Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Sarunas par indeksu fondiem

evicevi

gaura

evicevi
paldies! Es vēl nevaru saprast, kā rīkoties - vai noguldīt vienu summu caur Swed ar 20eur komisiju un cerēt, ka ilgākā laikā to nevajadzēs kustināt (pēc tam, saprotu, nekādas citas komisijas - par turēšanu, pārdošanu nav, izņemot maksājamo nodokli no kapitāla pieauguma). Vai arī likt ETF matic - tur var likt iekšā, ņemt ārā pēc sirds patikas bez komisijas maksām, tikai tas 0.48% gadā kā vispārējā turēšanas admin maksa. Varbūt vēl ko nepiefiksēju par komisijas maksām?

Par komisijas maksām tu visu saproti pareizi. 0.48% varbūt ir daudz, ja salīdzina ar ASV, kur viņi fondus var dabūt par 0.1% vai 0.2%, bet Latvijas apstākļiem tas nav īpaši daudz. Piemēram, pensiju 2. līmeņa komisijas gadiem bija 1.5-2% un neviens īpaši pret to neprotestēja. Lūk, tas gan bija daudz!

Lai izlemtu, kur un kā ieguldīt, tev vispirms vajag saprast, uz cik ilgu laiku tu esi gatava to darīt. Akcijas ir kā minimums uz pieciem gadiem, vēlams vismaz uz 10. Ja tas der, tad nākamais jautājums ir par iemaksu biežumu. Ja tu plāno vienreiz nopirkt un pēc tam klāt vairs nepirkt, tad Swedbank variants varētu derēt. Lielākā daļa cilvēku gan krāj pamazām un kaut ko iemaksā katru mēnesi - tiem daudz izdevīgāks būs Etfmatic, kur nav komisijas par iemaksām vai pirkumiem.

Vēl kā trešais variants tūlīt parādīsies Indexo pensiju 3. līmeņa plāni. Viņi licenci jau ir dabūjuši, nesen bija paziņojums. Protams, liels mīnuss ir tas, ka izņemt naudu varēs tikai no 55 gadu vecuma. Bet nu, ja naudu krāj vecumdienām, tad tā būs īstā vieta, kur krāt. Ja krāj nebaltām dienām, tad nez vai akcijas ir piemērotākais ieguldījumu veids. Viss atkarīgs no konkrētās situācijas - kopējiem uzkrājumiem, ikmēneša ienākumiem, izdevumiem utt.

Hiacintte

evicevi
Klau, bet cik vispār ir jēga sākt investēt? Vai 100 EUR mēnesī nav kaut kāda smieklu summa?

Papildināts 04.02.2021 12:32:

Par indexo lasīju un nopriecājos. Kad mums beigsies uzkrājošās apdrošināšanas "izdevīgais" līgums, visu pārliksim uz turieni.

100 € mēnesī nav daudz, bet nav arī smiekla summa. Man ir uztaisīts tāds kalkulatoriņš, kas aprēķina gala uzkrājumu, ieskaitot nodokļa atmaksu 20% apmērā:

Iemaksa 100 eiro mēnesī, ienesīgums 5% gadā, 20 gadi => 49 137

100, 6%, 20 => 55 193

200, 6%, 20 => 110 387

100, 2%, 20 => 35 321

Kā var redzēt, arī ar 100 € mēnesī var sakrāt prāvu summu, ja tikai ienesīgums ir normāls.

AYLIE

evicevi
Iesaki, kur to ienesīgumu atrast, kur? Indexo neko tādu (%) neatradu

Neesmu dolārs, lai visiem patiktu...

Visu pensiju 2. līmeņa plānu ienesīgumu var apskatīties šeit: https://www.manapensija.lv/lv/pensiju-2-limenis/aktualie-dati/

3. līmeņa plāniem jāskatās attiecīgo banku mājaslapās.

Hiacintte

evicevi
Šis ir aprēķins 3 pensiju līmenī vai investējot fondos?

Kā es minēju, tas aprēķins ir ieskaitot nodokļa atmaksu, tātad 3. līmenis. Bez atmaksas ir šādi:

100, 5%, 20 => 41 103

100, 6%, 20 => 46 204

100, 2%, 20 => 29 479

100, 5%, 25 => 59 550

Jo īpaši interesanti ir salīdzināt pirmo un pēdējo gadījumu. Tur viss sakrīt, izņemot gadu skaitu. Pēdējā gadu ir par 5 vairāk, tātad par 25% vairāk, bet gala uzkrājums ir gandrīz par 50% lielāks. Tā ir salikto procentu maģija.

