Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Repetitors vairumā priekšmetu - vai tādi eksistē?

berenika

shit transit gloria mundi

berenika
Es pievienojos labajām atsauksmēm par Pumpuru - tas tiešām dod iespēju iknedēļas individuālajām nodarbībām ar priekšmeta pasniedzēju (programma ielaistās vielas un tekošo robu risināšanai). Ja skolā ir Pumpurs, noteikti izmantojiet. Un papildus ikdienas repetitoru palīdzība, doma par humanitāro un eksakto repetitoru ir laba.

Tāpat izsvērtu prioritātes - kas padodas un interesē, kā arī tālāktikšanai svarīgie (eksāmenu priekšmeti) un mazsvarīgie priekšmeti (lai jau ir knapa sekmība).

Starp citu, vai esiet apsvēruši ideju par tālmācības skolu + guvernanti?

tici man. es stāstu pasaciņas.

berenika

Meauk

Ir būts. Atkārtoti. Lietojām zāles vairākus gadus. Tagad kategoriski atsakās. Ar varu taču lielam džekam nevaru iedot.

Papildināts 09.11.2021 19:48:

Pumpurā bijām pirms dažiem gadiem. Rekomendācijas skolai bija plašas un izsmeļošas. Skola noraidīja jebkuru lūgumu sadarboties, sakot, ka tam nav ne līdzekļu, ne personāla, ne laika.

Arī klātienē gāja slikti, bet ar zālēm bija sekmīgs. Attālināti - sekmīgu atzīmju praktiski nav.v

Tāpēc ir tāds izmisums.

Nezinu, ar ko atšķirsies tālmāciba + guvernante no attālināta mācibas + repetitors. Abos gadījumos jāatrod cilvēks. Kur? Turklāt cilvēkam jābūt ar tādu autoritāti, lai viņš viņu nepasūtītu.

Pati to nevaru uzņemties, jo nervi netur, nav pietiekamu zināšanu 9. kl. priekšmetos un gala beigās diemžēl jāstrādā.

berenika
Diemžēl attālinātās mācības vēl aizvien ir pagaidu risinājuma līmenī - visi principā sēž kā uz adatām un gaida, kad tas beigsies, jo tad varēs mācīties ierastajā režīmā. Ne pedagogi, ne esošā apmācību programma tam nav pielāgoti, tas rada papildu slodzi un tad nu izlīdzas, kā prot - kura skola (un pasniedzējs) veiksmīgāk, kura ne tik veiksmīgi. Materiāli vai stundu ieraksti (ja tādi ir pieejami) ir haotiski, nereti nepārskatāmi vai ar lieku informāciju. Repetitoram šajā gadījumā grūtāk palīdzēt bērnam.

Tālmācība jau sākotnēji ir izstrādāta kā patstāvīga, neklātienei paredzēta programma, līdz ar to ir materiāli ir pārskatāmāki un pārdomātāki. Ir izlasāmie materiāli, ir ierakstītas videolekcijas. Ja repetitors (jeb guvernante) var apskatīt šos materiālus un mācībām iet cauri kopā ar skolēnu, iespējas sekmīgi apgūt ir lielākas. Priekšmetos ieskaites var kārtot pa blokiem, piemēram, dažus mēnešus mācīties un kārtot visas ieskaites vienos priekšmetos, nākamos dažus citos. Drīkst to darīt jebkurā sev ērtā laikā, tātad, piemēram, sagaida repetitoru un iet mācībām cauri kopā.

Vai esi runājusi ar dēlu par viņa plāniem pēc 9. klases un dzīvē vispār? Kādu profesiju viņš gribētu apgūt, kur to var apgūt, kādi priekšmeti tam ir nepieciešami, ko viņš pats uzskata par savām vājajām un stiprajām pusēm? Vai viņš saprot, ka būs jāmācās pašam, bet repetitors būs papildu palīgs un padomdevējs, viņa labā roka, kas palīdzēs apgūt nepieciešamo mācību vielu, lai varētu realizēt savas idejas attiecībā uz savu nākotni?

