Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Grupu darbs un daži jautājumi.

Naglaarviitni

Jauna ēra, Naglaarviitni

Jā, es arī ar zināmām bažām lasīju šīs tēmas pieteikumu un tieši tur izskanējušo katrā vārda - motivēt bērnu uz izcilību, perfekcionisms, motivēt citus bērnus, nespēja pieņemt citu dažādību, galu galā pat motivēt skolotāju likt motivētākas atzīmes .

Vai nav par daudz?

Baismīga atbildība tiek uzlikta nenobriedušai personībai.... Tā var arī salūzt. Var iestāties absolūta demotivācija... Un ko tad?

Papildināts 09.12.2021 14:15:

Un tā ir tikai 4.klase. Ceturtā...

Četri vēji

jau ar pirmo vidusskolas atzīmi, kas 10. klases sākumā (diagnosticējošais kontroldarbs)
Par šādu vispār nedrīkstētu likt atzīmi. Tāpēc jau tas ir diagnosticējošais vērtējums, ne summatīvais. Formatīvie vērtējumi var būt procentos, mutiski, aprakstoši utt., arī tās nav atzīmes.

Četri vēji iet pa lauku / Četri vēji manī mīt / Vēja slota mūžu slauka / Nevar vējus saslaucīt

shit transit gloria mundi

Četri vēji
Piekrītu, bet man šķiet, ka pagājušā gadā daudzas skolas vēl nebija iebraukušas vērtēšanas sistēmā, šogad tik sāk puslīdz pielāgoties. Par provi, mana puikas vidusskolā dīvainais STAP pērn bija tikai divos priekšmetos, šogad vispār nekur nav bijis. Ja godīgi, man tas šķiet absolūti nesakarīgs izgudrojums, procentu sistēma ir daudz jēdzīgāka gan par i/ni, gan STAP - vismaz ļauj skolēnam saprast savu apguves līmeni.

Daudz vairāk mani uztrauc mazais atzīmju skaits (ja reiz no tām veidojas vērtējums atestātā), pusei priekšmetu uz šo brīdi semestrī ir tikai viena!!! atzīme, pārējos priekšmetos divas un tikai vienā priekšmetā trīs atzīmes. Tātad, ja arī būs pārbaudes darbi ar atzīmēm, tad tā slodze atlikušajā nedēļā būs krietni neveselīga. Neesmu informēta par citām skolām, bet domāju, ka mūsu skola ar līdz galam nesakārtoto kompetenču reformu + lavierēšanu covid prasību dēļ nav vienīgā, kas ar šo netiek galā.

Un tagad vēl dzirdams, ka vairāki skolotāji nākamajā semestrī ies prom.

Papildināts 09.12.2021 16:16:

Par grupu darbiem neizteikšos, manā izpratnē tos nebūtu jāvērtē ar summatīvo vērtējumu, bet par vērtējumiem kā tādiem gan. Iepriekšējā sistēmā, ja nemaldos, vērtējumus atzīmju formā (ja neskaita 3. un 6. klases pārbaudes darbus) bija jāsāk likt no 7. vai 8. klases. Tas, saprotams, netraucēja daudzām skolām likt atzīmes jau no pirmās klases. Manam puikam pamatskolā pirmos 7 gadus (laikam) atzīmju nebija, tikai aprakstošie vērtējumi un ieteikumi, un teikšu, ka tas bija ļoti svētīgs, nestresains un uz vielas apguvi virzīts mācību process, kas iekļāva gan gaidītus, gan pēkšņus pārbaudes darbus. Tā kā atļaušos palikt pie ieskata, ka līdz 6.-7. klasei atzīmes ballu veidā neveicina mācīšanos, vien vairo stresu par vērtējumu. Cita lieta ir procentuālie vērtējumi, tie vienmēr ir noderīgi.

Pēdējās izmaiņas: shit transit gloria mundi, 09.12.2021 18:11.

tici man. es stāstu pasaciņas.

bumburums

Naglaarviitni
Runa nav pat par atzīmi, bet par netaisnību – iesēdināt bērnu oglēs un sodīt par netīrām biksēm – un kā to novērst. Saprotu, ka rakstīšu skolotājai, bet gribu saprast praksi un citu pieredzi.
Ja šāda attieksme atkārtojas vairākos priekšmetus un daļa klases ir alternatīvi apdāvināta, tad 5-6 klasē mainīt skolu.

Ja šis ir viens priekšmets - nu ko, praktizēt meditāciju, skaidrot, ka unikāla iespēja iemācīties, ka nav un nevajag būt perfektam, ka tas ir kaitīgi un ka reizēm labāk ir nospļauties un doties slēpot piesnigušā mežā.

Vai 4. klasē būs zelta liecībai vai nebūs - pēc desmit gadiem tas nebūs svarīgi.
Ilgtermiņā galvenais - vai bērnam joprojām patīk mācīties, pat ja par to viņš par to nesaņem atzīmes? Ja skolotāji nevērtētu? Vai interesē uzzināt ko jaunu? Aizrauj?

Papildināts 09.12.2021 18:40:

Naglaarviitni
Hronisks teicamnieks, izcilība par jebkuru cenu, tev vienmēr un visur jābūt vislabākajam - tas ir tikpat bīstami kā nelabojams divnieku karalis.

Savā jomā ģeniāli cilvēki ir sekmīgi (tb - ar letālu rezultātu) ir lekuši no tiltiem un upēs, jo vienā valsts eksāmenā ir saņemts 4 (sistēmā, kur 5 ir augstākais vērtējums).

Cits būtu laimīgs - akdies, nokārtoju eksāmenu! Yes! Bet nē, ja man visi nav 5, tad neesmu tiesīgs dzīvot.

