Drošs pikniks un īpaši ieteikumi grūtniecēm un bērniem
Pikniks jeb maltītes ieturēšana dabā – vienalga vai tas būtu piemājas dārzā, ezera krastā vai jūras malā, ir teju neatņemama vasaras sastāvdaļa. Tāpēc Statoil Fuel & Retail Latvia darbinieki kopā ar „Esi gardēdis” vadītāju Elīnu Doļģi un šefpavāru Lauri Aleksejevu droša piknika meistarklasē skaidroja, ko svarīgi ievērot, lai pikniks būtu drošs un ar patīkamām atmiņām, kā arī iepazīstināja ar Statoil lielāko jaunumu – svaigbageti un citiem jaunumiem – našķiem, kas īpaši piemēroti vasarai un piknikiem: aukstās zupas, žāvēti augļi, sālīti riekstiņi. Savukārt Statoil Fuel & Retail Latvia kvalitātes vadītāja Laima Volkova Cālis.lv skaidroja, kas īpaši jāievēro grūtniecēm un bērniem, dodoties piknikā.
Produktus skar dažādas baktērijas – ir gan labās baktērijas, kas cilvēka organismam ir noderīgas, ir vidējās, kas bojā produktu un ļauj mums saprast, ka tas vairs nav lietojams uzturā, bet ir arī ļaunās, kas bojā produktu, bet ar aci nav saskatāmas, tāpēc bieži produkts vēl liekas lietojams uzturā, lai gan ēdiens jau ir sabojājies un to vairs nedrīkst lietot. Ja citi produkti mēdz mainīt krāsu, konsistenci, aromātu, tad īpaši bīstami ir konservi, kas var būt jau neēdami, bet to izskats un smarža nebūs mainījusies. Turklāt tajos vairojas botulīns, kas ir īpaši kaitīgs cilvēka organismam. Īpaši uzmanīgiem ar piknikam paredzētajiem produktiem jābūt karstā laikā, kad vislabāk izmantot aukstumsomu, lai tie ilgstoši saglabātu savas labās īpašības. Tāpat lielākai drošībai vēlams izmantot atsevišķus instrumentus jēliem produktiem un citiem pārtikas produktiem.
- Foto: Ilmārs Znotiņš
Viena aukstuma soma dzērieniem, otra - ēdieniem
Liekot aukstuma somu galvenais princips ir, ka jēlos, tas ir, bīstamos produktus, liek somas apakšā. Tas attiecas gan uz jēlu gaļu, gan zivīm, jo gadījumā, ja saplīst iepakojums, kurā produkti atrodas, to sula nenonāk uz citiem produktiem. Šos, tāpat kā citus produktus apliek no visām pusēm ar aukstuma elementiem (var improvizēt un likt kaut vai iepriekš sasaldētu ūdeni 0,5l pudelēs), lai vēsums nāktu no visām pusēm. Šie produkti arī jāgatavo atsevišķi no pārējiem produktiem, jo arī to sula var saturēt īpaši bīstamus mikroorganismus.
Virs jēliem produktiem liek jau citus produktus (siers, jogurts, salāti ar majonēzi vai krējumu utt.).
Dzērieniem ideālā variantā jāizvēlās cita aukstuma soma, jo dzērienus ņem biežāk, tāpēc soma tiek taisīta vaļā biežāk nekā tā, kurā ir tikai ēdieni, līdz ar to arī ēdieni ilgāk atrodas aukstā, tātad drošā vidē.
Ja piknikā brauc mašīnā, kurā izmanto gaisa kondicionieri, tad aukstumsomu liek nevis bagāžniekā, bet salonā, jo tajā ir vēsāk. Piknika vietā aukstumsoma jātur ēnā.
- Foto: Ilmārs Znotiņš
Gaļas produkti grūtniecības laikā
Var lietot cepamgaļu, tomēr, ja vien tā nav augtas kvalitātes liellopu gaļa vai jēra gaļa, bet ierastais šašliks, tad to vajadzētu kārtīgi termiski apstrādāt pirms lietošanas, jo maldīgs ir uzskats, ka marināde visas ļaunās baktērijas nogalina. Tas tā nav, marināde jeb skāba vide tikai aizkavē šo baktēriju vairošanos un tikai pareiza termiskā apstrāde ir tā, kas tās iznīcina. Tomēr, izvēloties gaļu, labāk ņemt nevis vienkārši jēlu gaļu, bet tādu, kas ir marinādē, jo tā tomēr ilgāku laiku ir izmantojama. Nekādā gadījumā nevajadzētu izmantot maltu gaļu, jo tai daudz vairāk vietās piekļūst gaiss un līdz ar to tā arī daudz ātrāk bojājas.
Laima Volkova iesaka: “Ja nevēlaties ēst sausu šašliku, bet tādu sulīgāku, tad to cep uz „mazākas uguns” un pēc izcepšanas un pirms pasniegšanas galdā vēl uz kādām piecām minūtēm atstāj grila maliņā, lai temperatūra no gaļas gabaliņa ārmalas vienmērīgi iziet cauri un nogalina kaitīgās baktērijas un ļauj tai iegūt īsto garšu un konsistenci.”
