Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

mājās cepta torte Cielaviņa

sonicfox

analizējot un apkopojot jūsu iepriekšējās sarunas, esmu uzrakstījusi ideālo Cielaviņas recepti
(tapēc, lai tiem, kas pirmo reizi to gatavos, nebūtu velreiz jālasa visa diskusija)

TORTE CIELAVIŅA

Bezē biskvīts:
415g cukurs
6 olu baltumi
75g miltu
270g zemesriekstu

Krēms:
6 olu dzeltenumi
40g cukurs
60g ūdens
400g īstais sviests (vismaz 82%)
4 ēd.k. kakao
100g nevārīts kondensētais piens
50g rums

Dekorēšanai:
200g šokolāde
saldais krējums (daudzums atkarīgs no šķidruma.piemēram pērles 35% jāliek 100ml)
zemesrieksti
saberzti šokolādes cepumi (tortes malu rotāsanai)


1.Gatavo biskvīta mīklu.
riekstus izber plānā kārtiņā uz sausas pannas un cepeškrāsnī apgrauzdē. Tad riekstus atdzesē un sasmalcina ar nazi. Ja riekstus smalcina rullējot vai dauzot, tad izdalās eļļa un tie salīp. Biskvītam sausā traukā liec olu baltumus, cukuru sadali 3 daļās un pievieno pakāpeniski, nepārtraukti putojot, līdz veidojas stingras putas. Tad iecilā izsijātus miltus un sasmalcinātos riekstus.

2. Cep bezē biskvītu.
uz cepamā papīra (labāk pergamenta) uzzīmē trīs 26 cm lielus apļus un izgriez tos par 2 cm lielākus. Biskvīta masu sadali trīsdaļās un katru liec pa vidu uzzīmētajam aplim. Tad ar konditorejas nazi masu vienmērīgi izlīdzini atbilstoši uzzīmētajam aplim. Olu baltumu cepumu liec līdz 100 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un kaltē 1 stundu. Ja krāsnij nav ventilatora, tad durvis ir nedaudz jāatver. Pēc krāsns izslēgšanas bezē cepumu ieteicams tajā vēl atstāt un atdzesēt.

3.Gatavo krēmu.
katliņā savieno ūdeni ar cukuru un savāra sīrupu. Saputo olu dzeltenumus, palēnām tiem pielejot un pieputojot karsto sīrupu. Tad pievieno sviestu un izsijātu kakao, kas izšķīdināts rumā.turpina putošanu. Pakāpeniski pieputo arī kondensēto pienu. Krēmu atdzesē ledusskapī.

4.Gatavo krēmu dekorēšanai.
ūdens peldē karsē saldo krējumu (ap 60 grādiem), tajā izšķīdina sadrupinātu šokolādi. sanāk pabieza, bet līstoša šokolādes masa, tai pievieno smalcinātus riekstus.

6. Kārto kūku.
biskvītam noņem cepamo papīru. 2 no biskvītiem apsmērē ar pusi krēma, nolīdzini un saiec abus kopā. Virsū liec trešo biskvītu. palikušo krēmu vienmērīgi pārklaj kūkas virsai un malām. pārlej ar šokolādes krēmu (rotāšanai) un tortes malas apstrādā ar sadrupinātiem šokolādes cepumiem.

Padomi:

vislabāk Cielaviņa garšos trešajā dienā. Pirmajā jācep biskvīts, otrajā jāgatavo krēms un jāveido kūka, tad tai
jāļauj ievilkties, un beidzot, trešajā dienā, tā būs gatava baudīšanai.

no diskusijām, liekas, ka vislabākais karstums bezē cepuma cepšanai ir 140-150 grādi ar ventilatoru nedaudz ilgāk par stundu. bet pārkopēšu šeit meiteņu sarunas, lai paši varat izlemt kā vislabāk cept:

- nezinu kā citām meitenēm, es tās pamata ripas jau pusotru stundu žāvēju cepeškrāsnī un vēl joprojām mazliet jēls vidus. man cepeškrāsns pamācībā rakstīts, ka bezē jācep 2h, tad nu izskatās, ka tā arī būs.


