Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Ko drīkst un nedrīkst ēst grūtniecības laikā

sauliite4you

Labdien!

Šī ir mana pirmā grūtniecība-vai varat padalīties ar pieredzi-ko drīkst/nedrīkst vai ieteicams/neieteicams lietot uzturā?

5/6 nedēļa.

Paldies!


Labrīt, kārtējā kašķu tēmā! Gŗutniecība nav slimība, lai sevi kaut kā ierobežotu. Ēšanas noteikumi paliek tie paši, kas ir visiem pārējiem - ēst veselīgi (alko, starp citu, neskaitās veselīgās pārtikas grupā), izvēlēties zināmas izcelsmes pārtikas produktus, neēst aizdomīgas kvalitātes produktus (pie šiem arī pieskaitāmi pašas ledusskapī pārstāvējušies produkti). Visas slimības, ar kurām te biedē, ko var dabūt no jēliem vai ne līdz galam termiski apstrādātiem dzīvnieku valsts produktiem, var dabūt arī no parastiem veselīgiem zaļbarības salātiem... pie tam stastika rāda, ka lielāka iespēja ir iekļūt satiksmes negadījumā ar letālām sekām (par "tikai" savainošanos nemaz nerunāsim), nekā noķert slimības. Tā kā katrs ēd un dzer atkarībā no savas saprašanas un baiļu lieluma.


Ja es ko ierakstu, man nav velmes biedet, bet informet. Un prieks, ka cilveki interesejas un grib izvairities no liekam problemam. Tas ir loti apsveicami.

Bez "apmullatas" listeriozes, vel ir citas infekcijas slimibas ko var sakert, nez vai grutniecibas laika infektologijas nodala butu labaka vieta, kur grutniecei ciemoties. Un paraziti! Weeeee Prieks kam lieki uzprasities uz problemam.

Te ieskatam, lai nav tuksa runasana. Ierakstot google "body affected by worms sushi" var palasit gana daudz.

https://m.youtube.com/watch?v=-M6nKcPGcWA

Sasmidinaja sita pieeja -slimibu var dabut ari no salatiem, tapec lietojiet partika jelu galu un zivis bez bazu, tadejadi palielinot risku saslimt vel vairak.

Ka ari mulkigs apgalvojums, ka var ciest csn ar tadu un tadu varbutibu (nu parasti cilveki tomer dara visu, lai izvairitos no csn, un csn ir negadijums, nevis apzinata riciba).

Sarga sevi pats un Dievs tevi sargas.

Drusku atkartosos. Ja veic kadas planotas, apzinatas darbibas, apzinoties, ka var zaudet berninu vai tam loti kaitet del kadas potencialas slimibas, ko var iegut ar savu ricibu - edot to pasu jelo zivi/galu, mikstos sierus utt. vai ari ar savu pargalvibu ekstremi sportojot, nu tad tadu cilveku var dzive parmacit. Un maciba var but loti smaga un sapiga, ko var nakties nozelot visu muzu.

Gribu tikai atgadinat, ka ari miljonus kads vinne, lai ari varbutiba ir nieciga, kads tur pasaule laime, tas var but ari tavs kaimins, tas vari but tu pats. Ta pat ar slimibam, ja risks ir 1:100, 1:1000, 1:10000... tev var "laimeties" but tam 1!

Lai katrs rikojas ta, ka velas veidot savu dzivi, uznemoties par savu ricibu pilnu atbildibu.