Ja piknikā cep cūkgaļas cepeti vai citu lielāku gaļas gabalu uz grila, tad drošībai vislabāk izmantot „kājiņas” jeb pārtikas termometru, ar kura palīdzību izmērot temperatūru biezākā gaļas slānī (temperatūrai jābūt ne zemākai kā +72 ºC) var droši teikt, ka gaļa ir gatava un droša lietošanai. Jāņem vērā, ka mikroorganismi vislabāk jūtas +37 ºC grādos, tāpēc arī jau pagatavoto gaļu vēlams uzturēt virs +63 ºC grādiem, jo tad mikroorganismi nespēj vairoties, tāpēc ēdienu var paturēt grila malās. Laima Volkova piebilst, ka Amerikā, kur dārza ballītēs ir ļoti iecienīti hamburgeri un arvien biežāk tie tiek gatavoti arī pie mums, no pārtikas drošības viedokļa lielu uzmanību pievērš arī šo jēlo haburgerkotlešu atbilstošai izsildīšanai (temp. > +72 ºC), lai izvairītos no bīstamajām baktērijām, tādām, kā E.Coli 0157, kas ir ļoti bīstama maziem bērniem un var izraisīt nieru mazspēju un citas ļoti nepatīkamas sekas.
Izvēloties, kam dot priekšroku – jēlai gaļai vai gatavām desiņām – Statoil Fuel & Retail Latvia kvalitātes vadītāja teic, ka tas atkarīgs no katra paša vēlmes: “Bet, ja mēs skatāmies attiecībā uz pagatavošanu, tad desiņās salīdzinot ar jēlu gaļu sasilst ātrāk un līdz ar to bērni pie piknika maltītes tiek ātrāk. Bet attiecībā uz pārtikas drošību, es vēlos uzsvērt – neskatoties uz to, ka gatavās lietošanai desiņas jau ražošanas procesā ir izgājušas atbilstošo termisko apstrādi, tik un tā ir jāievēro princips, ja mēs sildām, tad tā kārtīgi, lai izvairītos no nevēlamām baktērijām, kas, iespējams, ir sākušas vairoties neatbilstošas transportēšanas vai uzglabāšanas laikā.”
- Foto: Ilmārs Znotiņš
Piknika grozs bērniem
Ja piknikā piedalās bērni, var likt gandrīz visu, ko kārojas, tomēr jāievēro daži principi.
Augļus un dārzeņus pirms likšanas piknika grozā nomazgā zem tīra, tekoša ūdens, jo bieži piknikā nav pieejams liels daudzums ar tīru ūdeni. Vislabāk ir izmantot nesagrieztus augļus un dārzeņus, jo līdz ko tie tiek sagriezti, tie ir vairāk pakļauti baktērijām. Piknikā tos sagriežot var izmantot nazīti un dēlīti, jo tādā veidā sagatavoti tie ir garšīgāki. Ja izmanto arbūzu vai meloni, arī šie augļi jānomazgā, jo uz to mizas var atrasties baktērijas, kas, produktu griežot, var nonākt augļa mīkstumā. Jāņem vērā, ka melonei, atšķirībā no daudziem citiem augļiem nav skāba vide, tāpēc tajā baktērijas vairojas daudz ātrāk, tāpēc piknikā tā nav īpaši ieteicama.
Saldumu ziņā nevajadzētu ņem līdzi kūkas ar krēmu, jo olbaltumvielām bagātie produkti bojājas visātrāk. Labāk izvēlēties konditorejas izstrādājumus bez krēma (kukurūzas nūjiņas, vafeles, cepumi, salmiņi, arī „riekstiņi” vai „skudru pūznīši”, kas satur vārītu iebiezinātu pienu būs piemēroti piknikam).
Ja galamērķī nonāk pēc ilgāka laika, labāk izvēlēties nesagrieztu maizi papīra maisiņā, iespējams tā apkaltīs ātrāk, toties sagriezta maize polietilēna maisiņā ir vairāk pakļauta pelējumam, kas ir bīstams mūsu organismam. Lai maize saglabātu svaigumu, tai būtu jāatrodas temperatūrā, kas nav augstāka par +25 ºC grādiem, turklāt apsegtai.
Ja piknikā nav iespējams kurināt ugunskuru, tad iepriekš sagatavojot maizītes jāpiedomā pie izejvielu izvēles, piemēram, labāka ir cietžāvētā desa vai kāds kūpinājums maizītē, nevis vārītā desa, kas satur vairāk mitrumu un līdz ar to ātrāk sabojājas, jo īpaši karstā laikā. Vajadzētu izvairīties no salātiem ar krējumu un majonēzi, ja vien tie nav pagatavoti tikko svaigi un pikniks ir pēc neilga laika – vienas līdz divām stundām.
Ja pirms maltītes nav iespējams nomazgāt rokas ar ziepēm, tad obligāti piknika grozā ir jābūt mitrām salvetēm, labi, ja tās satur spirtu, jo tas nogalina sliktās baktērijas, kas ir uz bērna rociņām.
Domājot īpaši par bērniem, vienmēr jāņem līdzi dzeramo ūdeni pietiekošā daudzumā – labāk, lai tas ir vairāk nekā mazāk.
Iveta Rozentāle