Tīra, kārto tas, kuram traucē nekārtība?

S.Dzeina

Slēdza S.Dzeina: "Būs labi".

Sveiki!

Par kārtību te n-tās tēmas, un tomēr. Ja kādam ģimenē patīk mājās, mašīnā u.c. tīrība, kārtība, tad viņam arī ir jātīra un jākārto, jo citiem tas nav svarīgi un viņi nevēlas sevi apgrūtināt?

Mums šī ir sena problēma. Es esmu tā, kas 90% gadījumos atbild par mājkopību. Galvenokārt man ir visādi "pelnrušķītes darbi". Lielā meita parūpējas par savu istabu, dažkārt traukiem, dažkārt taisa ēst un dara, ko viņai palūdz. Bet tā kopumā es esmu galvenā tīrītāja. Pavasaris bija ļoti grūts mana garā kovid dēļ, mazā uzsāka dārziņu un klasika - nedēļu bērnudārzā, divas pa mājām. Sakrājās visādi nedarīti darbi - logu mazgāšana, garderobes izšķrošana, pieliekamajā bardaks ieviesies u.tml. Tagad, jūlijā, paņēmu atvaļinājumu, arī mazajai dārziņā brīvlaiks. Kā paiet mans atvaļinājums? Ņemos ar bērnu un paralēliu tīru, kārtoju. Izkrāmēt un izslaucīt visādus plauktiņus, skapjaugšas dīvānus, līstītes, šķirbiņas, aiz radiatoriem utml. Gribas un vajag arī savus dokmentus, papīrus izšķirot. Daži istabas augi jāpārstāda. Mums ir liels dzīvoklis, lieli, lieli logi. Man liekas, ka arī trīsgadniekam jāmāca kārtība - jāsavāc mantiņas vakaros un pirms iešanas ārā, kad izber vai izlej, jāmāca, ka jāsaslauka. (Kā nu sanāks, tā sanāks, protams, aiz bērna ir jāvāc, bet nu idejiski kaut kad ir jāsāk saprast... Arī bērnudārzā viņiem to māca.)

Taču tas ir apburtais loks - no vienas puses sakārto, no otra gala jau atkal bardakā... Kad neesmu ar to mierā, saņemu atbildi: nu netīri, ja tev grūti. Bet ja grūti, ka ir nekārtība, tad pati arī kārto! Man bija piedāvājums uztaisīt grafiku, kad kuram kādi darbi jādara, uz to es saņēmu noraidījumu.

What a wonderful thought it is that some of the best days of our lives haven't happened yet!

susums

pasauc mājkopi 1 x nedeļā!

susums
Mājkope par velti nekopj un diez vai mājkope manu pieliekamo revides un bērna rotaļlietas pa vakariem savāks. Turklāt man nešķiet godīgi no manas algas apmaksāt mājkopi tikai tāpēc, ka esmu tā, kurai patīk tīrība.

Bet tā ir, jā, ka kārto un tīra tas, kuram besī netīrība? Un ja pats nejaudā, tad apmaksā mājkopi? Es vnk esmu glupa egoiste, kas grib uztiept svu dzīves redzējumu un iesaistīt tīrīšanā to, kas nevēlas tīrību?

What a wonderful thought it is that some of the best days of our lives haven't happened yet!

Katram savs

S.Dzeina
Bet tā ir, jā, ka kārto un tīra tas, kuram besī netīrība?
Ir tā, kā katrā konkrētajā ģimenē ir vienojušies. Vai nevienojušies.

Katram savs
Bet kā vienoties? Ar kādiem argumentiem?

Papildināts 31.07.2022 12:51:

Esmu mēģinājusi pa labam - palūgt. Tad ir - jā, labi, izdarīšu. BET. Tā izdarīšana var ievilkties uz nedēļām un mēnešiem. Un, kad atgādinu, dabūju pretī - kāpēc kaut kas ir jādara tieši tad, kad es to esmu iedomājusies? (Man nav atbildes. Jātīra un jākārto tad, kad ir nekārtīgs, man šķiet tieši tik vienkārši.) Par grafiku mani atšuva. Nu jau esmu tik tālu, ka es uzsprāgstu un taisu tračus. Tas ir stulbi un destruktīvi, bet es nevaru izturēt.

