Bērni

Cukurs un sāls bērna uzturā

Mūs konsultēja pediatre Diāna Fridrihsone (diana.fridrihsone(at)inbox.lv)

Vispirms ielūkosimies dažos pieredzes stāstos un pārliecībās:

Cukurs nevis attīsta smadzeņu darbību, bet spēcīgi un īslaicīgi to stimulē (līdzīgi kā kofeīns sirdsdarbību), tāpēc cukura karoti ieteicams pa retam ieēst, piemēram, pusstundu pirms eksāmena un tml. smadzeņu pārbaudījumiem, bet ne jau katru dienu.

Man meitiņai ir 1,3, ja gatavoju tikai viņai, tad sāli un cukuru nelietoju. Ja viņa ēd kaut ko no mūsu ēdiena, tad, protams, apēd ar sāli, bet es esmu strikti pret sālītu našķu ēšanas. Tāda pat attieksme man ir pret cukuru, končām, cepumiem, šokolādi, kolu utt. Protams, ka dabū viņa cepumiņus šad tad, bet tā noteikti nedrīkst būt ikdiena. Neuzskatu, ka noliedzot cukuru un sāli viņa šai vecumā kaut ko zaudētu. Tā tomēr nav veselīgas ēdienkartes sastāvdaļa.

Sāli sāku pa mazai kripatiņai pievienot klāt no kādiem 10-11 mēnešiem, jo pēc gadiņa jau tāpat sāka ēst no kopējā katla. 

Esmu lasījusi, ka līdz gada vecumam bērnam nav jādod sāls, cukurs un garšvielas. Kad satiekos ar vecmāmiņām viņas uztraucas, ka nedodu bērnam (11 mēneši) pagaršot kūku vai saldējumu.

Pediatres Diānas Fridrihsones komentārs

Cukurs pieder pie vienkāršajiem ogļhidrātiem, pēc kura lietošanas uzturā strauji pieaug glikozes līmenis asinīs. Dabiski sastopamie vienkāršie ogļhidrāti nav uzskatāmi par kaitīgiem, jo tie tiek uzņemti kopā ar citām svarīgām uzturvielām, piemēram, vitamīniem. Rafinētais cukurs ir bez šādas uzturvērtības un bieži tiek lietots lielos daudzumos, jo tas labi garšo un to var viegli uzņemt. Pārmērīga saldumu lietošana uzturā var radīt palielinātu ķermeņa masu, bojāt zobus un radīt tieksmi arī vēlāk dzīvē uzturā izvēlēties saldus un treknus ēdienus. 

Pētījumos ir parādīts, ka zīdaiņi, kas uzturā saņem daudz cukura, dod priekšroku treknākiem ēdieniem un tendence izvēlēties saldus un treknus ēdienus saglabājas arī vēlāk, bērnam pieaugot. Zīdaiņa vecumā veidojas pamata ēšanas ieradumi, zinot to, ka aptaukošanās ir arvien pieaugoša problēma attīstītajās valstīs, ir rekomendēts no 6 mēnešu līdz gada vecumam speciāli nepievienot cukuru bērna ēdienam (līdz sešiem mēnešiem bērnam būtu jāsaņem tikai mātes piens) un ierobežot saldu dzērienu un sulu daudzumu uzturā līdz 100 – 200 ml līdz pat 7 gadu vecumam. Tas pats attiecas uz cepumiem, konfektēm, šokolādi. Nelielos daudzumos tās nav kaitīgas, bet būtu jāraugās, lai ar to ēšanu netiktu pārspīlēts.

Par sāli. Cilvēka organismam sāls nelielos daudzumos ir nepieciešams un ir jāuzņem ar uzturu. Zīdainim sāls ir nepieciešams ļoti maz (līdz 1g dienā līdz 12 mēnešu vecumam) un to viņš uzņem ar mātes pienu vai maisījumu. Zīdaiņa nieres nespēj pārstrādāt sāli lielos daudzumos, tādēļ palielināta sāls uzņemšana var radīt nopietnus nieru bojājumus. Ir ziņots pat par gadījumiem, kad bērniņš ir nomiris no pārāk liela sāls satura uzturā. Tāpat pētījumos ir parādīts, ka palielināta sāls uzņemšana bērnībā var radīt paaugstinātu asinsspiedienu vēlāk dzīvē, it sevišķi, ja paaugstināts asinsspiediens ir arī citiem ģimenes locekļiem.

Iveta Odiņa

Citi noderīgi raksti

Joda deficīts - kas tas ir un kā to novērst

Bērnu-kreiļu telpiskās uztveres īpatnības, ar to saistītās problēmas un to risināšanas iespējas

Par bērnu veselību varat aprunāties Cāļa forumos

Veselība

Citāda veselība

Bērnu veselība