|
lauvux Nedaudz ne pa tēmu, bet varbüt ir info - vai prasība skolēnam taisīt prezentācijas un atzīmi likt par prezentēšanas prasmēm, nevis tēmu/info prezentācijā, arī ir kompetenču jaunums? Novērots dažādos priekšmetos, piem, ķīmijā, kur, man jau liekas, nav jāvērtē, cik atraktīvi prezentē?
|
|
Katram savs
05.12.2021, 22:28
0
2
Li Novērots dažādos priekšmetos, piem, ķīmijā, kur, man jau liekas, nav jāvērtē, cik atraktīvi prezentē? Kādi tik vērtēšanas kritēriji nav redzēti. Laikam skolotājiem ir kaut kāda prasība, lai vērtējums sastāvētu no vairākiem punktiem. Tad nu ieraksta - saturs - 2 punkti, noformējums - 1 punkts, uz darba uzrakstīts uzvārds - 1 punkts utml. Rezultātā par saturiski ideālu darbu, bet ne visai labi noformētu, var dabūt 5.
Es nedaudz pārspīlēju, bet tuvu tam ir gadījies.
|
|
lauvux
05.12.2021, 23:01
0
3
Li nevaru komentēt, manā priekšmetā ar tādu sviestu nenodarbojas. Man ir bijusi saskare vienīgi ar ZPD, bet tur tiešām ir kritērijs.
Normāli būtu, ja cik tur punkti par saturu, prezentācijas prasme, noformējums, spēja atbildēt uz jautājumiem un ieinteresēt klausītāju. Procentuāli vairak, loģiski, par pirmo. Papildināts 05.12.2021 23:03: Ja prezentācija ir par pētījumu, tad, pētījuma mērķis, hipotēze, pētījuma objekts, metodes, rezultāti, hipotēze apstiprinājās vai nē, secinājumi, prezentācijas prasme, noformējums, nepārbakāt slaidu ar info, kas ir lielākā kļūda, gramatika.
|
|
Conejito
07.12.2021, 15:26
1
4
Nesaku, ka par prezentāciju vai darbu grupā ir jādod vairāk vērtējuma nekā par priekšmeta pamatzināšanām, bet nonākot augstskolā bez šīm divām prasmēm ir uh, ku grūti. Tur pēkšņi visus referātus jāprezentē un darbus jāaizstāv, kā arī visur ir praktiskie grupu darbi.
Bet skolā, cik zinu, skolotāji pazīst skolēnus un tiem, kas ļoti kautrīgi un introverti parasti nepieprasa, lai spētu jokus plēst no "kanceles". Prezentēšana nav daiļdiršana, bet gan spēja adekvāti un citiem saprotami pastāstīt, kas tas ir, kam to vajag, ko tu darīji, ko saprati utt. Un tā gana arī parāda, vai cilvēks pats ir sapratis vai pārrakstījis grāmatu.
|
|
Četri vēji
07.12.2021, 17:01
3
11
vai prasība skolēnam taisīt prezentācijas un atzīmi likt par prezentēšanas prasmēm, nevis tēmu/info prezentācijā, arī ir kompetenču jaunums? Nedomāju, ka prezentēšanas prasmes tiek vērtētas, bet saturs - nē. Vērtējums ir komplekss, un prezentēšana - daļa no tā.
Es šādos darbos esmu uzsākusi jaunu pieeju, kura, manuprāt, attaisnojas, un pie tam - māca vēl arī citas prasmes. Grupa saņem noteiktu punktu skaitu. Piemēram, ja grupā ir 4 dalībnieki, un viņu vērtējums, ja visiem būtu bijis vienāds, būtu 8, tad grupa saņem 32 punktus un vienojas, cik kuram pienākas pēc nopelniem. Varbūt katram 8, bet varbūt diviem 10 un diviem - 6. Vai arī viena 10, diviem 9, bet ceturtajam - 4. Ja nevar vienoties, tad visiem vienādi. Un jāsaka, ka pirmajā reizē nevarēja vienoties tikai viena grupa, pēc tam - vienmēr ir tikuši galā, un nebūt nav visiem vienādi.