Es neesmu nekāda baigā feministi, bet man liekas, ka par māju un bērniem nav jārūpējas tieši un tikai sievietei, Turklāt es strādāju un vienlīdzīgi visu pusi maksāju. Rīt mazā atsāks iet uz dārziņu. MAN tieši man ir jāzina, vai drēbes būs saliktas, man bija jāorganizē, ka savlaicīgi ieiet dārziņa dienas režīmā utml. Pa šīm dienām sadzīvotas netīras visas pidžamas, jo aplēja ar zaptēm un 100x pārvilka, man tas bija jāatceras un jāseko līdzi laicīgi izmazgāt, lai ir ko dārziņā diendausai dot līdzi. O, jā, absolūti sīkumi, miljons tādi sīkumi un lielāki sīkumi. Varbūt esmu absolūti tizla, bet es no tā nogurstu un mani tas kaitina.

Papildināts 31.07.2022 12:55:

Šī nav tēma - kā piedabūt kādu pie kārtības, bet vairāk par to, kā man pret šo izturēties, domāt, ar kādu attieksmi... Varbūt pat, kā nejusties tik slikti par šo situāciju...

Gemma

Tev jānoformulē ko tu dod pretī par to, ka citi piekrīt māju turēt tev vajadzīgajā kārtībā.

Ļoti iespējams, ka kā pašsaprotamas ikdienā apmierini kādas viņiem svarīgas vajadzības, tad liec to pretī.

Problēma tā, ka tad, ja viņiem neko būtiski svarīgu no tevis nevajag, vai no visa, ko tu dod, gatavi atteikties, būs ļoti grūti vienoties.

S.Dzeina
Un kas tev traucē ieviest rituālu savākt mantiņas vakaros un pirms iešanas ārā, kā arī, ja bērns kaut ko izber vai izlej, tad kopā uzreiz saslaucīt?

Kādus pieradumus izveidosi, tādi arī būs!

Tagad, jūlijā, paņēmu atvaļinājumu, arī mazajai dārziņā brīvlaiks. Kā paiet mans atvaļinājums? Ņemos ar bērnu un paralēliu tīru, kārtoju.

Hm, nu bet pašai jau arī vajag mazliet par sevi padomāt. Mēs mazāko (3 g.v.) neņemam uz visu atvaļinājuma laiku laukā no dārziņa. Iet uz b.d. 3 dienas nedēļā. Tajā laikā atpūšamies paši, apdaram darbus, izbraucam, kur vajag (bērns absolūti necieš tālāku autobraukšanu).

Es pēc atvaļinājuma, kurā visu laiku vienai pašai (piemēram, vīrs darbā) jākopj māja un ar bērnudārznieku jātiek galā, nebūtu gatava darbam. Tas jau nav nekāds atvaļinājums.

Lauku puķe
Pēc sevis zinu-tas nedarbojas, bet izraisa pilnīgi pretēju efektu. Kārtot var riebties.

Gemma

To, ka seko līdzi bērnu drēbēm un vajadzībām, pārējie vispār nepamana. Un daudz ko citu. Varbūt vienu dienu (nedēļu) nofotografē visu, ko 'garāmejot' izdari. Satīrīt aiz gultas, noslaucīt virsmas, palodzi zem puķupoda, grīdu aiz poda, bērna lietu vākšana... 1000 lietas, ko veicam pašas nemanot un citi arī neredz.

Tad šo var likt pretī kā argumentu - es neprasu, lai to darāt, bet par atlikušo jāvienojas...

Jūs nevarat rakstīt šajā tēmā, jo tā ir slēgta.
18430213