|
polarlapsa123
08.10.2022, 01:52
Te es gribētu pašpikot idejas. Man ir 12 gadus vecs dēls, kam karte ir tikai šogad uztaisīta kabatas naudai, jo citiem klases biedriem jau esot sen. Testēšanas režīmā skaitu pa nedēļām, lai redzētu, kā saplāno tēriņus. Ir tāds negribēts un piespiedu kārtā pienākums kā mūzikas skola un kā motivators kalpo "alga" par darbu atkarībā no atzīmēm. Iet pēdējais gads un domāju būt dāsnāka, lai sekmīgi pabeidz. Un te nu ir gadījums, kad 3 dienās notriec visu septembra algu (50 eur, par ko vienojāmies atkarībā no atzīmēm). Viņš man saka, ka gribēja izlaidēties ar draugiem. Labi, saprotu. Es īsti nezinu, ko gribu no cāļa vecākiem. Varbūt, kādas naudas apgrozās, lai bērns justos līdzvērtīgs draugiem, kas ir par daudz/ par maz, adekvāti? Vai ir jēga motivēt ar naudu? Man izskatās, ka ir, bet varbūt kļūdos. Vienvārdsakot, kam ir viedoklis par kabatas naudu / atalgojumu / piepelnīšanos kādos mājas darbiņos, lūgums izteikt viedokli. Redzu, ka maniem bērniem ļoti patīk naudiņa un tērēšanās, bet negribu tāpat vien šķērdēties, lai pelna kaut kā. Tai pat laikā atceros psihologu teikto, ka bērnam ir jābūt kabatas naudai, ko tērēt pēc saviem ieskatiem. Tad nu mums ar vīru arī ir līdz galam neizrunāts, kā nu būt?
|
|
Nekad neesmu maksājusi par atzīmēm vai pienākumiem mājās. Ir fiksēta kabatas nauda ar automātisko maksājumu uz nedēļu, ja vajag pasākumiem, apģerbam ieskaitu papildus. Līdz pilngadībai redz visus viņa kartes darījumus internetbnkā arī piesaistītie vecāki. Papildināts 08.10.2022 18:13: Varbūt palīdz, ka skaita uz nedēļu, nevis mēnesi?
|
|
Katram savs
08.10.2022, 18:53
Jazz_ Nekad neesmu maksājusi par atzīmēm vai pienākumiem mājās. +100 Papildināts 08.10.2022 18:55: Savulaik devu uz nedēļu, līdz sajutu, ka spēj pats plānot tēriņus, tad skaitīju mēnesim.
|
|
dace_bogdane
08.10.2022, 21:00
Ja tā ir kabatas nauda, nevis nauda obligātajiem maksājumiem, tad bērnam ir tiesības ar to darīt kā griba. Pats ar laiku iemācīsies, ka notriekt vienā dienā ir muļķīģi, jo atlikušo mēnesi nebūs nekas.
|
|
polarlapsa123 Meitai vienu gadu maksāju par Mūzikas sk pārbaudījumiem- ieskaiti vai koncertu instrumentā. Bet ne par atzīmēm. Bet kā papildus motivatoru. Jo viņai bija liels uztraukums par to. (Rezult bija ļoti labi). Bet nu reāli tā bija tāda papildus naudina kautkur 5 reizes gadā. (Kādi 5 eur katrs). Maksāt par atzīmēm, kur mēneša laikā sapelna 50 eur, manuprāt, ir "auzas".
Par kabatsnaudu kā tādu- mēs laikam jocīgi vecāki. Tādu īsti neizsniedzam. Bērni, kad kautko nopērk, pēc tam pa nedēļu apmēram atsūt tētim naudas pieprasījumu uz karti. ( es pat īsti neesmu iedzilinājusies tajā, kā tas notiek). Bet galīgi netērē nekādas lielas summas un ne katru dienu. Savu sadāvināto naudu dzimš dienās utt arī diezgan labi prot taupīt.
|
|
Katram savs
08.10.2022, 21:28
bopa Par kabatsnaudu kā tādu- mēs laikam jocīgi vecāki. Tādu īsti neizsniedzam Bērni ir tik dažādi. Vecākajam izsniedzām konkrētas summas, jo ģimenē naudas daudzums bija ļoti ierobežots, bet bērns spēja iztērēt jebko. Jaunākais naudu gandrīz netērē, kontā stāv summiņa, kad kaut ko iztērē, papildinām.
|
|
Abiem bērniem kartes atvēru 12 gados, kabatas nauda pamatskolniekam 15 e, vidusskolniekam 30 e, nauda ir "notriekšanai, našķiem un picai ar draugiem", par to man neatskaitās. Es gan Swedbankā redzu abu bērnu kontus, ja nu kas, kontrole ir.
Es nemaksāju par atzīmēm, bet nauda tiek reizēm dāvināta, piemēram, uz 1. sept. abi bērni saņēma 50 eiro. Tāpat skolu beidzot bija naudiņa. Faktiski man arī izdevīgi - nav jādod papildus, piemēram, ja aiziet bērns uz kino, jo nauda ir.
Maksāju mēneša sākumā. Viens no bērniem (jaunākais) ļoti tērējas, tāpēc pats palūdza par oktobri kabatasnaudu neskaitīt, bet ieskatīt novembrī 2 x vairāk.
|
|
Abiem bērniem VISA no Citadele. Vecākajai (8.klase) skaitu pusdienas naudu (skolā norēķinās ar karti) un tēriņu nauda - grāmatas, skolai nepieciešamais un launagam (skolā pilsētā, mājas laukos...), jaunākajam (5.klase) drīzāk tēriņiem un izklaidei vietājā ciema TOP bodē. Un lai mācās ar naudu apieties.
|
|
nermala
09.10.2022, 13:51
Savai 12-gadniecei skaitu 40 EUR mēnesī tēriņiem, pati regulē, kur ko kad. Tik reizēm pajautā, cik atlikums. Iet kā pa viļņiem - ir reizes, kad ļoti ātri iztērē, ir kad mēnešiem stāv un īpaši nekustās tas atlikums. Papildināts 09.10.2022 13:51: Par atzīmēm un darbiem nemaksāju.
|
|
Dēls 8. klasē, bankas karte ir trešo gadu. Līdz šim rudenim nebija tādas konkrētas kabatas naudas, reizēm omes kaut ko ieskaita, reizēm mēs, vasarās piepelnās ar zāles pļaušanu. Kontā mēdz ielikt arī svētkos dāvināto naudu, ko pie vajadzības tērē lielākiem pirkumiem. Ar šo mācību gadu tēvs ar dēlu vienojās par noteiktu kabatas naudu 5 eiro nedēļā ko ieskaita svētdienās. Šo naudu tērē kā grib, ja aiziet visa vienā reizē, tā paša izvēle, papildus nauda netiek dota.
Par atzīmēm un pienākumiem mājās nemaksājam, ar visu nepieciešamo ikdienā nodrošinam. Ja kaut kur jābrauc, jāiet, ir paredzēti izdevumi par transportu, cienastu, vai dāvanu, nauda tiek iedota, nav jātērē tā kas kontā. Un jā, bērni ir dažādi. Neesmu no dēla dzirdējusi, ka viņam ir mazāk kā citiem, vai kādam ir vairāk un viņš arī grib tāpat.
The punishment sometimes don't seem to fit the crime.
|