Bērni

Ko bērnam dot līdzi pusdienās uz skolu

Cālis.lv interesējās, kādos gadījumos bērnam labāk sagatavot skolas pusdienas jau mājās un ko iekļaut pusdienās, lai tās būtu gan ērti paņemamas līdzi, gan sātīgas.

Kāpēc pusdienas ņemt līdzi:

  • ja bērns nevar lietot pārtikas produktus, kas iekļauti skolas pusdienās;

  • ja bērnam negaršo skolas pusdienas (mājās var izvēlēties, ko gribēs ēst, tāpēc skolā apēdīs visu, nevis paliks neēdis);

  • ja skolā ir kādas tehniskas problēmas, kuru dēļ nestrādā skolas virtuve;

  • ja par skolas pusdienām ir jāmaksā un nav iespējas bērnam dot kabatas naudu vai nav pārliecības, ka bērns to iztērēs pusdienu iegādei.

Pusdienu saturs

Nenoliedzami, ka ir labi, ja bērns var ēst siltu ēdienu. Ir skolas, kur ir iespēja ēdienu uzsildīt, bet, ja tādas iespējas nav, tad svarīgākais, lai ēdiens ir uzturvielām bagāts, pilnvērtīgs un daudzveidīgs. Lai bērns ēdienu gribētu ēst, var pacensties pie tā noformēšanas, rūpēties, lai tas izskatās labi un interesanti, lai ēdienam ir dažādas dabiskās krāsas.

Foto: istockphoto.com

Lai bērna organismu nodrošinātu ar ogļhidrātiem, jāizvēlas graudu produkti: pilngraudu vai graudu maize, rupjmaize, dārzeņi, augļi. Olbaltumvielas satur liesa gaļa, olas, biezpiens vai kāds cits piena produkts, arī zirņi un pupiņas. Piena produkti ir svarīgs kalcija avots, tāpēc labs būs siers, biezpiens, jogurts, kalciju satur arī rieksti. Brokastu pārslās ir papildu nepieciešamie vitamīni. No našķiem labāk izvēlēties ko veselīgu, piemēram, auzu pārslu cepumus vai žāvētus augļus. No dzērieniem var izvēlēties negāzētu ūdeni, nesaldinātu tēju vai pašu gatavotu sulu.

Kādā ārzemju emuārā māmiņa stāstījusi, kā radoši izpaudusies, gatavojot bērnam ēdienu uz skolu. Tas salikts mazās kastītēs ar magnētiem, kas tās notur savā vietā. Kastītes ievietotas meitas spēļu datora somā. Ēdienu izvēlei ir trīs varianti.

Pirmais variants:

  • salāti: spināti, ķiršu tomātiņi, sagriezti gurķi un mājās gatavota mērcīte;

  • siera standziņas;

  • dārzeņu standziņas;

  • pankūkas;

  • mellenes (tikpat labi tie var būt āboli, bumbieri, apelsīni u. c.).

Otrais variants:

  • mājās gatavoti divi groziņi, kas pildīti ar sēkliņām;

  • zemenes, kam klāt pielikts irbulītis, lai būtu vieglāk paņemt un ielikt mutē;

  • krekeri;

  • burgera tipa maizītes, pankūkas ar banāniem un rozīnēm vai maizītes ar riekstu sviestu (šādu ēdienu svarīgi likt speciālā traukā, kas neuzsūc banāna smaržu un garšu).

Trešais variants:

  • grauzdētas maizītes ar ievārījumu;

  • siers;

  • zemenes un mellenes;

  • dārzeņu standziņas – burkāni, gurķi (tikpat labi var būt sagriezti sirsniņas formā u. tml.) –, dārzeņi var būt papildināti ar gaļu, visu var saspraust uz irbulīša.

No cāļotāju pieredzes


  • «Mana pieredze nav no Latvijas. Abi bērni trīs dienas nedēļā pusdienas ņem līdzi. Izmantojam pusdienu somiņu, apmēram šādu. Izturīgums ir relatīvs – neplīst, bet nonēsājas, ik pēc diviem gadiem vajag jaunu. Soma nevar atnākt vaļā, jo aizdarei izmantots rāvējslēdzējs. Somu bērni nes rokās vai ieliek pleca somā, ja tā nav pilna ar citām mantām.

