Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Par mūzikas skolu un citām aktivitātēm

Zilspukuzirnis

Tikai šogad viss jau ir nokavēts,jo iestājeksāmens parasti ir jūnija sākumā.
Atkarībā no mūzikas skolas, bet lielā daļā mūzikas skolu nekas nav nokavēts, jo augusta beigās un septembrī ir papilduzņemšana. Pēdējos gados novēroju, ka laikam to mūzikas skolās mācīties gribētāju paliek ļoti maz, ka vienmēr vēl augustā/ septembrī papildus uzņem.

juks

Zilspukuzirnis
kā jūs, vecāki, vai jūsu bērni izvēlējās, kuru instrumentu tad mācīties? Vai vispirms iedevāt rokās pamēģināt, vai kā?
Vecākajai meitai es jau piedzimstot zināju ka spēles vijoli. Vienkārši zināju. Nojauta pareiza - vijole ir viņas instruments. Ir apguvusi vēl ģitāru un solo ģitāru
Vidējā saksofonu izvēlējās pati 2,5gadu vecumā. Aizmuka Rīgas centrā sekojot mūzikas skaņēm, kad sadzinām rokās, sīce izstiepa roku uz saksofonistu un noteica: "Spēlešu šo"
Puiks negribēja vijoli , izvēlējās bungas.
Viens ir vai bērns un mūzikas instruments viens otram patīk, otrs, ne mazāk svarīgi, - pedagogs.

Papildināts 06.07.2022 22:16:

luja
Es drīzāk skatītos mazo mūzikas skolu virzienā. Viņi ir elastīgāki.

Papildināts 06.07.2022 22:20:

Vabolīte
Pēdējos gados novēroju, ka laikam to mūzikas skolās mācīties gribētāju paliek ļoti maz, ka vienmēr vēl augustā/ septembrī papildus uzņem.
Pēdējos gados Mūziku mācija attālināti. Daudzi pameta mācības. Daudz vecāku neriskēja pieteikt bērnu mūzikas skolā jo tāpat bija čakars ar attālinātām mācībām skolā vulgaris

Bet jā, uzņemšana daudzās mazajās paredzama augusta beigās. Un Rīgā vēl ir iespējams atrast mūzikas instrumenta spēles apmācību interešu izglītībā, tas gan būs tikai pulciņš, bet ja grib iemācīties spēlēt - labs.

Vīriešu loģika ir pareizāka, bet sieviešu - interesantāka

Karusa

luja
Ir pieaugušo vakara mūzikas studija Rīdzē. Varbūt tas der?

luja

Paldies par padomiem! Skaidrs, ka jāsāk runāt konkrēti ar skolām, ko arī uzsāku darīt, cerams, ka izdosies.

Mūsu stāsts par instrumenta izvēli - kā jau katrā mūzikas skolā, izvēles pirmais punkts ir mūzikas skolas piedāvājums, mūsu gadījumā varētu būt klavieres, vijole, akordeons vai pūšamie. Man šausmīgi patika (un vēl joprojām patīk) saksofons, tāpēc pirmās 3 izvēles automātiski atkrita ( nē, nu, ja bērns būtu teicis, ka grib spēlēt vijoli, droši vien klausītu ), bet tā kā viņš skaidru nostāju neizrādīja, tad runājām ar pūšamo instrumentu skolotāju par saksofonu, uz ko viņš pateica -pirmais instruments būs klarnete, saksofonu iemācīsies pēc tam īsā laikā. Mums ļoti paveicās ar Skolotāju, brīžiem likās, ka viņu kopējā darbošanās vecāki ir kā traucēklis, tāpēc klarnetes spēles mācības pabeidzot turpināt mācīties saksofonu likās loģisks turpinājums...

Zilspukuzirnis
Bet vispār - kā jūs, vecāki, vai jūsu bērni izvēlējās, kuru instrumentu tad mācīties? Vai vispirms iedevāt rokās pamēģināt, vai kā?

