Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Grupu darbs un daži jautājumi.

Naglaarviitni

AAfrika

shit transit gloria mundi
Šim tiešām var piekrist. Mūsu mājās labāk patīk vismaz 8. 7- OK vizuālā māksla, sports, mājturība. Bet tas ir atkarīgs arī no klases.

4. klasē vēlams 9,10 (elementāras lietas māca).

7. klasē- 8-10.

Vidusskolā, gan jau, nolaidīsimies arī līdz 7 (ceru, ka ne zemāk).

Papildināts 10.12.2021 10:53:

Bet vispār, gupu darbs ir ļoti noderīga prasme. Man darbā bez tāda neiztikt. Un tā ir daudziem- darbs komandā.

Nepatīkami, ja slinkāko dēļ arī centīgajam bērnam novērtējums zems. Būtu ideāli, ja par šo liktu %.

Bet arī darbā, ja komanda nolažojas (lai cik viens arī nesenstos), piemaksas neredzēt.

bumburums

Bērnam jāmācās un jāiemācās izvērtēt prioritātes (jāvingrinās īstenot, dzīvē noderēs) un reaģēšanas spektru: sākot no "skolotāj, ar sliņķiem vienā grupā nestrādāšu" līdz "da nu nafig šito stulbo projektu, jautri, ākstīsimies kopā".

Vingrināt spēju skaļi pateikt: Pēteris un Annemarija NEKO nedara, lūdzu mani pievienot grupai, kur vismaz daļa strādā - arī noder tālākajā dzīvē.

Change your mind and the rest will follow!

kimi

Man grupu darbs skolā liekas viens liels stulbums. Zināsanu apguve ir individuāls process, nevis grupas darbs, un pie tā arī būtu jāpaliek. Un ne visiem dzīvē noderēs prasme strādāt grupā, ne visi darbi ir veicami komandā, ir ĻOTI DAUDZ individuāli veicamu darbu. Kā arī ne katrs ir piemērots komandas darbam, ir cilvēki, kuri tādi nav un nebūs. Lai vai kā, skola tik un tā neiemācīs visas dzīvei nepieciešamās prasmes, diemžēl arvien vairāk cenšas to uzņemties, bet tāpat nekas neiznāk, taču savu pamatfunkciju- dot skolēniem zināšanas, skola diemžēl veic arvien sliktāk un sliktāk.

No vienas puses - atzīmēm tālākajā dzīve un karjerā nav īpašas nozīmes, ne ceturtās klases atzīmēm, ne vidusskolas atestāta atzīmēm; cik man zināms, augstskolā uzņemot, ņem vērā centralizēto eksāmenu rezultātus, tā ka atzīmēm ir tāda informatīva funkcija par apgūtajām zināšanām (un arī tā ne vienmēr). No otras puses - nesaskatu neko sliktu, ka ceturtās klases skolēns vēlas labu liecību un ka viņš jūtas aizvainots, ka viņam grupu darbā ir slikts vērtējums, jo citi strādājuši slikti, vismaz viņa uztverē, un ka viņam vispār jāstrādā kopā ar tādiem, ar kuriem viņš negrib. Arī vēlākajā dzīvē mēs taču sadarbojamies ar līdzvērtīgiem partneriem (vismaz cenšamies), nevis ar tādiem, kurus uzskatām par sliktākiem par sevi.

Grupu darbu skolā varētu izmantot kādos konkursos (nu kaut kas līdzīgs kā mācību olimpiādes), projektos vai kāda papildu vērtējuma iegūšanai par kaut ko ārpus mācību programmas, bet tam būtu jābūt brīvprātīgam un arī skolēniem kopā jāizvēlas darboties labprātīgi, nevis jāsaliek ar varu.

grūti būt pieticīgam, ja esi labākais
dace_bogdane

Nu gan skolās prasības kritušās. Vismaz mum 9 un 10 lika tiem, kas atrisināja cietos riekstus nevis pamatuuzdevumus par vielu. 8, ja visi pārējie uzdevimi bez kļūdām, 7 bija, ja viens uzdevums atrisināts nepareizi, tad 6. Nemot vērā, ka uz 8 varēja nolikt tikai klases gudrākie, uz 9 un 10 olimpiāžu profiņi. Un uzdevumi tika sastādīti pēc pakāpēm - 4 elementārie, 2 vidēji grūti, 2 grūti un 2 ļoti grūti. Es laikam savam bērnam to latiņu krietni par zemu nospraudu, ja jau tik vienkārši iegūt 7.

bumburums

dace_bogdane
Gadās, ka pie katra skolotāja ir cita maksimālā atzīme, lai kas arī būtu rakstīts vērtēšanas kritērijos.

Cerams, visi vēl atminās, ka 12 + studiju gadu laikā ir vismaz viens pasniedzējs/skolotājs, kuram ir uzskats: uz 5 zin Dievs, es kā profesors uz 4, tātad students/skolnieks maksimums var zināt uz 3.

Papildināts 10.12.2021 12:10:

Vismaz mum 9 un 10 lika tiem, kas atrisināja cietos riekstus nevis pamatuuzdevumus par vielu.
Izņemot vienu skolotāju, mums pārējie lika maksimums 7, jo tas bija pirmais gads, kad šī novatoriskā sistēma tika ieviesta. Tiem, kas beidza vidusskola pēc gada vai diviem, bija daudz augstāks vērtējums par pilnībā apgūtu vielu.

Katram savs

kimi
Zināsanu apguve ir individuāls process, nevis grupas darbs, un pie tā arī būtu jāpaliek
taču savu pamatfunkciju- dot skolēniem zināšanas, skola diemžēl veic arvien sliktāk un sliktāk.
Tas ir fundamentāls jautājums - vai skolas pamatuzdevums ir tikai iedot zināšanas? Es biju domājusi, ka - arī prasmes. Tai skaitā - strādāt grupā. Jo kur tad vēl to varētu iemācīties?