Ja ļoti gribi ko iemācīt, tad māci veselīgu pofigismu un māci pašam bērnam domāt - vai šai atzīmei būs nozīme pēc desmit gadiem? Tiešām būs? Nu tad raksti skolotājai, mācību daļas vadītājai, direktorei uttt.. un tā līdz Izglītības ministrijai. Nebūs? Atslābsti.

Ja viss ir vienlīdz svarīgs, tad nekas nav svarīgs. Ierēķini sava bērna fizisko un garīgo veselību, spēju pielāgoties apkārtējai videi, prasmi saprast, ka ne visur var un ne vienmēr vajag būt pašam labākajam kā nozīmīgu prasmi, lai izdzīvotu.

Papildināts 09.12.2021 18:53:

Nākamais uzvedības solis: ja nav izcili - nedaru vispār.

Zini, cik gadus no šādas "visu vai neko" visa pēc tam cilvēki cenšas tikt vaļā?

Jo reālajā dzīvē ļoti reti, parasti - neiespējami visur un visās jomās būt izcilam, nekļūdīgam, nevainojamam.

Pēdējās izmaiņas: bumburums, 09.12.2021 18:53.

Change your mind and the rest will follow!

Četri vēji

Iepriekšējā sistēmā, ja nemaldos, vērtējumus atzīmju formā (ja neskaita 3. un 6. klases pārbaudes darbus) bija jāsāk likt no 7. vai 8. klases. Tas, saprotams, netraucēja daudzām skolām likt atzīmes jau no pirmās klases. Manam puikam pamatskolā pirmos 7 gadus (laikam) atzīmju nebija, tikai aprakstošie vērtējumi un ieteikumi
Nē, tā ir konkrētās skolas specifika. Atzīmes nelika pirmajās (laikam) divās klasēs, tad nākamajā gadā lika matemātikā, latviešu valodā un tad jau visur.

Četri vēji iet pa lauku / Četri vēji manī mīt / Vēja slota mūžu slauka / Nevar vējus saslaucīt

Četri vēji
Iespējams. Man gan to minēja citas (absolūti tradicionālas) skolas skolotāja, taču varbūt kaut ko pārpratu.

Atceros, ka mana kursabiedrene raudāja par sešinieku, bailēs no mammas. Augstskolā(!!!) Pēc studijām pārvācās uz citu kontinentu.

bumburums

Jauna ēra

Atceros, ka mana kursabiedrene raudāja par sešinieku, bailēs no mammas. Augstskolā(!!!) Pēc studijām pārvācās uz citu kontinentu.

Traki bērnam, ja laicīgi nesaņemas pasūtīt vecākus ar viņu neadekvātajām prasībām. Protams, varēja būt apakšā stāsts par budžeta vietu, vecāku maksātspēju utt. Tad tur ir cits rakurss stāstam un grūti visiem.

Mums bija teicamiece-izcilniece. Pirmos divus kursus.
Ļoti gudra un forša meitene, bet tikai mācījās, visur bija jābūt un bija 10. Nekādas kopīgas pasēdēšanas kafūzī lekciju starplaikos vai - tā tak nejēdzīga laika šķērdēšana - kopīgs gājiens pēc lekcijām ar kursa biedriem uz bibliotēku un pa pilsētu. Par kaut kādiem studentu tusiņiem vispār pat runas nevarēja būt - izlaidība un viss.

Izdega, pēc otrā kursa pameta studijas; cik dzirdēju, studijas tā arī nekur citur neuzsāka un šīs nepabeidza. Ļoti žēl - jo, mazliet veselīgāks līdzsvars dzīvē un meitene būtu pabeigusi mācības.

Atbalstu izcilību, ir vērsts uz to tiekties - bet ar veselo saprātu un mēru. Akadēmiskā izglītība ir vērtīga, vajadzīga, vairumā gadījumu iemāca analizēt informāciju un kritiski domāt - bet tā ir viena no daudziem dzīves aspektiem, ne vienīgais un ne galvenais.

Nē, nu es varbūt kaut kāda skarbā māte, bet ar dēlu kopš pamatskolas beigu klasēm ir vienošanās, ka vielu par puslīdz apgūtu var uzskatīt, ja par pārbaudes darbu atzīmju skalā ir vismaz 7 (vai formatīvajā vērtējumā vismaz 70%). Ja mazāk, tad jāmeklē papildmateriāli un jāiet cauri, kamēr saprot. Jo atzīmes uzrāda, cik (uz konkrēto brīdi) viņš ir apguvis un izpratis. Tiesa, nav tādu uzstādījumu, ka visos priekšmetos jābūt 8, 9 vai 10. Drīzāk ir skaidri sadalītas prioritātes - priekšmeti, kurus jāapgūst maksimāli labi, jo tie ir būtiski paša izvēlētajai nākotnes profesijai/augstskolai/tehnikumam un priekšmeti, kuri noder vispusīgas personības attīstībai.

bumburums

kopš pamatskolas beigu klasēm ir vienošanās, ka vielu par puslīdz apgūtu var uzskatīt, ja par pārbaudes darbu atzīmju skalā ir vismaz 7 (vai formatīvajā vērtējumā vismaz 70%). Ja mazāk, tad jāmeklē papildmateriāli un jāiet cauri, kamēr saprot. Jo atzīmes uzrāda, cik (uz konkrēto brīdi) viņš ir apguvis un izpratis. Tiesa, nav tādu uzstādījumu, ka visos priekšmetos jābūt 8, 9 vai 10.

Drīzāk ir skaidri sadalītas prioritātes
Saprātīgas un izpildāmas prasības.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18424715