hawk, ja lasījāt tekstu, es neesmu mamma kādam ģimnàzistam (man pietika prāta pagaidām to savai meitai nenodarīt).
Mammas, kā redzat, klusē. Parasti publikā klusē. Izsakās slēgtajās grupās un ar mani "zem četrām acīm". Es to vēroju jau daudzus gadus.
Kāpēc klusē?
•Jo ir sajūsmā, ka beidzot ir skola, kas viņu apdāvināto bērnu "atsēdina" un iešķiebj kādu sliktu atzīmi, liek zubrīties.
•Jo netic savam bērnam, domā, ka bērns pats vainīgs, ka pārspīlē u.tml.
•Dažam pašam ir pieredze par skolu kā autoritāru vietu. To uzskata par pašsaprotamu.
•Dažiem VĢ ir prestiža jautājums. Nekad neatzīs, ka varbūt viņa bērna būtībai ne tā piemērotākā vieta.
•Un ļoti daudziem ir kauns, ka viņa bērna atzīmes ir sliktas. Par to izvairās runāt.
Arī man savulaik kā jaunajai skolotājai bija kauns atvērt muti un izteikt savu viedokli, jo šķita, ka, ja skolēnam manis dēļ iepatīkas matemātika, viņš tiek VĢ eksaktajā novirzienā, bet neiztur un no turienes aiziet, es esmu pie kaut kā vainīga, ka varbūt kaut ko neiemācīju, ka varbūt neinformēju, ka būs grūti, ka nebrīdināju, ka atzīmes uz brīdi kritīsies.
Phe! Es vairs neesmu jauniņā. Ar maniem skolēniem nāk runāt bijušie un tagadējie VĢ audzēkņi. Es zinu, ka mācu visu tā, lai var izdzīvot nākamajās mācību iestādēs. Es zinu, ka viņiem būs grūti. Bet tik un tā man nepatīk metode "nolikt jauniņos pie vietas". Es saprotu tās motivāciju (sanāk "zvaigznes" ar pirkstiem vēdeklī un domā, ka arī VĢ viegli tiks cauri, viņus IR jāatsēdina), bet man riebjas izpildījums.
Zinot aizkulises, ka nebūt nav viegli salasīt pietiekamu skaitu visgudrāko jauniešu, neizpratne par turpmāko attieksmi ir vēl lielàka.
Un es neesmu skolotāja, kas rotaļājas un dāļā labas atzīmes par neko. Gribas vnk taisnīgu un pozitīvu attieksmi pret jauniešiem.
P.S. Ļoti ceru, ka tad, ja manī būs sakrājies tāds negatīvisms kā te dažā cāļtēlā, man pietiks prāta no skolas aiziet un nebojāt daudzu cilvēku dzīves!