Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

pirmā klase - atstāt uz otru gadu

any

Nedomāju, ka ir objektīvi salīdzināt vecāku iesaisti bērnu skolšanā pirmspandēmijas laikā un tagad, kad bērni gandrīz 2 gadus mācās vairāk attālināti, nekā klātienē.

bumburums

Ne var, ne vajag salīdzināt pirmspandēmiju un pandēmiju.
Katrai situācijai savi plusi un mīnusi.

Tomēr tas nemaina lietas būtību - tā kā 6/7 gadu vecumā bērns objektīvi ir atkarīgs no vecāku rīcības vai pasivitātes, tad ja nav investīciju bērnā, tad var cerēt uz veiksmi un bērns var pašorganizēties.
Vai arī nepaveikties - bērnam ir pa daudz, pats netiek galā.

Tāpēc, ja vec/vecāki nav metodiski ieguldījuši darbu, lai bērnam apmēram gada laikā (vai nu pirmās klases laikā vai gadā pirms pirmās klases) iemācītu mācīties un pašorganizēties, tad tās ir tikai loģiskas sekas, ka neko sistemātiski nedarot - nav skolnieks (un viņa sekmes) tāds, kā gribētos.

Papildināts 04.11.2021 15:20:

Kad kārto šofera tiesības, tad iet kursos. Nevis palaiž uz ceļa un lamājas, kāpēc nezin noteikumus un izraisa avārijas situācijas.
Palaišana skolā - mazliet līdzīga izbraukšanai uz "koplietošanas ceļa" - jauna vide, daudz informācijas, lēmumi jāpieņem pašam.
Ja mācīsi bērnam pamatnoteikumus, vingrināsies - tad lielāka iespēja (ne garantija), ka pats sekmīgi brauks.

Change your mind and the rest will follow!

viedaminka

Sindy5
Vispār senais standarts ir celties 2:00-4:00- cilvēki ir izvirtuši un zaudējuši saikni ar bioloģiskajiem ritmiem,

Pirmo reizi dzirdu par tādu bioloģisko ritmu. Ko tad tie nabaga cilvēki pirms elektrības izgudrošanas pa tumsu darīja? Saule mūsu platuma grādos aust pēc 5:00 vai ziemā vispār tikai ap 8:00-9:00.

bumburums
Pati raksti "iet kursos" - par braukšanu, nevis mājās vecāki iemāca tos noteikumus. tur jau tā lieta!Ne visiem vecākiem ir pašiem tik daudz zināšanu, tik daudz pedagoģisko dotību, pareizas pieejas, utt.
Es varu dzert nomierinošas zāles cik gribu, bet brīdī, kad mans bērns mēģina izlasīt 2us b=vārdus un pie katra otrā burta uztaisa traģēdiju uz 5minūtēm, man ar sāk nākt dūmi pa ausīm.Ja citu radinieku/draugu nav, kas pieslēdzas, ko darīt? Jā - man ir doma, ka, ja vajadzēs, bet neies, meklēšu kādu privātskolotāju, jo nu, ja es pati nevaru, tad ko?
Par iemācīšanos mācīties ir tā - ka es pati personīgi iemācījos mācīties 10ajā klasē, kad nokļuvu RV1Ģ. Līdz tam es tikai izpildīju mājasdarbus (90% citu stundu laikā, absoluti neklausoties un nedarot to, kas jādara tajās stundās). Imho pirmajā klasē tu vari tikai iepotēt, ka tas ir jāizdara un viss. Jēgu tam visam sāks saprast vēlāk. Es pat līdz augstskolai īsti jēgu neredzēju.
Un jā - man tgd ir ļoti grūti kaut ko iemācīt meitai jo pa'ti biju ietiepusies un jau 4g vecumā biju pirmo grāmatu zialsījusi, pašai viss pieleca no pirmās reizes, nekas nebija ne jāmācās, ne jāttkārto, un ja man cilvēks saka, ka viņš nesaprot, es vnk nesaprotu, kā to var nesaprast, un ko tieši var nesaprast, un jā - tāpēc man pašai bieži rodas sajūta, ka mans bērns ir stulbs. Un jā - vecāks, kas pats nemāk bērnma saprotami un interesanti iemācīt, kam pašam dūmi nāk pa ausīm jau pēc pusstundas (nemaz nerunājot par pāris h vakarā), ko viņam darīt?
Ko darīt vecākiem, kuriem nav to privātskolotāja iespēju? Varbūt tad tiešām labāk, lai bērns paliek uz otru gadu un vēlreiz ar svaigu galvu apgūst visu pie tiem cilvēkiem, kam no pedagoģijas jau nemetas pumpas?
Arī tā sadzīšana a pāris mēnešiem, tāds slidens jēdziens. Ja bērns tiek visam līdzia r to iedzīšanu un piedzīšanu katru dienu pa 1-2h, tad kāpēc tāda pārliecība, ka turpmākos 2, 3, 7, 12 (kā kuram) gadus varēs bez tā iztikt? Un tad vecākam arī - viena lieta - pasēdēt klāt vienu vasaru. Pavisam kas cits 3+ gadus katru vakaru šim veltīt.. Varbūt ir reizes, kad tiešām nevajag 12 gadus skriet pakaļ aizejošam vilcienam, bet pagaidīt nākamo?

