Atpūta

Balle padomju stilā

Neskatoties uz diždimbām, dižķibelēm un līdzīgām parādībām, tāpat notiek „pasēdēšanas” ar radiem, draugiem vai kolēģiem. Viens no svinību variantiem – balles rīkošana kādā stilā – Holivudas, Havaju salu un tā tālāk. Noskaidrosim, vai mūsu laikā, tā teikt, mūsu acu priekšā nav izveidojies jauns stereotips par vienu no šādu saiešanu veidiem – balli padomju stilā.

Ja rīkojam tematisko ballīti „padomju stilā”, bieži vien liekas, ka to sarīkojot jābūt ar avīzēm apklātam galdam („Cīņa”, „Pravda”), šņabim „graņonkās”, skābētiem gurķiem, ķilavām, „ķieģelītim”, tefteļiem tomātu mērcē un zaļam sīpolam... Klātienē vai internetā aptaujājot lieciniekus un ielūkojoties atmiņu failos, izrādījās, ka tā nebūt nav taisnība.

Pirmais secinājums – iepriekš aprakstītā ballīte drīzāk varētu saukties par padomju laiku parodiju vai arī bomžu, studentu, kolhoza talkas, santehniķu vai zildeguņu ballīti. Kolektīvā atmiņa liecina, ka tolaik (precizitātes labad jāsaka, ka tās ir 60-to gadu beigas, 70-tie un 80-tie gadi, ne jau agrīnie padomju laiki) ēdiens tika pasniegts uz baltiem galdautiem no skaistām servīzēm, no kristāla salātu traukiem. Viss bija deficīts un, ja nu reiz bija sataisījušies ballēties, tad tas notika pamatīgi, galdus klāja bagātus, ar visām deficīta precēm un visu apēda, jo tādus kārumus dabūja tikai svētkos. Nereti ēdienu gatavošanai veltīja veselu diennakti.

Foto: istockphoto.com

Noteikti tika pasniegti siltie ēdieni – kartupeļu biezenis vai vārīti kartupeļi ar kotletēm, karbonādēm, vārītiem cīsiņiem, kupātiem, šmorētu gaļu, skābiem sautētiem kāpostiem. Vienmēr uz galda bijis mērces trauks ar balto miltu mērci, mārrutki un sinepes.

Aukstais galds – rasols, biešu salāti, siļķe kažokā, marinētas bietes, vinegrets, pupiņu salāti, zaļie zirnīši, marinēti gurķīši, marinēti ķirbji, tomāti želejā, gaļas ruletes, žāvēta/kūpināta vista, žāvētas desas ripiņas, šprotes, vārītas olas ar majonēzi, mušmires (olu kātiņš, tomātu cepurīte, majonēzes punktiņi, zaļo zirnīšu zāle), viltotais zaķis, svaigie gurķi, galerts, marinētas sēnes, pildītas olas, Rojas delikatese, ķilavmaizes, mēle želejā, šprotu pastēte, aknu pastēte, asinsdesas, tomāti želejā (protams, ne jau viss no uzskaitītā, bet tā dažādas kombinācijas). Sviesta klucītis uz šķīvja. Saldskābmaize vai rudzu maize.

Saldais – kafijas krēms ar ķīseli vai putukrējums ar kompota augļiem, pašceptas bulciņas un plātsmaizes, lielos svētkos lielās lauku kūkas vai arī ar grūtībām dabūtā torte un konfektes, prjaņiki un barankas. Pašu gatavota biezpiena torte – tā, kur starp cepumu kārtām liek biezpienu ar marmelādi. Lielais deficīts – mandarīni ziemā. Riekstiņi ar gardo kondensētā piena pildījumu, žagariņi jeb cūkaustiņas, eklēri, kūciņas „Vecrīga”...

Dzērieni – zaptsūdens stikla krūkā vai ābolu, plūmju sula, mājas kompoti, šņabis no karafēm, liķieris Moka, šķīstošā kafija vai katliņā vārīta maltā kafija – smaržoja visa māja. Limonādes glāzes ar cukura maliņu.

