izdevigak sezonas laika leti sapirkt vai pasham izaudzet un salikt, lai ziemaa nav jperk no sazinkurienes ievesti darzenji, ogas. ES ljoti reti ziema perku darzenjus - mums praktiski viss jau ir ziemai, rdenim un pavasarim salikts saldetavaa, pagrabaa(man noveicies, mums ir pie visa vel pagrabs...) Kamer pagrabs nebija - izlidzejos, ka nu vareju - kartupelju maisam blakus staveja udens spainis. Burkanus ieraku smiltinjas, bet smiltinjaas bj bij ierakta marle, kuras gals taja pasha spaini, kur udens kartupeljiem. burkanu saknes speciali sakartoju, ka caurule pa vidu marle, kura pastvigi uztureja nedaudz mitras tas smiltis pa vidu un burkani tiri labi glabaajas. Man gan bija tada neliela noliktavinja, kura faktiski gaisma nekad nebij. Tapec ari tik traki neasnoja.Mitrums ljava neizzut.


Esmu ģeniāls cilvēks. Varu visu. Bet vislabāk man sanāk vērot. Caur fotoaparātu jau desmito gadu ne tikai savam priekam.

VĒROT, IERAUDZĪT, NOĶERT...portizmasinas@gmail.com

 

 

portiz

asandra

Pastāvīgs apmeklētājs

CT = +36.6°

02.07.2011 10:40:04 0 0

portiz
apbrīnoju par pacietību rakstīt

asandra

Sta, viator!

Pastāvīgs apmeklētājs

Sta, viator!

CT = +38.2°

02.07.2011 14:34:59 0 0

Kažmamma
kā kaltē - speciālā mašīnā? kādas viņā fīčas, kas svarīgi izvēloties? man draudzene kaltē ābolus šķēlītēs - superņammīgi, bet viņai ir reāla, ar malku kurināma plīts. es ar gribētu kaltēt, tikai ar jaunajām tehnoloģijām

ogas es saldēju vienā kārtā uz paplātes, tad, kad sasalušas, saberu maisiņos. tā sasalst smuki katra odziņa atsevišķi, bet glabāšana sanāk kompaktāk, nekā kastītēs.


Шта, авиатор?

Sta, viator!

buzis

Pastāvīgs apmeklētājs

CT = +36.6°

02.07.2011 16:45:25 0 0

portiz
nu, paldies! tik daudz vērtīgu labumu sarakstīji! tev laikam baigi lielā saldētava, ja no visa var salikt visai ziemai. mums arī ir liela, atsevišķa, bet nudien viss nesaiet. bet par saldēšanu visā varu tev piekrist- ļoti laba lieta! būs jāizmēģina retināmās bietītes- man arī tās gribas visas bez atlikuma kkur izmantot, tad nu lieku salātos, zupās, mērcēs, bet saldēt nebiju iedomājusies. arī saldētu ogu ledus kubiciņi ir forša ideja!

(mums gan slikts, mitrs pagrabs, kurā stāv tikai pilnās burkas, jo pārējais ātrāk vai vēlāk sabojājas, līdz jaunam vēl kāds laiks gaidāms).

buzis

portiz

Pastāvīgs apmeklētājs

portiz

CT = +38.4°

04.07.2011 21:20:41 0 0

asandra
Man gan ļoti jāatvainojas, jo es rakstu superātri , bet kļūdas neizlaboju

Sta, viator!
Paskaties tepat cālī tēmas - meitenes te pirka, tam pašam Žurkulim, man liekas, ir žāvētava. Es tagad mammai meklēju, bet mums priekš 12 cilvēku saimes neder maza. Skatos, ka ir arī prāvākas ierīces ap 200 latiem - cita jauda, daudzums. BET brālis parēķināja, ka izdevīgāk liela, kā maza - gan laiks ietaupās, gann enerģija. Mazās standarta vidējam patērētājam domātās, nemaz tik maz neapēdot, bet lielais daudz vairāk sažāvē.

Nu es neko daudz gan par tām nezinu - līdz šim sažāvēju laukos, cik vajadzēja, bet tagad plīts izdegusi, kamēr cepeškrāsni nomainīs, plīti pārmūrēs - viņiem tas tik fiksi neies.

buzis

Ja mitrs - nesiet iekšā un izberiet pelnus, sausus, var saulē paturēt - dezinficē un susina. Ja visu gadu tā - arī visu gadu var iebērt kādā traukā vai traukos, ja pagrabs paprāvāks.

Nē, mums nav viena - mums divas atsevišķas saldētavas, kā skapji, nevis lādes. Lādes ietilpīgākas, bet aizņem daudz telpas vietu. Palielas ir - no galvas neatceros, cik litri, bet katrai ap 7 lādēm/kastēm. Gana daudz var salikt.