Leila pareizi saka, ka daudz kas no tā smaguma jāizvelk pašiem. Es nezinu, kā Tavam bērnam ar intelektuālo kapacitāti, bet daudziem UDHS bērniem intelekts nav problēma, sarežģījumi un zināšanu robi rodas atšķirīgās uztveres un no tā izrietošās nepiemērotas apmācību metodikas dēļ. Es painteresētos pie speciālo skoliņu pasniedzējiem, viņiem parasti ir pieredze ar dažādām apmācību metodikām

Papildināts 09.11.2021 21:58:

Lietojām zāles vairākus gadus. Tagad kategoriski atsakās.
Kāpēc, kā viņš pats to skaidro?

tici man. es stāstu pasaciņas.

berenika

Vai esi runājusi ar dēlu par viņa plāniem pēc 9. klases un dzīvē vispār?
Jā, neskaitāmas reizes. Ir sajūta, ka viņš dzīvo šodienai un viņam nav nekādas intereses par rītdienu. Lai atšūtos no manis, saka ka iešot uz mūzikas vidusskolu (beidza mūzikas skolu ar lielu pasniedzēju acu pievēršanu). Pilnībā nesaprot, ka, lai iestātos tur, ir jāmācās un lai noturētos tur, ir jāmācās.

Es nezinu, kā Tavam bērnam ar intelektuālo kapacitāti

Diemžēl arī tā nav spoža.

Kāpēc, kā viņš pats to skaidro?

Ka viņam tas nav vajadzīgs. Ka sāp vēders no zālēm. Ka nedzers un viss un "Tu mani nevari piespiest".

painteresētos pie speciālo skoliņu pasniedzējiem

Kas ir speciālās skoliņas? Kur var šos speciālistus atrast?

Es vienkārši nesaprotu un skolā arī man neviens īsti nevar paskaidrot, kas tieši notiek ar tiem, kuri sekmīgi nebeidz? Man saka, saņem izziņu par to, ka bijis skolā. Bet tālāk ko?

Ja tiešām varētu samkelēt pietiekami uzstājīgu guvernanti, vabūt tiešām tālmācība ir variants. Bet kur lai meklē?

Pagājušā gadā viņam patiesībā bija jāpaliek uz otru gadu, biju pat zināmā mērā par to priecīga, jo varbūt tad klātienē tomēr kaut ko iemācītos un varbūt tā būtu mācība. Bet pašās beigās tika saliktas nepamatoti augstas atzīmes un gadā gala atzīmes visas bija sekmīgas (4). Man šķiet, ka arī tas viņu iedrošināja vienkārši neko nedarīt, jo šāda stratēģija jau vienreiz nostrādāja, gan jau nostrādās arī otreiz. Turklāt skolotājiem taču vajag, ne viņam. Es nezinu, varbūt skolām ir neizdevīgi, ja kāds paliek uz otru gadu.

Leila.

berenika

Šādu cilvēku var meklēt vai nu pie vecākiem, kuri ir gājuši šādai pat situācijai cauri, vai arī speciālās izglītības pedagogs nepieciešams. Mīnuss ir tāds, ka šāds pakalpojums noteikti nebūs lēts, jo aptver visus mācību priekšmetus. Tavam dēlam ir nepieciešamas citas metodes, lai apgūtu vielu. Tieši tik vienkārši. Ir bērni, kuriem vajag gan pārstāstīt vielu 3x un papildus zīmēt, skaidrot, kā tas izskatās. Principā, tavam bērnam būtu nepieciešama individuāla apmācība. Un lai kā negribētos, arī vecākam nākas sēdēt līdzās, runāt, skaidrot pa 10x, zīmēt, dziedāt, meklēt metodi, kas palīdz viņam atcerēties. Un paralēli, jāspēj saglabāt ir cieņa un nekliegt, kad nervi netur. Galvenais, padoties nevajag, jo viņam to palīdzību tiešām vajag.

Četri vēji

skolā arī man neviens īsti nevar paskaidrot, kas tieši notiek ar tiem, kuri sekmīgi nebeidz? Man saka, saņem izziņu par to, ka bijis skolā. Bet tālāk ko?
Neko nebeidz. Saņem liecību. Mācās 9.klasē, kamēr to pabeidz. Vai līdz pilngadībai. Mācīties var tai pašā skolā vai citā.

