Laikam vispirms jautājumi.
– Kā paskaidrot bērnam, ka grupu darbos viņš, kas parasti saņem 9 un 10, vairāk par 6 nesaņems, jo grupā tiek iedalīti tādi, kas nedara neko.
– Kā motivēt bērnu mācīties, ja citu dēļ viņa gala atzīme būs zemāka un, iespējams, citu dēļ viņš nesasniegs savu mērķi ("zelta liecība" par max labiem sasniegumiem).
– Kā bērns var sevi aizstāvēt, ja nevēlas darīt darbu citu vietā.
– Vai ir jāziņo skolotājai savlaicīgi, ka grupas dalībnieki ignorē darbu.
– Vai jāiesaka izdarīt visu pašam un prezentēt kā savu darbu, atsaucoties uz citu ignoranci.
– Vai nākamajā darbā lai sadala un pieraksta katra pienākumus (4, klase gan reāli nav spējīgi noorientēties šādā līmenī) un prezentējot to pieminēt?
– Vai bērnam ir jāmotivē strādāt citi, kam tas vienalga. Vai tā vispār drīkst būt bērna atbildība.
4. klase. Es vēl negribu taisīt lielu kašķi, bet jūtu, kā manī mostas DaigaR (piedod!). Sekmju ziņā bērns ir pirmais/otrais klasē (galva viegla, eksaktais tips, visu viegli uztver), ap 6.-7. vietu 4. klašu grupā. Konkrētajā darbā - viszemākā atzīme klasē (visai grupai vienāda). Jau tā man nākas visādi izlocīties, lai motivētu un iemācītu mācīties (pirmajās klasēs visu atcerējās no stundām vai izlasītā, "jāmācās" šī vārda parastajā nozīmē nenācās), jo to slinkums, šito negribas, ja to atceros no klasē runātā, tad kāpēc šitais man jāmācās utt. Pēc šāda rezultāta bērnam rokas nolaižas, - tad es vispār neko nedarīšu, jo tik un tā citu dēļ man būs slikts vērtējums.
Tas ir bērns, kurš pats brīvprātīgi klasesbiedriem paskaidro to, ko viņi nav uzķēruši! Tagad pataisīts par pedagoga darba darītāju un nosodīts? Saprastu, ja atzīme būtu atbilstoša ieguldītajam darbam, bet tas par sarežģītu?
Zinu, zinu - dzīvē būs grupu darbs, lai pierod pie netaisnības blababla. Tikai ne visiem tāds ir. Vairāk atgādina pionieru pulciņu, kur Jānītis saņēma divnieku un izsita logu. Visu pulciņu nepalaida uz kino, bet Jānītim no tā ne silts ne auksts. Sodīti tika nevainīgie. Skatos - tas PSRS tepat vien ir.
Runa nav pat par atzīmi, bet par netaisnību – iesēdināt bērnu oglēs un sodīt par netīrām biksēm – un kā to novērst.
Saprotu, ka rakstīšu skolotājai, bet gribu saprast praksi un citu pieredzi.