Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Sarunas par indeksu fondiem

evicevi

kukainis

evicevi
Atkarīgs cik gadu. 3. pensiju līmeni var sākt izņemt no 55 gadiem, ja naudiņa paliek iesaldēta vēl 20 gadu, tad pat ar visām nodokļu atlaidēm neomulīgi. TUrklāt nodokļu atlaides ir līdz 10% no bruto algas gadā.

tieši tā, Indexo nav pievilcīgs manās acīs tikai šo līdzekļu iesaldēšanas dēļ.

kko var iemest, bet tomēr gribas, ka tai nauda var piekļūt arī klāt pirms 55.gadiem.

No vienas puses es to saprotu, it īpaši, ja pašam vēl nav 30 gadu. No otras puses, akcijas tomēr ir ilgtermiņa ieguldījums, ar ko parasti krāj vecumdienām. Ja tu krāj ceļojumam vai pirmajai iemaksai, to naudu nevajag likt akcijās. Savukārt, ja tu krāj vecumdienām, tad pieeja pirms 55 gadu vecuma diez vai būs vajadzīga. Man šķiet, ka tādā ziņā 3. līmenis atņem kārdinājumu to naudu tērēt ātrāk. Bet katrs jau var rīkoties pēc saviem ieskatiem, protams.

kukainis

evicevi

. Ja tu krāj ceļojumam vai pirmajai iemaksai, to naudu nevajag likt akcijās. Savukārt, ja tu krāj vecumdienām, tad pieeja pirms 55 gadu vecuma diez vai būs vajadzīga.

Ir arī starpvarianti. Krāt ceļojumam indeksu fondos nav gudri. Taču Latvijā aizņemšanās parasti ir ar lieliem procentiem, ja nu man pēc 10-15 gadiem negaidīti vajag ļoti dārgu operāciju (teiksim, piecciparu skaitlis mūsdienu naudas izteiksmē), gribu iespēju tikt klāt vismaz daļai naudas. Arī krāšanu kādam lielam mērķim 10-15 gadu griezumā es apdomātu fondus.

Papildināts 17.05.2021 08:23:

evicevi
Manās acīs ETFMatic tieši ir zaudējis daļu pievilcības, jo tagad ir pieejams Indexo 3. pensiju līmenis, kas dara būtībā to pašu, ko ETFMatic, tikai vēl papildus arī nodokli atmaksā. Es tieši šodien piereģistrējos un pārskaitīju pirmo naudiņu. Fun!
SEB 3. pensiju līmenis arī nu jau kādu brīdi piedāvā indeksu fondu. Dažiem klientiem pat ar vēl zemākām komisijām. Es principiāli izvēlējos indexo, jo naudas mazas, ja būtu lielākas, būtu rūpīgi jāsalīdzina, kurus indeksu katrs izvēlas.

Luminora investors mazām summām nudien draudzīgs sevišķi nebūs, tad var SAXo bank papētīt, jeb tīrajām akcijām revoluts.

Nu formāli mans portfelis sastāv 50% ETF (akciju), 15 relokācijas , 25 % akcijas pēc savas preferences un pārejie 10% ir mikss no Mogo obligācijas un Mintos.Cik optimāli, nezinu, galvenais, lai nauda ir kustībā.

Kopuma par Indekso runājot - kantoris ir labs un cienījams, jo vietējie un gaiši prāti ir savākti, turklāt Kreicberu ir sanācis kopā studēt vienu brīdi - sakarīgs kadrs.

Vien...Indekso kas man ne visai patīk ir tas, ka vairumā gadījumu ieguldījumu stratēģija ir viena cilveka ( jeb divu ) teātris un pasīva ieguldījumu stratēģija, kas priekš manis ir sarkanais karogs, jo tomēr tas ir svarīgi. Iespējams, ka es alojos , jo vairumā gadījumu ETF tajos portfeļos ir vieni un tie paši.

Ak jā, ar ETFMatic LV klientiem varētu būt skumīgi līdz brīdim, kamēr naf orficiāli mātesuzņemums FKTK visas formalitātes nokārtojis.

Vai kāds Swedbank Robur fondus nav iegādājies? Tiem pirkšanas un pārdošanas komisijas ir nulle. Bet pārvaldīšanas komisija 0.3%.

Mungers
Kādi konkrētāk ETF'i ir iegādāti?

Varbūt kāds ir pētījis ieguldījumu konta reģistrēšanu VID? Tad ar nodokļiem ir stipri vienkāršāk. Kā to dara, ja brokeris ir ārzemju? Vietējo banku gadījumā tās pašas sūta info VIDam, ka tāds ir.

_aija_ Kādu ārzemju brokeri lietojat? ETFMatic? Kā ar komisijām?

etfmatic arī, bet galvenais ir interactivebrokers. Komisijas ir kā viņi raksta. Nekas papildus nav. Un visu arī uzrāda - cik ieguldīts, cik dividendes, cik komisijas

Paldies par atbildi.
Bet IB ir 10k jāiegulda minimāli un 10$ komisija mēnesī?

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18403629