DruMiss
Sasmidinaja sita pieeja -slimibu var dabut ari no salatiem, tapec lietojiet partika jelu galu un zivis bez bazu, tadejadi palielinot risku saslimt vel vairak.
Redz, te ir viens interesants rakstiņš no slimību profilakses un kontroles centra... kur skaisti ir pieminēts gan tas, ka baktērijai nekaitē ledusskapis, tātad atliek kaut kam no dzīvnieku valsts produkcijas jēlā vai kūpinātā veidā tur nonākt kopā ar baktēriju, lai tā spētu pārņemt visu... un salātlapu termiski neapstrādāsi... savulaik Kanādā baktēriju norāva no svaigu kāpostu salātiem. Tad kāda jēga izvairīties no viena, ja baktērijas klātesamības gadījumā, to noraus no blakus stāvējuša produkta? Ir jāsaprot, no kurienes ko var dabūt un tad jāseko līdzi produktu iegādei, nevis akli jānēsājas "bīstami, nedrīkst!" saukļiem.

Ka ari mulkigs apgalvojums, ka var ciest csn ar tadu un tadu varbutibu (nu parasti cilveki tomer dara visu, lai izvairitos no csn, un csn ir negadijums, nevis apzinata riciba).
Tai pašā rakstiņā ir minēts, ka "Listerioze ir samērā reta slimība, Eiropā uz 1 miljonu iedzīvotājiem reģistrē vidēji 2 - 7 saslimšanas gadījumus". Attiecīgi, rēķinot uz LV iedzīvotāju skaitu, tie ir 4-14 saslimšanas gadījumi pa visu Latviju. Un tagad veram vaļā CSB lapas sadaļu par ceļu satiksmes negadījumiem. Domā, ka tie 100+ mirušo un daži tūkstoši ievainoto speciāli līda tais negadījumos? Interesanti, kur ir lielāka iespēja trāpīties, tais 4-14, kas gada laikā noķer baktēriju, vai tais 4500+, kas noķer auto?

p.s. Un pat gripa vienas sezonas (tas ir dažu mēnešu laikā) var aiznest krietni vairāk dzīvību... šogad ir jau seši mirušie.



Blaze
Jūs, Blaze, ēdiet kaut visās ēdienreizēs karpačo..bet grūtniecība ir īpašs stāvoklis, kad Tu esi atbildīgs ne tikai par sevi, bet arī par savu bērnu. Tāpēc ir jāzina riski. Neredzu iemeslu gr laikā ēst termiski apstrādātus produktus un piedomāt pie pārējās pārtikas.
Uz visas dzīves fona 9 mēn nav nekas daudz, bet tas ir ļoti svarīgs laiks. Tiek ielikti pamati savam bērnam. Kāpēc gan viņam nedot pašu labāko?!

Ditte
Nē, es nesaku, ka nav riski. Pie pārtikas ir jāpiedomā jebkurā laikā. Nu nebūs tā, ka vispirms ēdīs visu, kas pagadās, bet tikko iestājas grūtniecība, tā viss, ēdīsim tikai pareizi un tikai termiski apstrādātus produktus. Ja tā būtu, tad tas pamats, kurā auglis ieligzdojas būs piesārņots līdz nelabumam, un nekā prātīga tur nesanāks. Nu pasaki, cik ir to dāmu, kas ikdienā vispār nepiedomā pie to, ko ēd? Smukām gribas būt visām, bet bez veselām iekšām ārpuse toč nebūs smuka.
Bet uzmodelēsim elementāru situāciju - priekš vakariņām tiek iegādāta jēra gaļa, kurā izrādas ir baktērija... gaļa tiek sagatavota un nolikta gatavošanai... tāpatās tiek sagatavoti salāti, ko ēst vakariņās. Redzi, gatavojot jēra gaļu, tā tiks termiski apstrādāta, tātad visas baktērijas atmirs, bet tā baktērija jau ir izplatījusies un trāpījusi arī uz salātiem, kurus neviens termiski apstrādāt netaisās. Un tur jau "tas suns ir apraksts", ka teorētiski tiek dots pats labākais, bet patiesībā... pamatā jau šie aizliegumi ir par primārajiem riskiem (neēst jēlu, nepietiekami termiski apstrādātu), bet reti kurš pievērš uzmanību pakārtotajiem riskiem. Tā teikt - nav vērts sniegu no mājas priekšas noskalot ar ūdeni, nekas labs tur rezultātā nesanāks


