Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Sarunas par indeksu fondiem

evicevi

Tu pats atzīsti, ka neko nesaproti no fondiem, bet turpini runāt pilnīgas muļķības. Varbūt pietiks? Ieguldīšana fondos ir visā pasaulē ļoti izplatīts ieguldīšanas veids; arī mūsu pensiju nauda tiek pārvaldīta tādā veidā.

Hiacintte

ggff1_
Beidz blamēties. Jau kurā tēma, kur neko nesaproti, bet turpini diskutēt kaut ko bezjēdzīgu sakot.

evicevi
Paldies par tēmu. Papildus tam etfmatic zini vēl kādu firmu, kam ir licence darbībai Latvijā? Vai kur var apskatīties, kam ir licence?

Kalnata
Ārzemju kantorus var apskatīties šeit: https://www.fktk.lv/tirgus-dalibnieki/ieguldijumu-pakalpojumu-sniedzeji/pakalpojumu-sniedzeji-no-eez/pakalpojumu-sniegsanas-briviba/

Bet tajā sarakstā ir vairāk nekā 2000 uzņēmumu, tāpēc diez vai tas tev kaut ko dos. Vieglāk ir internetā pameklēt kaut kādas brokeru sabiedrības un tad to nosaukumu ielikt FKTK meklētājā. Ja atrod tirgus dalībnieku sarakstā, tas nozīmē, ka ir licence.

Es esmu dzirdējusi labas lietas par Interactive Brokers, to var droši izmantot. Bet tas ir vairāk domāts tādiem cilvēkiem, kas aktīvi tirgojas. Ja nemaldos, viņiem bija ikmēneša lietošanas komisija 10 EUR vai kaut kas tāds. Es nevēlos maksāt šo komisiju.

Var izmantot arī mūsu bankas. Atvērt vērtspapīru kontu, atrast konkrētu fondu (ar konkrētu ISIN), ko gribi pirkt, un iesniegt bankai pirkšanas uzdevumu. Tur tikai problēma tāda, ka šis pirkums tiks veikts kādā ārzemju biržā un par to būs jāmaksā vismaz 20 EUR komisijas maksa. Ja pērk reti, bet par lielākām summām, tad nav tik traki. Es pat sliecos tā darīt, kamēr nebiju uzzinājusi par ETFmatic.

evicevi

Es no šī salīdzinājuma izvēlējos Revolut un skatos, ka Revolut ir trading pakalpojums, ko viņi sauc par jaunu, un Revolut ir FKTK lapā, tikai vērtspapīri nav pieminēti, nezinu, vai īpaši jābūt izšķirtiem. Ā, bet skatos, ka Revolut nemaz nepiedāvā ETFs, bet ir brk.b., kas ir samērā līdzīgs, bet nedod dividendes un ir pārāk piesaistīts vienai kompānijai.

Visvairāk, protams, gribu indeksu fondus, bet tos nevar dabūt, tad kaut ko līdzīgu. Ja pērk caur banku, tad jau normālu indeksu fondu vienalga nevar nopirkt, ne? No alternatīvām skatos ETFs šiem IVV, VOO, VTI vai arī VT?, tikai jāatrod brokeris. Iespējams, izvēlēšos EFTmatic, paldies par ieteikumu, bet vispirms vēl papētīšu Latvijas situāciju.

DeGiro, cik saprotu, Latvijas rezidentiem nav pieejams caur viņu lapu, lai arī FKTK lapā ir licencēts, bet ko tas dod? Tad varbūt šo var caur banku izmantot?

Vēl paskatīšos TradestationGlobal, lai arī to FKTK lapā neredzēju.

"Ja pērk caur banku, tad jau normālu indeksu fondu vienalga nevar nopirkt, ne?"

Kāpēc ne? Visu var nopirkt. Nu, vismaz tos fondus, kas atrodas Eiropā. Amerikāņu fondus tu nekur nenopirksi, bet tas arī nav vajadzīgs.

"Tad varbūt šo var caur banku izmantot?"

Tu gribi izmantot DeGiro caur banku? Tas ir kā? Vai tad pie mums kāda banka to piedāvā? Neko neesmu par to dzirdējusi. Par DeGiro zinu vienīgi to, ka tas esot kaut kāds lētais variants.

evicevi

Gribu nopirkt indeksu fondu krustbērnam uz 18.gadu jubileju, lai viņš var pats vēlāk piepirkt klāt un iemācīties darboties (ar zemiem ikmēneša administratīviem izdevumiem un komisijas maksām). Ja pa pāris nedēļām neatradīšu risinājumu, tad vīrs vienkārši nopirks akcijas.

Pamēģiniet piereģistrēties caur Degiro.ie. Caur banku ar viņiem noteikti nevar strādāt – vai nu būs papildizmaksas (tad tas pats, ka aktīvi pārvaldītais fonds)

gaura

kur visērtāk uzzināt, kuri ETFi dividendes reinvestē automātiski tālāk?

Es pati to neesmu pētījusi, bet vienā Indexo video redzēju, ka fondu meklēšanai un salīdzināšanai viņi iesaka izmantot šo lapu: https://www.boerse-frankfurt.de/en

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18403629