Par vidusskolu - ja Rīga, tad pilnīgi visur tagad ir iestājeksāmeni. Ne tikai ģimnāzijās, bet arī vidusskolās.

Papildināts 10.11.2021 07:13:

vai arī speciālās izglītības pedagogs nepieciešams
Visticamāk. Vai nu arī cilvēks ar krampi, vai cilvēks ar pieredzi tiešī šādos gadījumos. Vienkārši jauks cilvēks, kurš ir cilvēks - orķestris te nederēs.

Un tad, kad meklēs, šis ir jāsaka. Ka vajag pedagogu, kurš var un zina, kā tikt galā ar motivācijas problēmām, kas nāk komplektā ar UDHS.

Četri vēji iet pa lauku / Četri vēji manī mīt / Vēja slota mūžu slauka / Nevar vējus saslaucīt

dace_bogdane

Es tomēr painteresētos par tālmācibas skolām un pārliktu bērnu tagad uz 8. klasi. Tas ļaus bērnam vālreiz atkārtot iepriekšējā gada vielu un, ja tik tiešām neder, tad nākamgad startēt atkārtoti 9. klasē parastā pamatskolā ar mazu bērnu skaitu klasē, nevis piebāztā vidusskolā.

Papildināts 10.11.2021 10:28:

Rīgas Tālmācības vidusskola organizē mācības pa blokiem. Katru mēnesi tikai 3 priekšmeti. Bērnam ar UDHS tieši laikā, vieglāk koncentrēties, jo visu laiku kaut kas nemainās. Vielu var apgūt daudz ātrāk kā skolā, vismaz mana meita saka: " Beidzot var mācīties, nevis atsēdēt".

Trīspadsmit

Un vēl viens tālmācības bonuss- ar viegli sekot savam progresam, kas izdarīts, kas jāizdara, un kāda atzīme uz attiecīgo brīdi sanāk. Man dēls beigās darīja pa blokiem (viņš neiesāka semestra sākumā, tāpēc viņam vaļā bija daudz tēmu un priekšmetu). Izmācījās, piemēram, visu ģeogrāfiju un miers ar to. Mācījās Rīgas 1.vidusskolā. Bija arī kontroldarbi, kuri diezgan operatīvi tika izlaboti.

berenika
https://www.facebook.com/189954858113637/posts/1270129153429530/

Es tomēr ieteiktu padomāt un smelties info par bērnu motivāciju. Jo tas ir un būs galvenais aspekts, lai pusaudzis jebkurā skolā vai vidē kaut ko iesāktu, turpinātu, pabeigtu vai sasniegtu.

Kamēr nebūs atrasti šī bērna motivācijas varianti un veidi, tikmēr var bez cik klases vai skolas mainīt.

Papildināts 10.11.2021 16:17:

https://www.facebook.com/189954858113637/posts/1267597417016037/

Kā reiz šodien būs vebinārs par sarežģīto bērnu motivāciju.

Es varētu būt tāds repititors un gan jau daudzi. Tik kurš tādu pakalpojumu sniedz? Grūti iztēloties, kā tas izpaustos- praktiski katru dienu kopā mācīties jeb tas prasītu ļaunākajā gadījumā visu dienu, labākajā- vairākas stundas dienā. Faktiski jau tikai mat.un latv.val jāzin, pārējo var apgūt un zināt fragmentos, kas strādā uz īstermiņa atmiņu. Un vēl vajadzētu, lai bērns tādai sadarbībai būtu kaut minimāli gatavs. Visdrizāk tas izpaustos tā, ka man pašai būtu kaut kadas stundas jāvelta aktuālās vielas apguvei, lai paris stundu laikā ( 2-3 h) atreferētu no vielas kritiski nepieciešamo.

Man gan radies iespaids, ka pandēmijas laikā visi uz urā mācās- čatos apmainās ar kd, mājās uzraksta. Tālmācībā sekmīgi mācās tādi, kuri tēmu nezin, bet izdodas nokārtot un neviens viņus nespīdzina, pat nesekmīgas atzīmes neliek.

Ja es būtu mamma tadam bernam, tad darītu visu, lai vidusskolu pabeidz. Grūtāk kā reiz ir iebraukt matemātikā un latviešu valodā. Ja tur tur tēmu, tad pārējos priekšmeros repetitoram nekādam speciālistam nav jābūt. Fizika, ķīmija- lidz 9.klasei ir iesācēju līmenis un atzimes var dabūt ari " lejot ūdeni" un tēmu nezinot...