Četri vēji iet pa lauku / Četri vēji manī mīt / Vēja slota mūžu slauka / Nevar vējus saslaucīt
|
|
AAfrika
07.12.2021, 18:25
0
6
Četri vēji vienojas, cik kuram pienākas pēc nopelniem
Šis man atgādina pašvērtējumu. Manējās ir kautrīgas un neieliks sev 10. Pērējie gan, nekautrējas, un saņem 10 
Arī grupu darbs mūsu mājā nav cieņā. Viena kautrīga un nerunās, kur nu, ja grupā ir puiši (4. klase). Otrai ir OK, bet darbus dalīt, vadīt pagaidām neprot. Es citreiz neizturu un prasu, kā Jūs sadalījā, ko kam jādara... u.t.t. Tāda sajūta, ka skolā nemāca KĀ JĀSTRĀDĀ GRUPĀ.
|
|
Četri vēji
07.12.2021, 18:35
1
1
AAfrika Nu jā, tie, ar kuriem strādāju, ir lielāki - vismaz 7.klase.
Par mazākiem - tur jau citas nianses. Papildināts 07.12.2021 18:36: Manējās ir kautrīgas un neieliks sev 10.
Arī tā ir lieta, kas jāmācās - sevi paslavēt, novērtēt. Arī uz otru pusi - sevi nepārvērtēt.
Četri vēji iet pa lauku / Četri vēji manī mīt / Vēja slota mūžu slauka / Nevar vējus saslaucīt
|
|
pece
07.12.2021, 18:53
0
10
Mazajās klasēs problēma nav grupu darbs, bet tas, ka skolā neiemāca organizēt grupu darbu pašiem. Darba process ir jāiemācās un sākotnēji to ir jāvada pedagogam, bet vismaz ne tik sen, grupu darba apgūšana skolā aprobežojās ar sadalīšanu grupā un ejiet mājās un dariet. Nē, nu izdzīvošanas māksas apgūšanai ar nav ne vainas.
Otra lieta uz ko sākumskolā grēko - izpētiet xyz un vēl ģeniālais ieraksts 2 klases dabas zinību uzdevumu burtnīcā vai mācību grāmatā (neatceros kurā no tām) - bērni var izmantot uzziņu literatūru, internetu un citus resursus. Ir jau skaisti, bet tās prasmes neiedzimst un ir kādam jāierāda, skola ir tā vieta, kur jāiemāca bērnam atrast informāciju, mazliet atfiltrēt informāciju avotus.
Trešā lieta - darbu prezentēšana - nenoliedzami vajadzīga un nepieciešama prasme - lieliska iespēja to apgūt skolā, bet tak nemāca. Arī nāc un prezentē. Tiem, kam vecāki čaklāki un apguvuši powerpoint - tie dabū labāku atzīmi, ar animācijām - ideāli - teicami garantēts. Savā laikā pirms digitalizācijas "uzvarēja" bērni, kuru vecākiem bija pieejams krāsainais printeris.
Un tas stāsts pat īsti nav par skolas resursiem, jo to prezentāciju var uzzīmēt uz tāfeles, bet par to, ka ir jāmāca bērniem prasmes.
Pirms pandēmijas gadā biju uz diskusiju par to kādas mācību programmas vajadzētu realizēt konkrētā vidusskolā un kā sabalansēt mācību priekšmetus konkrētā programmā. Skolas piedāvājumā bija iekļaut datorprasmju pilnveidošanu 12 klasē, lai pilnveidotu prezentāciju izstrādes prasmes, vecāki un nesen beigušies iebilda, bet skolas pārstāvji nesaprata kāpēc...... Es gan nezinu ar ko tas beidzās. Tiesa prezentācijas manam pamatskolēnam kopš pandēmijas ikdiena šķiet bez maz katrā priekšmetā, vismaz powerpoint būs apguvis.
