Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

2.svešvaloda sākumskolā

Koko35

MartaMartaMarta
Tāpēc, ka valda uzskats, ka bez krievu valodas Latvijā nekur. Un tādējādi veicina arī to, ka Latvijā daudz kur to krevu valodu prasa nepamatoti.

Protu visas 3 valodas, angļu izmantoju visbiežāk, krievu valodu vairāk nācies lietot sadzīvē (un tos pāris teikumus var iemācīties pašmācības ceļā), vācu valodu būtu gribējies apgūt labāk, jo reāli noderētu.

To jomu, kurās ir tie ārzemju krievvalodīgie viesstrādnieki ir maz (pārsvarā prastie celtnieki). Arī biznesu ar Krieviju ir gana maz, tomēr daudzi jau sapratuši, ka Krievija kā tirgus ir cimperlīgs - tiklīdz nedancos pēc viņu stabules visa valsts/ES/NATO, tirgus ciet un zaudējumi klāt.

Vienīgais labums no krievu valodas zināšanam - krievi daudz neievēro autortiesības, var skatīties filmas, lasīt tulkotos standartus un atsevišķās jomās arī specializētā literatūra pieejama interneta ārēs bez maksas (diez vai likumīgi).

Esmu strādājusi vairākās jomās - biežāk krievu valoda bijusi jāizmanto tāpēc, ka ir Latvijā dzīvojoši (pat dzimuši!) kolēģi, kas negrib runāt latviski (tad kāpēc tādu dēļ mācīties krievu valodu? Lai viņi paliek bez darba iespējām, ja negrib lietot valsts valodu), ne dēļ ārvalstu vizītēm (15 darba gadu laikā tikai 3 reizes). Piemēram, farmācijā ver vaļā pārstāvniecības attiecīgajās valstīs, bet ar tām jāsazinās vairāk mārketinga daļai, dažiem no administrācijas, bet 90% darbinieku to nekad nenākas darīt. Zinātnē krievu valodai ir vēl mazāka loma, kamēr vācu valodā ir ļoti laba zinātniskā literatūra, starp citu, standarti vācu valodā arī ir labi un bieži precīzāki kā angļu valodā izdotie, ļoti noder. Ja brauc ārvalstu vizītes - runā angliski, ja neprot angliski, vienmēr būs kāds, kas iztulkos.

Papildināts 17.05.2020 14:23:

Un dažās mazākās skolās nemaz nepiedāvā to izvēli, jo nav 3 dažādu valodu skolotāji, tad nu mācās angļu un krievu, grib vai negrib.

Var jau kādā atsevišķā skolā paveikties ar labu krievu valodas skolotāju vai arī to, ka klasē nav liela daļa bilingvālo bērnu, uz kuriem tad nu skolotāja orientējas. Problēma ar krievu valodas mācīšanu pastāv jau vismaz pārdesmit gadus, un neizskatās, ka tur kaut kas mainīsies. Kā jau te teica, tas ir zemē nomests laiks.

Mans jauneklis bez nekādas skolas 12. klasē krieviski runāja labāk par dažu labu klasesbiedru, kas krievu valodu skolā 7 gadus mācījies (un nav mums krievu radu vai draugu). Visu izšķīra iespēja dzirdēt to valodu no TV un arī tas, ka neviens nespieda to mācīties (patulkoju, ja ko palūdza). Uh, iedomājos, ja man būtu jāspiež viņam mācīties tos Puškina dzejoļus u.tml. garadarbus (kas nu nemaz nav primārais, lai iemācītos valodu)... tas tiešām var radīt barjeru. Toties vācu valodu skolā iemācījās, kaut arī palīdzēt nevarēju (es vācu valodu neprotu).

Skumigi
Banku sektorā ir gana klientu, kuri saziņas valoda ir krievu un te es nedomāju vietējos klientus. Man viens no bērniem sāks praksi bankā un tas nekas, ka viņš māk angļu, vācu, itāļu, viņam piekodināja, ka jāzin arī krievu. Labi, ka viņš māk, bet zināšanas prasās pilnveidot.

Nikolaa
Kopš skalošanas biznesi ir pamatīgi apgriezti, krievu valodu bankās prasa pamatā vietējo klientu dēļ.

Klientu apkalpošana bankās ir salīdzinoši mazāk atalgotā un kvalificētā joma.

Man gana daudzi draugi strādā lielākajās komercbankās labākos darbos nekā klientu apkalpošana. Nevienam no viņiem darbā nav jālieto krievu valoda, kaut arī viņi to zina, toties ir nepieciešamas teicamas angļu valodas zināšanas.