Sta, viator!

Zini, es sākumā šitā ar baigi perfekti centos, bet vienu gadu nebij laika - ne satīrīt, ne atsevišķi sasaldēt, bez tam man jau nav mazi tie apjomi - kamēr tā darītu - ogas tak strauji bojājas. Par cik man vēl transportēšana no laukiem savu prasa - negribas, ka beidzamās jau sabojājušās.Secināju, ka ir ogas, ko mierīgi var saldēt uzreiz veselu maisu, bez īpašas ņemšanās. Bet nu ogu gatavība ar svarīga saldēšanai. Ja baigi gatavās sametīs tā iekšā - loģiski - sasals klucī Tās ogas, kam nav stingra apvalka - zemenes, avenes - tās jasaldē tā, kā tu dari Upenes, jāņogas un tamlīdzīgās - nav nepieciešams.


Esmu ģeniāls cilvēks. Varu visu. Bet vislabāk man sanāk vērot. Caur fotoaparātu jau desmito gadu ne tikai savam priekam.

VĒROT, IERAUDZĪT, NOĶERT...portizmasinas@gmail.com

 

 

portiz

kristel

Pastāvīgs apmeklētājs

kristel

CT = +36.6°

04.07.2011 21:48:57 0 0

pēc nedēļas man arī būs saldētava, ķeršu visu ko var saķert. No dārza un no tirgus. Paldies, par smalkiem izklāstiem, ko un kā, jo pārsvarā ir saldētas tikai ogas un tik cik ielien standarta nepārāk liela ledusskapja saldētavā.

man ir žāvētājs, standrarta ko tirgo +/- tagad visos veičos. pa kaut kādi 25ls pirkts. 5 žāvējamās kastes. Rezultāts jau superīgs, tikai laika patēriņš paliels, jo ilgi žāvējas. kaut gan nav jau klāt jāstāv, arī ar žāvētāju var paķēpāties dažreiz.


visus rīsus vienā maisā nesabāzīsi... (ļoti, ļoti, ļoti sens Ķīniešu izteiciens :)

kristel

Žurkulis

Pastāvīgs apmeklētājs

Žurkulis

CT = +38.0°

04.07.2011 21:54:22 0 0

portiz
Ir , ir man saldētava... pat var teikt, ka divas! Viena man ir pie ledusskapja- man ir vertikāli divdaļīgais ledusskapis Samsungs, puse ir parastais un puse saldējamais ledusskapis, un vēl ir vertikālā saldēšanas kamera ar 7 atvilknēm. Saldēju pārsvarā ogas. Visvairāk lietojam zemenes, ļoti garšo gan skābie ķirši, gan čerešņa, ideāli ir veselas meža zemenītes ar nedaudz cukuru, vēl sēnes saldēju, bet kaut kā manā ģimenē neēdas, ja nu vienīgi picās. Zemenes saldēju saspaidītas pārsvarā, jo veselas tomēr zaudē savu garšu un izskatu. Ideāli saldējas dilles , baziliks, piparmētras, pētersīļi un selerijas, Burkānus, kāļus , gurķus u.c dārzeņus nesaldēju, jo neredze tam jēgu. ļoti garšo ziemā svaigu skābeņu zupa un rabarberu maizes un klimpas, tāpēc tos saldēju daudz. Tomātus nesaldēju, jo pietrūkst vietas, tad jau labāk ziemā nopērku tomātu konservus no Itālijas vai Spānijas, jo tur iekšā ir patiesi labi, gatavi tomāti, nevajag izdomāt riteni no jauna! Vēl ļoti labi plātsmaizēm noder saldētas aprikozu un persiku pusītes. Tās neder atlaidinātas, bet , ja cep sasaldētas, tad sanāk kā no svaigiem augļiem.

Pagājušajā ziemā gan maniem krājumiem notika traģēdija.... meita izrāva štekeri no kontakta un aizmirsa iespraust atpakaļ.... nu neko pārdzīvojām kaut kā


Vecas un ļoti vecas pavārgrāmatas-tas ir tik interesanti!

Žurkulis

buzis

Pastāvīgs apmeklētājs

CT = +36.6°

04.07.2011 23:48:57 0 0

portiz paldies par padomu! izmēģināsim!

aizmirsu piebilst, ka arī man noteikti garšotu tavs kabaču/maltās gaļas sautējums.

buzis
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
Jūs neesat iegājis sistēmā, tādēļ nevarat rakstīt šajā forumā
18130811
Noderīgas saites

Rīga

°C
Gaisa spiediens: hPa
Vēja stiprums: m/s
Vēja virziens:
tasty
DELFI
Izvēlies tapeti: Pavasara smarža