Dzīve ir gluži kā rožu dārzs, bezgala skaista, bet ar ērkšķiem!
|
|
Jauna ēra
08.12.2021, 23:33
0
2
Li
prezentācijā, arī ir kompetenču jaunums? Novērots dažādos priekšmetos, piem, ķīmijā, kur, man jau liekas, nav jāvērtē, cik atraktīvi prezentē?
Man ir divi skolnieki, vecumi ļoti atšķirīgi un skolas dažādas, bet abām bija mix-match ar mācību priekšmetiem. Piemēram, Drāma + krievu valoda, vērtē abas skolotājas. Vai latviešu valoda un datorika - noformēt eseju, atbilstoši prasītājam formatejumam. Prezentācijā izmantot konkrētus rīkus.
Ideja, ka vairāki priekšmeti apvienoti vienā uzdevumā un katrs skolotājs vērtē savu. Papildināts 08.12.2021 23:38: Naglaarviitni Dari kaut ko ar bērniņa pašapziņu. Ļoti bīstami ir gribēt būt perfektam. Nezinu, vai tas ir tavs spiediens (jo tu padaudz runāji par motivāciju) bet es zinu daudz vairāk teicamnieka sindromu īpašniekus ar "sliktām beigām", nekā pozitīvos gadījumus.
|
|
Sindy5 Dzīvē vienmēr bus grupu darbi un "grupa ir tik speciga, cik specigs ir grupas vājākais loceklis". Parasti grupu darbos visiem ir 9-10, nu varbūt 6-10. Tas noteikti neietekmēs atestāta atzimi.
Ja pareizi saprotu, tad ar jauno (kompetenču) reformu ietekmēs gan, vismaz vidusskolā noteikti, jo, izliekot gala atzīmi, netiek ņemtas vērā ne pēdējā gada, ne arī iepriekšējo gadu semestru un gada atzīmes, taču tiek izvilkta vidējā atzīme no visiem vērtējumiem, kas saņemti kursa apguves laikā, nevis kā iepriekš - tikai pēdējā mācību gadā nopelnītajiem. Piemēram, manam puikam vēstures kurss ilgst divus gadus, bet bioloģijas kurss - trīs gadus.
Lieki piebilst, ka par grupu darbu, kurā sagadījās, kā izrādījās, ar klases vājāko galu un atzīme rezultātā neglaimojoša, viņš spļaudās. Labi, ka tas nebija profilpriekšmetā.
Tas, kam vēlējos pievērst uzmanību, semestra un gada vērtējumiem tiešām ir informatīva nozīme, par tiem var vispār nelikties zinis. Daudz svarīgākas ir atzīmes parastās trīs gadu garumā: pārbaudes darbi u.tml, jo tieši tās veidos gala vērtējumu vidusskolnieka atestātā.
Pamatojums tam esot vienkāršs - skolēniem esot rūpīgi jāmācās (un attiecīgi jātiecas uz labiem vērtējumiem) visus trīs vidusskolas gadus, nevis tikai pēdējo vidusskolas gadu.
Es atkal teikšu tā, ar jaunajā sistēmā būtiski samazināto atzīmju skaitu, kur liela nozīme ir ikkatram vērtējumam, veģetatīvās distonijas traucējumi ar šādu sistēmu tikai pieaugs. Ja iepriekš jaunieši mierīgi mācījās un nebaidījās kļūdīties un pastiprināts stresiņš bija vien pēdējā gadā, tad tagad stress un sajūta, ka viena atzīme var pamatīgi iegāzt, ir jau ar pirmo vidusskolas atzīmi, kas 10. klases sākumā (diagnosticējošais kontroldarbs), piemēram, mainot skolu, var nebūt laba.
tici man. es stāstu pasaciņas.
|