    Somā ir mazā sulas paciņa, folijā ietīta sviestmaize (ar sieru, gaļu, vārītu olu, ceptu kotleti utt.), kāds auglis (ābols, banāns, nektarīns, pāris plūmju utt.), jogurts un kaut kas garšīgs: pāris cepumu, vafeles, sāļie salmiņi utt. Abi bērni dod priekšroku šādām pusdienām, jo paši var izvēlēties, ko ēdīs. Skolā piedāvātais ēdiens ne vienmēr garšo. Ja skolā dod to, kas bērnam ne visai garšo, tad zinu, ka bērni visu dienu būs neēduši. No mājām paņemto apēd visu.»
  • «Skolas ēdnīcas remonts ieildzis, tāpēc pusdienas dodu līdzi. Tiklīdz skolā būs pieejamas siltas pusdienas, bērns ēdīs tās. Pašlaik līdzi ņem kastīti, kurā ielieku mazo suliņu, divas sviestmaizes un «Bārnija» lācīti vai kādu citu našķi. Tomēr uzskatu, ka tās nav normālas pusdienas, tikai tāda iekošana, lai var izturēt līdz laikam, kad pārnāk mājās.

    Tā kā bērnam skolā nav siltu pusdienu, tad mājās termosā tiek atstāts silts ēdiens. Bet mani tas neapmierina, jo man katru rītu jāsagatavo pusdienas un jāieliek termosā. Turklāt ir dienas, kad meita pēc skolas iet uz mūzikas skolu un mājās atnāk tikai pēc plkst. 17:00, līdz ar to īstā ēšana sanāk diezgan vēlu.»
  • «Ņem līdzi to, kas mājās bijis pagatavots. Kartupeļi, sēņu mērce, rīsi ar kaut ko, gaļa utt. Klāt kāds dārzenis. Skolā mikroviļņu krāsnī uzsilda. Protams, tas nav labākais variants.»

  • «Mazākajās klasēs meita negribēja ēst skolas ēdnīcas ēdienu, tad devu no mājām. Sviestmaizes, banānu, «Kāruma» sieriņu, ūdens bija pieejams klasē. Ietinu papīrā un ieliku maisiņā, kā manā bērnībā.»

  • «Līdz šim ņēma līdzi maizītes, kādu gurķi, musli batoniņus, burkānu, ābolu, «Piknik» sieru, bet nu bērnam jau apnicis.»

  • «Es pati uz darbu ņemu. Bieži sagriežu arī augļus, paņemu riekstus, šokolādi vai žāvētus augļus. Citreiz paņemu salātus. Taču pamatā ņemu maizītes. Tās taisu ar dažādiem dārzeņiem (tomāts, paprika, kukurūza, salāti, kāposti, avokado u. tml.), bazilika vai paštaisītu paprikas un olīvu pesto mērci vai mērcīti, piemēram, no majonēzes, mārrutkiem un sinepēm, ar olu vai sieru. Gaļu neēdu. Maizītes ietinu folijā, un nekas nevar iztecēt vai izbirt ēdot. Galvenais ir garšas dažādība. Mainu gan mazi, gan sastāvdaļas, gan mērcīti. Vēl var apcept siermaizes.»

  • «Super recepte ir viegli uz pannas bez eļļas sacept saulespuķu sēklas, ķirbju sēklas, sezama un linsēklas. Daudzums – katrām sēklām viens «Rimi» iepakojums. Tad ar sviestu apsmērētu maizīti apvārta apceptajās sēkliņās, lai aplīp. Sanāk ļoti gardas maizītes, visiem līdz šim ir garšojis. Uz maizītes var arī uzbērt mazliet sāls. Turklāt tas nav dārgi, liels trauks izmaksā LVL 2, un var ēst veselu nedēļu, un garša neapnīk.»

  • «Siera nūjiņas, kādu augli, našķi, graudu batoniņu, reizēm šokolādes sieriņu, sviestmaizi, kotleti. Kas kurā reizē ir. Nomizotu burkānu, tomātu, mazo jogurtu. Ābolu laikā līdzi maisiņš ar āboliem un bumbieriem, lai var pacienāt arī draudzenes.

    Tā kā katru dienu cenšos iedot kādu kārumu, bērnam kabatas naudu sanāk tērēt tikai tad, ja grib karsto šokolādi. Šokolāde un citi našķi skolas kafejnīcā ir ar nesamērīgu uzcenojumu. Tā kā zinu, ka bērnam gribēsies ko garšīgu un kādu viņa pa dienu drīkst apēst, tad labāk iedodu līdzi.»
  • «Es lieku sviestmaizi ar sieru, gaļu vai desu un dodu banānu vai ābolu. Mans puika to ēda pagarinātajā grupā kā launagu.»

    Iveta Rozentāle

Citi noderīgi raksti

Cik lielā mērā vecākiem iesaistīties skolēna mājasdarbu izpildē

Bērna frizūra skolas gaitās 1. daļa

Par savu bērnu skolas gaitām varat aprunāties Cāļa forumā

Skolēni