MioMioMio

evicevi
Liels paldies tev par vērtīgajiem ierakstiem, pirms dažiem mēnešiem sāku izmantot ETF matic Bet es nedaudz nesaprotu par nodokļiem. Šķiet, ka kaut kur rakstīji, ka no dividenžu summas tie 20% jānomaksā. Nu man ienācās dividendēs kaut kādi tur 5 eur (summa nebūtiska, bet gribētos saprast principu kopumā). Bet ETFmatic tos ieguldīja tālāk manā portfelī, nevis pārskaitīja man uz kontu - tad sanāk, ka pagaidām man nekas nav jāmaksā vai tomēr ir?

Un kā vispār rēķina tos 20% no kapitāla pieauguma? Pieņemsim, ka es gada laikā esmu ieguldījusi kopumā 1000 eur, ar nopelnītajiem procentiem man portfeļa vērtība šobrīd ir 1050 eur (t.i. 5% pieaugums). Ja ņemtu ārā uzreiz visu, tad pieņemu, ka nodoklis būtu 20% no tiem 5%, kas ir 10 eur? Bet, ja daļu? Piemēram, izdomāju no tiem 1050 eur izņemt 200 eur. Nodokļa aprēķins ir, ka 200 eur =105% -> tad sanāk, ka no šīs summas tīrais iemaksātais ir 190 eur un 10 eur ir pieaugums->nodoklis ir 20% no 10 eur = 2 eur?

Šķiet, ka kaut kur esmu pazudusi aprēķinos un kaut ko līdz galam nesaprotu

Un kurā deklarācijas sadaļā norāda ETF dividendes un no ETF portfeļa izņemtās summas? Tax report pdf viņi atsūtīja, kur redzamas dividenžu summas un kaut kādas citas transakcijas.

Te ir divas lietas - IIN par dividendēm un kapitāla pieauguma nodoklis. Tās nevajag jaukt kopā.

IIN par dividendēm tev ir jāmaksā, iesniedzot deklarāciju, jā. Tev atsūtīja atskaiti, ka dividendēs saņēmi 5 €? Nu tad to summu arī ieliksi deklarācijā un samaksāsi 1 € IIN. Kurā tieši sadaļā tas jādara, es neatceros, to es varēšu ierakstīt, kad pati būšu aizpildījusi deklarāciju.

Kapitāla pieauguma nodoklis ir jāmaksā tad, kad tu pārdod akcijas. Ar to ir čakarīgāk. Tur tev ir jāzina, par kādu cenu to nopirki tās akcijas un par kādu pārdevi, lai varētu aprēķināt, cik tieši liela ir tava peļņa. Tam, vai tu šo naudu pārskaitīji uz savu bankas kontu, nav nozīmes.

Es vēl naudu neesmu ņēmusi ārā no turienes, tāpēc šo procesu vēl īsti labi neesmu izpētījusi. Tur āķis tāds, ka tu konkrētās akcijas (nu labi, fondu daļas) vari būt pirkusi vairākkārt. Nopirki vienu akciju par 1.40, otru akciju pēc mēneša par 1.50, trešo akciju vēl pēc mēneša par 1.25. Un tad tu pārdod vienu akciju par 1.33. Cik liela ir tava peļņa? Vai tev vispār ir peļņa? Cik es zinu, parasti to rēķina tā, ka tu kā pirmo pārdod to akciju, kuru tu nopirki pirmo, tātad par 1.40. Bet var būt arī citādāk. Katrā ziņā, ja tu kaut ko esi pārdevusi, tad tev šāda tipa informācija būtu jādabū no ETFmatic. Viņiem būtu jāsarēķina tava peļņa un tad tu no tās nomaksāsi 20% nodokli. Tas ir jādara ar atsevišķu veidlapu, nevis ikgadējā deklarācijā. Iesaku pakonsultēties ar VID, viņi varēs atbildēt uz taviem jautājumiem.

Īstenībā šis ir vienīgais ETFmatic aspekts, kas man īsti nepatīk. Es pirms gada viņiem rakstīju un prasīju, kā lai es zinu savu peļņu, bet viņi teica, ka katrā valstī esot savi likumi un viņi tāpēc nepiedāvā nekādus aprēķinus, tikai transakciju izrakstu. Man liekas, ka tas nav normāli, bet laikam tev pašai būs jāiet cauri tiem transakciju izrakstiem un jārēķina, cik liela ir tava peļņa.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18403629