- esmu cepusi 3 reizes, un vienā no tām bija tāpat, cepu 2h un apkārt ciets, iekšā viss vēl mīksts un karamelīgs tāds. vēl bija tā jocīgi, ka viņš uzpūtās un starp to cieto garozu un mīksto iekšu bija vēl daudz gaisa. Beigās salauzīju to augšu, un kaut kā jau izcepās, bet tāpat, kad smērēju krēmu, liku pa gabaliem to biskvītu. Tā arī nesapratu, kur bij problēma. divās citās reizēs viss čikiniekā, arī stundu cepot un atļaujot turpat krāsnī atdzist.

- Uz kāda režīma cepat bezē plāksnes? cepot pie 100 grādiem, man nepietiekoši uzpūšas un pa vidu paliek jēla un sakritusies.

- Vienu reizi mēģināju uz 110*C un kopā ar ventilatoru, neuzcēlās. otrreiz- uz 170*C uzliku cepšanu no abām pusēm vienmērīgi, uzpūtās ļoti smuki, bet sāka palikt brūngana, kad nogriezu mazāku temperatūru, tad sakritās un atkal tāda pati pankūka vien sanāca.

- Es žāvēju ar ventilatora režīmu kādu pusotru stundu apm. 100 grādos. Man liekas, ka 170 grādi ir stipri par daudz priekš šitā pasākuma.

- 2 reizes cepu to torti un man nekādīgi nesacietē tajos 100 grādos, pat pēc 2 stundu kaltēšnas.

- Man viss sanāca ideāli. Pirmo plāksni liku uz 120 grādiem, bet pēc stundas vēl bija mīksta, tad cepu vēl kādu pusstundu vai pat vairāk. Otru plāksni liku uz 150, ar mazliet pavērtām durtiņām, un cepu drusku ilgāk kā stundu- bija labi.

- Man arī doma ir mēģināt nākamreiz cept uz 140-150*C

- Liku uz 150 grādiem cepties, tik tiešām izcepās, tikkai viņa man deformājās. Tā kā cepu formā uz papīra, tad malas aplūza cepoties, veidojot nelīdzenus kalniņus. man ir doma, ka pirmo pusstundu jāliek uz tiem 120 grādiem un pēcāk uz tiem 150, lai viņa ātri neuzpūšas un nedeformējas.


daftendirekt

arabiete

sonicfox

super, bet vēl pietrūkst pilnai laimei FOTO.


sonicfox
Manuprāt tiešām lieliski apkopots ;), tikai man būtu viena piebilde - "īstā" cielaviņa ir ar lazdu riekstiem, protams gaumes un arī cenas jautājums :)

arabiete

gatavosu augustā, tad arī būs foto :)

Rairita

atvainojos, to es nezināju. man pašai arī labak patīk lazdu rieksti, bet zemesriekstus es ierakstīju tikai tapēc, ka man likās, ka to pieprasa oriģinālā recepte.


daftendirekt

Cielaviņai biskvītu var nopirkt lielveikalos un ir mmmm, kur laba

surrr
es mēģināju to pirkto, bet man negaršoja tas biskvīts (tortē i nemaz neieliku, pagaršoju i sapratu, ka nava priekš manis), da i par biezu likās, pašas cepts iznāca plānāks un garšīgāks tomēr. Bet piekrītu - tas ir variants.

un jā, apkopotā recepte ir

gribu mēģināt, bet pasakiet kā jūs trīs uzreiz izcepat? vai cepat pa vienam? a kur tad mīkal to laiku- ledusskapī? nesaplok pa to ilgo laiku?


būs labi

nabux
man bija 2 ripas, un abas liku kaltēt vienlaicīgi

nabux

man tads pats jautājums radās. bet ja pieņem, ka diametrs ir 26 cm, tad varbūt vienā līmenī var savietot divus un trešo ielikt citā līmenī.


daftendirekt

emkaa
sonicfox
gribu ar trim, jo būsim padaudz ēdāji. stirpi šaubos, vai divas bakus līdīs, bet nu iešu mēģināt. paturiet īkšķus!

Mainīja nabux, 12.07.2009 14:52:16


būs labi

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
13446072