Tā arī ir vispārējā tendence Latvijas darba tirgū kopumā - jo augstāk kvalificētu darbu cilvēks dara, jo mazāka iespējamība, ka viņam darbā būs nepieciešama krievu valoda.

puisis180
Runa nav par klientu apkalpošanu, ir bankas, kas strādā principā uz ārvalstu klientu, ja pārzinātu šo jomu, tad zinātu

Danica

puisis180

Šis strīds, laikam, būs diezgan ilglaicīgs. Viss jau atkarīgs no darbibas sfēras. Man ir atalgotājs darbs kā lielai daļai banku klerku (cik noprotu, tad nav tomēr runa par augstāka līmeņa vadītājiem), un izglītība arī ir grūtāk iegūstama, taču krievu valoda ir nepieciešama. Nesēžu klientu apkalpošanas centros un nevienu arī visādi citādi neapkalpoju. Es pati esmu saskārusies ar situācijām, kad pa biroju skrien jaunāki kolēģi un meklē kādu, kas var atbildēt uz telefona zvanu krieviski, taču viņu problēma jau ir tāda, ka nozarē, kurā strādājam, kaut kādā brīdī viņi apraus tās izaugsmes iespējas, jo valoda ir jāzina. Ne jau Latvijas iedzimto krievu dēļ, bet tāpēc, ka ļoti daudzi šo zemi ir izvēlējušies arī biznesam. Un tā valoda jau jāzina ne tikai zemāk strādājošiem, bet arī, piemēram, grāmatvežiem, risinot viņu savstarpējās problēmas, nemaz nerunājot par dažāda ranga menedžeriem un speciālistiem. Tie jaunie cilvēki, kuri saka, ka viņiem tā valoda nav vajadzīga, iespējams, nemaz nezina, ka kaut kur uzņēmumā darbojas kāds cits darbinieks, un atbild par visiem, jo nu tas vidējais statistiskais darbinieks tikko no skolas tāds ir, kāds ir, līdz ar to komunikāciju krieviski ir uzņēmies kāds cits, pārstrukturizējot darba pienākumus. Iztikt jau var, bet nu daudz labāk būtu, ja jaunieši būtu atvērtāki zināšanām, nevis mācītos no saviem vecākiem, kas tas vai šitas viņiem nebūtu jāzina. Teorētiski, piemēram, tad nevajadzētu prasīt arī auto tiesības. Lai algo šoferi, kas katru vadā.

maksiene

Nu teiksim 5.klasē, kad parasti izvēlas 2.svešvalodu , lielai daļai maza jēga par nākotnes plāniem. Tā vairāk ir vecāku izvēle, jo īpaši reģionos, kur krievu valoda praktiski netiek lietota. (Mūsu krievu valodas skolotāja parasti uzsver-reģionālā īpatnība).

No 3 bērniem abiem jaunākajiem izvēles nav. Ja no 45 bērniem 4 izvēlas vācu, tad visi mācās krievu. Skolotāja dranķīga, grāmata sū..., programma baisa.Meitai nekam nederīgs fakultatīvs no 2.klases, esmu izteikusies sapulcēs, esam runājuši ar skolotāju utt., bet nekas nemainās, jo šeit arī krievu val skolotāju, ko izvēlēties nav. Viss ko meita māk nāk no manis un multenēm.Visvairāk progresējusi šajā mājmācības periodā,jo beidzot zinu,ko apgūst, jo burtnīcu un grāmatu 3 gadu laikā neesmu redzējusi.

Ar vecāko dēlu biju optimiste, ņēmām privātstundas pie pensionētas skolotājas. Paldies TTA par to, jo tagad studējot ir prakses vietas, kur krievu valoda ir liels pluss. (Tas nav banku sektors...)

Lūdzu nebojā manas nervu šūnas. Tur dzīvo manas nervus bites, vesels strops!!!

Arī notāru birojā strādājot, bez krievu valodas nekur tālu netiksi, nē nu var jau slaidi atšūt klientus, tikai tā maizīte arī ir jānopelna

Mums šobrīd arī šis jautājums aktuāls. Pēc ilgām pārdomām izvēlējāmies vācu valodu. Bērnam pietika jau ar to, ka salīdzinājām abu valodu alfabētus. Cerams, ka dzīvē krievu valodas gramatika nebūs nepieciešama un sarunvalodai vajadzīgo līmeni iemācīsies pašmācības ceļā.

Varbūt kāds zina, kā pareizi uzrakstīt iesniegumu skolai par svešvalodas izvēli? Lūdzu atļaut manam dēlam ..... vai kā savādāk?

Klau, nu runa taču nav par valodas vajadzību vai nevajadzību (derīgi ir zināt jebkuru valodu). Runa ir par to, ka krievu valodu ar pašreizējo metodiku skolā iemācīties nevar, ja bērnam nav jau stabilu priekšzināšanu (daži izņēmumi tikai apstiprina likumu). Šā kā tā dabūsiet mācīt paši, ņemt privātskolotājus utt. Ko, starp citu, varētu izveikt arī tad, ja krievu valoda nebūtu skolas mācību sarakstā (un pat ar labākām sekmēm, jo nebūtu jāspiež bērns mācīties pēc tās murgainās programmas). Un, ja tā atceramies, arī manā tālajā bērnībā krievu valodu neiemācījos skolā, bet gan sētā un pie TV. Jautājums gan, cik ilgi IZM un VISC laidīs muļķi un izliksies, ka šo problēmu neredz?

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18406653