Izturējāt līdz galam? Jau devāties pie ledusskapja vai pieliekamā, lai kaut ko uzkostu?

Vai arī nemaz negribējās doties, jo meklējot informāciju, izkristalizējās vēl viens secinājums – daudziem produktiem neesot vairs tās garšas kā toreiz – kaut vai ne šprotēm, ne ķieģelītim.

Dažviet pavīdēja secinājums – „tad cilvēki ēda daudz labāku, dabiskāku, garšīgāku un nesamākslotāku pārtiku un produkti, kas joprojām sastopami veikalos, vairs negaršo TĀ”.

Vairs negaršo TĀ:

  • halva
  • zilcgaļa
  • Hematogens
  • Doktordesa
  • ābolu biezenis
  • šokolādes sieriņi
  • Tūristu brokastis
  • saldējums „Pols”
  • aknu desa, pastēte
  • kukurūzas nūjiņas
  • limonāde „Tarhūns”
  • marmelādes konfektes
  • piens un kefīrs stikla pudelēs
  • sausā zupa ar gaili uz iepakojuma
  • saldējuma kokteilis ar plūmju sulu
  • konfektes „Gotiņa” un "krējuma pagale”
  • smilšu mīklas kūciņas ar baltu glazūru virsū
  • „Rigonda”, „Salūts” un citas „Laimas” šokolādes
  • vīnogas, ananāsi, arbūzi, pēc kuriem garas stundas rindā nostāvētas.

Arī bija gardums tolaik, daudzi no tiem neesot vairs atrodami. Tie, kas atrodami – arī vairs nav TIE:

  • austiņas, ķimeņmaizītes, „Siguldas” biezpiena kēksiņi „Līgo”, smilšu riņķi
  • izlejamā tomātu sula no garām konusveida pudelēm, blakus sāls trauciņš
  • treknais sveramais plombīrs papīra turziņā ar kociņu vai vafelē
  • krāsainas ledenītes uz svara – vienmēr salipušas lielos gabalos
  • groziņi ar milzīgu mīkstu olbaltuma krēma torni virsū
  • saldēti ananāsu gabaliņi, apēsti nesagaidot atkušanu
  • rūgušpiens stikla pudelē – bieži vienā veselā gabalā
  • "Druvas" salmiņi paciņās, ar iedeguma svītriņām
  • baltmaizes radziņi, apkaisīti ar sāli un ķimenēm
  • konfektes "Ārija", "Rēbuss", "Vētrasputns"
  • sveramās šokolādes konfektes bez papīra
  • lielās barankas par 3 kapeikām gab.
  • karamelizētais saldējums "Zīlīte”
  • siers ar plastmasas cipariņiem
  • iebiezinātais piens ar cukuru
  • konfektes piparmētru zirnīši
  • Jūras akmentiņi ar rozīnēm
  • Bulgāru sulas un kompoti
  • baltie īrisi "Jūras kāposti"
  • gāzētais ūdens automātā
  • paniņas trijstūra pakās
  • cukurgailīši uz kociņa
  • Īrisi „Zelta atslēdziņa”
  • piparmētru karameles
  • šokolādes vabolītes
  • Saldējums "Vēsma"
  • vafeles "Pavasaris"
  • šokolādes batoniņi
  • cigoriņu saldējums
  • biezpiena kliņģeri
  • kartupeļu salmiņi
  • izlejamais kvass
  • ābolu marmelāde
  • igauņu košļenes
  • putraimdesa
  • limonādes 
  • īrisi

Iveta Odiņa

Citi noderīgi raksti

Svētku svinēšana darba vietā

Kas jāņem līdzi uz pikniku

Par svētkiem, atpūtu un virtuves gudrībām varat aprunāties Cāļa forumos

Aktīva atpūta

Svētki

Virtuves noslēpumi