Kebabs
No Austrumu zemēm pie mums ienācis ne tikai latviešu „nacionālais ēdiens” šašliks, bet arī kebabi. Papētīsim, kas tad īsti ir kebabs.
Kebaba izcelšanās un veidi
Kebabs visā pasaulē ir pazīstams kā Tuvo Austrumu ēdiens (vairums uzskata, ka ar turku izcelsmi) – uz oglēm vai citā veidā cepta vai grilēta gaļa ar piedevām. Kebaba pagatavošanai parasti izmantoja jēra vai liellopu gaļu, bet mūsdienās plaši izmanto arī vistas gaļu vai zivis.
Katrā valstī kebabiem ir savi veidi un pagatavošanas tradīcijas. Piemēram, Ziemeļindijā kebabam ir pavisam citas, turku kebabam netipiskas garšas, to gatavoja no jauna jēra gaļas un pasniedza īpašā mērcē ar dažādām garšvielām. Indijas dienvidos kebabs ir jāgatavo citā veidā, izmantojot cāļa gaļu un kā garšvielas lietojot sīpolus, koriandru un piparmētras.
Sīrijā un Jordānijā kebabu pasniedz ar pētersīļiem, zaļo papriku un ciedru riekstiem. Izraēlā grilē tītaru, Irānā kebabu gatavo no zivs, kā garšvielas izmanto safrānu, laima sulu, olīveļļu un zaļumus.
ASV un Eiropas valstīs kebabu ieveda emigranti un to gatavo arī no maltās gaļas un maltas zivs, bieži pievienojot citas jūras veltes, augļus un dārzeņus. Latvijā un visā bijušās Padomju Savienības teritorijā populārais ēdiens šašliks arī ir kebaba paveids.
Ļuļa kebabs un citi
Pēc šašlika viens no pazīstamākajiem kebaba veidiem ir ļuļa kebabs – no maltās gaļas gatavotas desiņas, kuras uzdur uz iesma un cep. Maltā gaļa nav tāda kā kotletēm, netiek pievienotas ne olas, ne pienā mērcēta maize. Samaļ gaļu, sasmalcinātus sīpolus, koriandru, sāli, malto papriku, melnos piparus. Pēc izvēles var pievienot arī ķiplokus, baziliku. Masai jābūt elastīgai, vijīgai, lai cepot desiņas nekristu nost no iesmiem. To panāk, malto gaļu enerģiski mētājot bļodā. Tad sagatavoto gaļu patur ledusskapī un pēc tam cep uz grila.
Ramadāna kebabs ir cepta gaļa ar jogurtu, tomātiem, ķiplokiem un svaigu piparmētru, kas uzlikta uz tortilla picas. Cits kebaba veids – kebabs no aknām, kas marinētas baklažānu biezenī ar baziliku, timiānu un lauru lapām.
Ciemos baudītais kebabs
Ciemojos pie kādas ģimenes, kurā mani cienāja ar vienkārši pagatavojamu kebabu, ko var pildīt pita maizītēs vai lavašā. Saimnieks bija izvēlējies RIMI nopirktās tortillas (Turcijas ražojums). Gruzīņu vai azerbaidžāņu tortillas, viņaprāt, neesot garšīgas un otrā dienā jau sapelējot.
Kebaba sastāvdaļas, ko lika iekšā maizītēs, bija apcepta un gabaliņos sagriezta vistas fileja, šķēlītēs sagriezti sīpoli, dzeltenā paprika, svaigi tomāti, svaigs gurķis, smalki sagriezti svaigi kāposti. Mērci var pievienot pēc katra vēlmēm – tomātu mērci, majonēzi, veikalos nopērkamās mērces vai pašu pagatavotu. Pēc vēlēšanās var pievienot zaļumus, dilles, samaltus melnos piparus, čilli piparu.



Iveta Odiņa
Citi interesanti raksti
Mēness ne tikai kā Zemes pavadonis