bumburums

sursurs
Ļoti grūti par Tevi un Tavu attieksmi pret pašas bērnu pateikt kaut ko labu, bet tomēr mēģināšu.

Pirmkārt, Tu esi godīga pret sevi. Ka nesaproti savu bērnu, ka nesaproti, kā viņš var nesaprast un ka tev no tā rodas domas, ka bērns ir stulbs. Saprašana, ka pati nemāki mācīt.

Otrkārt, - tiešām, tieši tā kā tu raksti, Tavā gadījumā atbilde uz jautājumu ko darīt vecākam? vislabākā izvēle ir privātskolotājs (un jau tagad, šodien, šonedēļ - nevis mistiskā nākotnē, ja nu man nesanāks.)

Jo tev jau nesanāk, un tas nav nekas nosodāms.
Tāpat kā skolā var būt izcils fizikā un ķīmijā, bet neattīstīts zīmēšanā un fizkultūrā.
Vai, it kā plašāk, var būt uztrenējies risināt mācību uzdevumus skolas programmas apjomā, bet reālajā dzīvē, kur nav doti skaidri noteikumi - nu nemāki tu vēl ar dzīviem cilvēkiem, kuri nav tādi kā tu, apieties un saprasties.
Bet ja skolā mācības padevās un uzreiz, tad ir maldīgi augsts pašvērtējums un neadekvātas gaidas, ka citās jomās jābūt tāpat.

To saprašanos mācās visu mūžu, jo, protams, mums katram pats sākotnējais, bērnišķais atskaites punkts esam mēs paši. Pamazām iemācās saprast, ka cilvēki ir dažādi un katram ir sava pieeja.

Nu nesaproti tu savu bērnu, vismaz mācīšanās jomā; labākā investīcija ir privātskolotājs, kurš saprot kā var nesaprast (tā ir normāla stadija, mācoties kaut ko jaunu) un māk palīdzēt un parādīt iemācīties, nevis brīnās, ka zāle ir zaļa (nepielec no pusapgrieziena).

Treškārt - tu taču apzinies, ja?
Ka savukārt no bērna skatupunkta visticamāk esi emocionāli stulba, aprobežota un cietsirdīga, ka nesaproti, ka tava mācīšanās pieredze, atmiņa utt nav vienīgais atskaites punkts par normu.
Viņš cenšas cik var, bet tik un tā nav labi. Cik ilgi censties?

Ceturkārt - lasīt tu varbūt iemācījies četros gados, bet ar empātiju Tev ir nesekmība vēl šobaltdien.
Kas ir tikai loģiski - viena ātrāk attīstīta spēja ir uz citu prasmju rēķina, jo neviens nevar būt apdāvināts visās jomās, bet tās mazāk attīstītās ir trenējamas un attīstāmas.
Kā tavam bērnam lasīšana, tā tev (ja vien, protams, ir šāda vēlēšanās) - iejušanās sava mazuļa ādā.

Gribēšana un vingrināšanās saprast, ka tu esi tikai viens no daudzajiem normas variantiem, un tavs bērns - arī. Neviens no jums nav ne pareizāks, ne gudrāks, ne stulbāks.

Tu neesi normālības etalons, kuram citiem ir jālīdzinās - vai arī viņi nav gudri, ir atpalikuši utt. Tava pieredze ir Imho pirmajā klasē tu vari tikai iepotēt, ka tas ir jāizdara un viss, citiem ir pieredze, ka ļoti labi saprot gan to, kas jādara, gan kāpēc.