Papildināts 10.12.2021 18:15:

kimi
Kā arī ne katrs ir piemērots komandas darbam, ir cilvēki, kuri tādi nav un nebūs.
Nolasās kaut kāda sāpe. Skolā daudz kas jādara, kam bērns nav piemērots. Vienam nepadodas zīmēšana, citam - matemātika, vēl kādam - sports vai grupu darbs. Tāpēc jau tā skola ir, lai apgūtu pamatus visam.

bumburums

Katram savs
Pamatzināšanas un prasmes dažādos priekšmetos vislabāk joprojām var apgūt pie privātskolotājiem, jo tur ir viens vai vairāki skolotāji, kuri pielāgojas viena mācāmā saprašanai, tempam un var atļauties individuālu pieeju.
Tikai 1) šāds apmācības modelis būs pa kabatai vien retajam 2) kaut kur bērnu būs jāsocializē, jo būs pieradis, ka viss notiek viņa tempā un apkārtējie pielāgojas viņam - ne jāpagaida uz gausākiem, ne arī piedzīvojis, ka "netieku līdzi vienaudžiem".

shit transit gloria mundi

dace_bogdane
bumburums
Skaidrs, ka skolotājiem, kas vērtējumus par pārbaudes darbiem liek ar šādu domu, arī algu vajadzētu saņemt pēc tāda paša principa: tikai un vienīgi dievs var mācīt vielu tā, lai par to saņemtu pilnu samaksu, nedaudz mazāku samaksu - pieredzējuši profesori, bet Mg. paed., saprotams, tik, cik nu pelnījis. Godīgi tak, vai jā?

Parastā vidusskolā būtu jāmāca un jāpārbauda zināšanas un prasmes par mācību vielu programmas ietvaros. Nav jāsastāda tādi pārbaudes darbi, kuros a priori netiek paredzēts maksimālais vērtējums un nav visiem jāliek pildīt un jāvērtē olimpiāžu vai izteikti paaugstinātas grūtības uzdevumi.

Parastā skolā parastiem bērniem - lai zināšanām būtu jēga - daudz svarīgāk ir kārtīgi apgūt pamatvielu un tās apguvi nesasteigt. Jaunieviestajā kompetenču programmā ir izgaismojies vēl kāds sāpīgs aspekts - vielas apguvei un zināšanu nostiprināšanai netiek atvēlēts pietiekams laika daudzums. Tā nav skolu vai pedagogu vaina.

Ja ir talantīgi bērni, ja ir profilkurss, ja ir apdāvināta klase, ja ir augsta līmeņa valsts ģimnāzija vai konkursa izlases klases (Inženierzinātņu vidusskola) - tas ir cits stāsts. Tādiem bērniem vajag viscietākos riekstus.

Olimpiādes ir atsevišķs stāsts. Cik esmu skatījusies sava dēla bioloģijas un ķīmijas olimpiāžu uzdevumus un salīdzinājusi ar skolas vielu - tā plaisa ir gana liela un pat specifiska. Un šis salīdzinājums ir tikai ar novadu, nevis valsts posmu. Starp novada un valsts līmeņa olimpiādēm atšķirība vēl lielāka. Tas nav ne domāts, ne vajadzīgs visiem bērniem visos priekšmetos. Tik padziļināta apguve drīzāk uzskatāma par hobiju.

tici man. es stāstu pasaciņas.

kimi

Tas ir fundamentāls jautājums - vai skolas pamatuzdevums ir tikai iedot zināšanas? Es biju domājusi, ka - arī prasmes. Tai skaitā - strādāt grupā. Jo kur tad vēl to varētu iemācīties?

Jā skolas PAMATUZDEVUMS ir iedot zināšanas. Diemžēl tie idioti izglītības ministrijā vai vēl kur citur (nezinu, kas stāda tās programmas) uzliek skolai funkcijas, kas būtu jāveic gimenei, piemēram, (te es nerunāju tikai par grupu darbu), taču skola tik un tā ar to galā netiek, un savu pamatfunkciju veic arvien sliktāk, un skolas funkcijas bieži spiesti veikt vecāki, gan algojot privātskolotājus, gan mācot paši. Jā, un strādāt grupā skola NEIEMĀCA, vismaz vairumā gadījumu nē, jo lielākā daļa skolotāju tam pieiet ļoti formāli, un bērni kuļas kā nu paši māk, un ļoti daudzi ir neapmierināti, kā arī šeit mēs redzam.

grūti būt pieticīgam, ja esi labākais

dace_bogdane

Vispār izglītības kvalitāte ir jāskatās ne tikai viena gada/ atzīmju ietvarā, bet reāli jāsalīdzīna ar iegūtajiem rezultātiem valsts ekāmenos un universitātes iestājeksāmenos. Ja bērns mācās uz 7,8,9 un 10, tad arī iestāties budžeta grupā nevajadzētu būt problēmai un nolikt visus valsts pārbaudes darbus un eksāmenus uz tādām pašām atzīmēm nevajadzētu būt grūti. Man vairāk liekas jocīgi, ka arī manas meitas klasē, kurai vidējā atzīme matemātikā bija 7,5, eksāmenā dabūja tikai ap 60%. Tas nozīmē, ka skolotāja neiemācā nepieciešamo vielu un reāli samazina prasības un liek neadekvāti augstus vērtējumus.

Runājot par grupas darbiem - tagad ar kovidu tiem jānotiek tikai un vienīgi skolā, stundu laikā, skolotāju uzraudzībā. Nav bērniem jāvazājas pa citu mājām vakaros pildīt grupu darbus.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18424715