Varbūt Tu kā māte pati vari but, ja ne repetitors, tad vismaz vagars?

Protams, piekrītu meaukai par motivēšanas pasākumiem. Zinu vienu jaunieti, kurš pagāja pie psihologa, un saņēmās.

Papildināts 12.11.2021 00:10:

Varbūt jocīgi, bet latv.val.gramatika ir visnotaļ sarežģita, kas prasa matemātisku un abstraktu domāšanu un tur ir daudz, savstarpēji saistītas informācijas, kuru nevar tā uz sitiena apgūt. Tur zināšanas jātrenē un jākultivē pastāvīgi. Ja ne, tad būs tāpat kā manai māsicai, kurai es 9.kl.mācīju Pitagora teorēmu, bet viņa nekādīgi nevarēja saprast, ka 2-5 = -3. Viņas saprašanas sistēma jau pie tādas darbibas uzkārās. Pie virtuozām mahinācijām ar katešu un hipotenūžu vertību izteikšanu mēs nemaz netikām. Latv.val ir tāpat. Taču latv.val atšķirībā no mat. tomēr var šļūkt arī nezinot tēmu no pašiem pamatiem. Citreiz ieliek atzīmi par noskaitītu dzejoli vai par diktātu ( tomēr esam latvieši) vai par domrakstu, kurš rakstīts vnk paplašinātos teikumos. Un tā, nezinot pašus pamatus, var braukt. Bet vispār latv.val gramatika ir sarežģita un tā vnk neielēksi.9.kl.fizikā un ķīmijā vieglāk ielēkt, ja vien ir 6.klases līmeņa zin.matemātikā....Man jau liekas, ka ikvienu skolnieku var "paņemt aiz čupra" un piepiest iemācities ( ja galīgi nebēg prom), bet tas reāli ir pilnas slodzes darbs gan repetitoram, gan mātei. Strādajoša māte pat neizčekos vai berns uz skolu iet un vai tiešraides ieslēdz. Cita lieta, ka Latvijas psihoterapeitiem daudz skaļāk jāpaceļ valsts politikas līmenī šāda tipa problēmas, jādod ziņojums, no kā tās rodas, kā noverst un audzināt jau skolā visas smalkās psihes darbības lietas.

Papildināts 12.11.2021 00:39:

Man ir, lūk, kāds jautājums- vai jaunieša ģimenē gad.vecāki nav šķīrušies? Klasiski tādas problēmas ir šķirtu vecāku ģimenēs vai citādi destruktīvās ģimenēs vai kur bijusi emoc.traumatiska vide vai noskaņa. Bet, ko ar to darīt, ir tiešām aktuāls jautājums un tam vajadzētu būt paceltam valsts politikas risināšanas līmeni. Psihoterapeiti sačko, ka visas sabiedrībā slimās tendences, parādības un likumsakarības nepaceļ valsts politikas plānošanas līmenī.

Protams, var " vagarēt", bet tas neatrisina dziļāko cēloni. Jautājums, kurš to vispār var atrisināt un ar kādiem paņēmieniem.

Papildināts 12.11.2021 00:46:

Jāatzīst, ka tomēr grūti iztēloties, kā var aukleties jau ar faktiski pieaugušu cilvēku. Jaunieši jau alks pēc brivības. Grūti iedomāties, kā jaunietis uztvertu vagarēšanu no sveša cilvēka. Tajā vecumā pat no mātes uzraudzības kratās vaļā. Vispār uzskatu, ka 11 gadi skolas solā ir par daudz. Tie ir pieauguši cilvēki, kas sēž kā bēbīši skolā bez apziņas, kapēc viņiem tās zināšanas vispār vajadzīgas. Labāk jau sāktu kaut ko noderīgu darīt, atrastu sev pielietojumu un stimulu. Tāda bezjedziga, ilgstoša kvernešana skolas kopsolā tikai degradē jauniešus, kas burtiski depresijā vada savu skolas dzīvi ar faktiski 80% nevajadzīgām zināšanām. Nu tas tā...

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18423991