Piektkārt, atkārtoju - mēs visi esam dažādi.
Protams, ja bērns ir emocionāli un intelektuāli ļoti līdzīgs vecākiem (iespējams, bet reti), tad ir viegli gan mācīt, gan iemācīties.
Ja bērns un vecāki atšķiras, tad tiešām vislabākais ir meklēt garīgi stabilu cilvēku, kurš ar bērnu nodarbojas, kuram ir pieredze mācīt un adekvātas gaidas par progresu.

Sestkārt - pieņemu, ka raita lasītprasme nav vienīgais gudrības vai stulbības kritērijs.

Ja Tu noliec plauktiņa savas nereālās gaidas un vairs minhauzeniski nefantazē, ka bērns apgūs informāciju tā, kā Tu savulaik, jo tak tavs bērns un visi cilvēki ir tādi kā tu - tad piefiksē pati sev, kas bērnā ir foršs, gudrs, labs.

Māci pati sevi ieraudzīt bērnu tādu, kāds viņš ir - nevis kādam, tavuprāt, būtu jābūt tavam bērnam.

Pēdējās izmaiņas: bumburums, 05.11.2021 10:20.
Papildināts 05.11.2021 10:37:

Tā ir ļoti bīstama iedoma, ko censties iepotēt bērnam / no viņa pieprasīt - ka jāsanāk visam ar pirmo reizi, bez piepūles vai ar minimālu piepūli.
Jo stabils progress parasti ir ar dienišķu darbu, pareizo metodi kā iemācīties kaut ko principiāli jaunu var atrast ar pirmo, bet arī ar piekto piegājienu.

bumburums
Tu izlasi tikai to ko vēlies? Nepadodas Tev psihoanalīze, nepadodas. Ne ar pirmo, ne desmito reizi. Ej pamācies!
Tas viens.
Otrs, ja nepamanīji, es Tev nelūdzu analizēt manu situāciju, bet tikai minēju piemēru(s) Tavam un citu te esošos augstvērtīgo pedagogu augstprātīgajam viedoklim, ka vecākam taču jātiek galā, jāmāca, jāsarauj, jāceļas katu rītu 2os un jāmāca bērns 2as stundas! Kāds otrais gads?!

bumburums

sursurs
Lasi vēlreiz un lēnām.

Kā jau rakstīju un Tu noteikti rūpīgi izlasīji - ja vecāks pats nespēj sagatavot bērnu skolai, tad tieši uzsveru, ka tā ir vecāku atbildība atrast pedagogu vai vienkārši garīgi stabilu cilvēku, kurš bērnam palīdzēs apgūt gan zināšanu, gan patstāvīgas mācīšanās pamatus, lai bērns spētu patstāvīgi skoloties tālāk.

Pēdējās izmaiņas: bumburums, 05.11.2021 19:53.

lai bērns spētu patstāvīgi skoloties tālāk.
Atvainojos, ka šo izrauju no konteksta, bet man ir tieši šāda sajūta par izglītības procesiem, kas pašlaik notiek Latvijā. Skola ir kaut kur apvāršņa malā, uzdod, atprasa un dragā uz priekšu, neskatoties, cik bērnu jau ir izkrituši no izglītības sistēmas un cik vēl pa ceļam izkritīs. No bērniem tiek sagaidīts, ka viņi skolojas paši vai viņus skolo vecāki. Aizvien vairāk vecāku bērnus izvēlas skolot mājmācībā vai tālmācībā, jo nesaprot, kāda tad ir skolas loma. Un atkal, to spēj īstenot tikai ģimenes, kurām ir iespējas un resursi. Un tas tikai audzē nevienlīdzību sabiedrībā.

bumburums

vivalavida
Konteksts jau tieši ir: izglītības sistēma un ko lai dara?
Tā jau likās pirms vairākiem gadiem, ka uz to iet - cik mājās iemācīsi (vai arī samotivēsi mācīties), tik arī būs.

bumburums
Tā jau likās pirms vairākiem gadiem, ka uz to iet - cik mājās iemācīsi (vai arī samotivēsi mācīties), tik arī būs.
Jā, diemžēl tā ir. Un tas nesola ne sabiedrības, ne valsts izaugsmi pārskatāmā nākotnē.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18416063