blaze acīmredzot reāli nav ko darīt, jo visas tēmas piespamojusi ar savām "gudrībām". Un tik metas citus mācīt. Ir tāds ļoti trāpīgs teiciens, ka paša acī balķi neredz....
Es ieteiktu sakārtot pirmām kārtam savu "saimniecību", pašai reāli pa-izglītoties, iemācīties attiekties pret saviem bērniem ar cieņu, psiholoğiski nosvērti un bez roku palaišanas.
Cilvēks, kuram pašam dzīvē ne tuvu nav viss kārtibā, internetā metas citus mācīt kā dzīvot. Izsmiekls.

Ensha

Es eedu visu... man nav nekadu ierobezhojumu!! Un sushii ar LASI man iet iekshaa ideaali Man ari nav nekadu ierobezhojumu no aarsta partikas zinaa.. tapeec pargudraas caalenes var iet ieskrieties ar savu baidiishanu par slimiibaam.. driizaak aizejiet savas smadzenes izarstejat!

Perfect Circle

Es arī ēdu visu, bet skatos kritiski svaigumu/kvalitāti/izcelsmi. Man doka ir stingra un aizliedz/liek darīt visko, bet par pārtiku neko nav minējusi. Arī neesmu dzirdējusi, ka citi ārsti aizliedz kaut ko, tik internetā pilns ar gudrībām, īpaši forumos no nespeciālistiem. Pajautāšu nākamreiz dokai konkrēti, ko viņa par šo domā. Jā, esmu attiekusies no pārtikas, kuru iepriekš aci nepamirkšķinot būtu ēdusi, bet tik tāpēc, ka šaubas par sākumā minētajiem kritērijiem.



sauliite4you
Uzturam jābūt sabalansētam. Avots: uztura piramīda. Produktu izcelsme tāda, kas tev ir pieejama, kam tu uzticies. Man der putraimi un dārzeņi no lielveikala un tirgus, citi uzticas tikai eko-veikaliem, citi audzē paši. Dod priekšroku vietējiem dārzeņiem, t.i. labāk tomāts nekā avokado. Tāls ceļš negarantē svaigumu un drošību. Es neēstu suši no svaigām zivīm un medījumu. Neuzticos izcelmei, un GR nav laiks eksperimentiem. Svaigie sieri no pasterizēta piena gan ir droši. Nav ieteicama selerija, tikai kā garšvielas piedeva nelielā daudzumā. Kola, kafija, melnā/zaļā tēja gan jāierobežo. Nevajag aizraulies ar sintētiskiem saldumiem, labāk pāris šokolādes konfektes, ja nevar atturēties, tāpat nevēlamas bulciņas, limonādes un citas tukšās kalorijas ar alerģiju riskiem sev un bērnam. Labāk, lai miltu izstrādājumi, tāpat kā putras būtu no pilngaudiem. Jāseko līdzi olbaltumvielu daudzumam uzturā ( gaļa, olas, pākšaugi, rieksti ) tiem jābūt daudzveidīgiem un pēc iespējas brīviem no taukiem. Izņemums ar zivīm, treknās zivis ir vērtīgākas, jo satur nepiesātinātas taukskābes. Katru dienu ieteicams lietot liesus skābpiena produktus veselas mikrofloas uzturēšanai. Protamas, nav jāēd it kā velesīgs produkts, ja iepriekš zini, ka to nepanes - alerģija, gremošanas traucējumi. Pēc sajūtām var noteikt, kas pārslogo organismu un kas palīdz justies labi. Kopumā, grūtniecības laiks nav ļoti īpašs attiecībā uz veselīgu un sabalansētu uzturu, tas ir dabisks stāvoklis un noteikti nav jāēd par diviem.


Женская логика — это твердая уверенность в том, что любую объективную реальность можно преодолеть желанием.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18285089