Bērnu pašu kaut kā konkrēts instruments piesaista. Pirmkārt jau ar skanējumu, tembru.
Vecākā meita gribēja čellu vai klavieres. Mūsu skoliņā čella nav, spēlē klavieres. Iestājpārbaudījumā gan uzstājīgi mēģināja pierunāt uz vijoli, bet meita negribēja un arī es zināju, ka vijoli tīri darbspējas ziņā nepavilks.
Otra meita jau pāris gadus pirms mūzikas skolas samīlējās vijoles skaņā un operā pāri bedrei bezmaz kārās, lai uz mūziķiem skatītos. Tā kā viņai ir tāds apņēmīgāks temperaments, vijoli arī spēlē. Tikko 3 gadi pagājuši, jau plāno nākamos 3 instrumentus
Puikam viss vēl priekšā. Izskatās, ka velk uz bungām un ģitāru. Es ceru, ka ne pūšamos. Tiem bērniem tak darba dienās vēlu ir orķestra mēģinājumi un nedēļas nogalēs bieži jāspēlē, un pēc skolas pabeigšanas tāpat negrib laist vaļā. Nē, es tam dzīvi neesmu gatava pakārtot.

Ā, un ir stīgu orķestri un simfoniskie orķestri. Man jau te vijolniecei piedāvāja, un uz to vēl būtu jābraukā... Paldiesnē!

Zilspukuzirnis

Tad sanāk, ka arī jāapsver - vai gribētu, lai bērns spēlē orķestrī, kas prasa laiku. Ja nē, tad jāizvēlas neorķestra instrumenti kokle, ģitāra vai klavieres (ir vēl kādi?). Un ''pāri palikušo'' laiku tad var veltīt sportam vai kam citam.

Es kā mamma varbūt gribētu, lai bērns spēlē orķestrī, bet kā cilvēks, kam varbūt būs vēl bērni un visa tā menedžēšana droši vien pieriebsies un iztukšos, to sev kaklā kārt negribētu.

Koklei ir koklētāju ansamblis-arī tur ir mēģinājumi,koncerti,skates,Dziesmu svētki u.c.pasākumi,kas aizņem diezgan daudz laika,pie tam kamēr mazi, vēl ir jābraukā līdzi,jo jāved kokle,jāpalīdz saģērbties... Ir jo darīt!

Papildināts 07.07.2022 21:18:

Klavierēm no 5.klases ir klavieru ansamblis-jāspēlē četrrocīgi vēl ar kādu bērnu. Orķestris vai ansamblis ir obligāts priekšmets-par to arī liek atzīmes. Īsāk sakot-mūzikas skola ir ļoti nopietna darbošanās gan bērnam,gan vecākiem sākumposmā,tas nev nekāds pulciņš. Šo lietu pārzinu ļoti labi- vismaz 10 gadus esmu dzīvojusies pa mūz.skolu ar bērniem!

Katram savs

Zilspukuzirnis
vai gribētu, lai bērns spēlē orķestrī, kas prasa laiku.
Manam orķestris ir viena nodarbība nedēļā - nav tas ļaunākais. Pie tam tas bērnam patīk labāk nekā parastās stundas.

sovunya

To, ka izvēlas instrumentu, lai nespēlētu orķestrī, pirmo reizi dzirdu. Es pat teiktu, ka neorķestra instrumentiem, spēlējot ansambļos slodze ir lielākā. Vienīgā atšķirība var būt, ka ansambļi parasti notiek pa dienu (īpaši, ja muzicē bērni ar starpību +/- 1-2 klases). Savukārt orķestris ir vakaros, lai tiek lielie bērni pēc stundām.

Orķestru vasaras nometnes ir superīgas, parasti, ja bērns vienu gadu aizbrauc, tad līdz nākamajai nometnei dienas skaita, jo bieži atrod draugus no citām pilsētām, un ar draugiem iespēja satikties tikai nometnē.

Gan ansambļi, gan orķestris ir kolektīvā muzicēšana. Ja negribi, lai bērns spēlē orķestrī, tad parunā skola, vai kolektīvajā muzicēšanā var orķestri aizvietot ar ansambli.

Parasti, lai kuru instrumentu bērns vai mamma izvēlēsies, pirmajās trīs-četrās klasēs lielākā daļa ir labinieki vai teicamnieki. Tālāk pieaug slodze, zināšanu dziļums un plašums un pie loga klauvē tīņu gadi . Un tad...tāpat kā parastajā, arī mūzikas skolā sākas pārsteigumi un jautrības. Tas arī jāņem vērā, un dažiem bērniem šajā vecumā nedaudz stingrāk jāuzspiež pabeigt mūzikas skolu.

sovunya
Orķestris vakaros?

Papildināts 08.07.2022 08:51:

Mūsu mūz.skolā pūtēju orķestra mēģinājums ir sestdienās 9-os no rīta!!!

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18429475