|
1. Nekad neesmu maksājusi par atzmēm un citiem palīdzēšanas darbiem, jo man tas vienkārši šķiet nepareizi.
2. Ir divi bērni ar bankas kartēm - vienam pārskaitu lielāku summu uzreiz, jo prot saplānot. Otram "pa pilienam" pēc nepieciešamības, jo notriec uzreiz visu.
Tā ka no konkrētā bērna atkarīgs.
|
|
adatainis
10.10.2022, 07:25
Bankas karte (ISIC) no kādiem 11-12 gadiem, nupat palika 15. Automātiskais maksājums nedēļā. Kādreiz tas bija 10 eur, tagad 18. Plus sadāvinātā nauda. Baigi netērējas, reizēm nopērk dārgākas lietas, kā vajadzētu konkrētajā situācijā.
|
|
Kaapurs
10.10.2022, 08:55
maniem 17 un 13, bankas kartes ir jau ilgāku laiku, jo paši sāka braukāt uz sacensībām, tad nu lai būtu vieglāk norēķināties, kartes ieviesām. nav tādas vienas konkrētas summas, kas tiktu ieskaitīta nedēļā/mēnesī. ikdienā nekādu lielu tēriņu viņiem nav, cik kādu našķi/ūdeni nopērk. lielākas summas (iepirkumus, dāvanas draugiem, kino utml.) saskaņojam, nauda tiek ieskaitīta papildus.
par atzīmēm, mājas pienākumiem naudu nemaksāju. bet var dabūt ''prēmiju'' par medaļu sacensībās. tas gan nenotiek bieži, īpaši pēdējā laikā.
|
|
visiem trim sākumskolniekiem katram pa savai kartei. par atzīmēm nemaksāju, par palīdzību darbos arī ne. motivēšanu varētu izskatīt [jau piesauktā mūzikas skola]. skaitu 5e nedēļā kabatas naudu, kas ir uzkodai starp skolu un pulciņiem un vēl šim tam, ja ļoti kāro. tas ir daļēji arī manai ērtībai, jo varu arī palūgt nopirkt maizi, pienu un vēl kādu sīkumu [uzskaitot pēc vajadzības naudu attiecīgi] un bērni mācās saprast naudas vērtību, pat ja tā ir bezskaidrā nauda uz kartes.
visiem citadele, bērniem kartes bez maksas līdz 21 gadiem, telefonos Citadeles aplikācijas, lai var kontrolēt, kas kontā notiek; es no sava konta redzu visas transakcijas
2 + 1, 2, 3 = ♥+∞
-Женщины — это не слабый пол, слабый пол — это гнилые доски.- Фаина Раневская
-Where hope grows, miracles blossom.- Elna Rae
|
|
Man bērniem 14 un 10 gadi, kartes ieviesām, kad sāka mācīties pilsētas skolā nevis vietējā ciemata (atbilstoši vienai pirms gada, otrai tagad).
NAV nekādas sistemātiskas kabatas naudas vai maksāšanas par kaut ko paveiktu (atzīmēm vai mājas darbiņi). Vienkārši vīrs uzmana, lai kontā būtu kaut kāda nauda (līdz 15 eiro), lai bērniem, ja diena garāka, ir ko kakao nopirkt, friškas kafejnīcā paņemt, vilciena biļetes sev nopirkt (tam gan paralēli ir arī monētas makos.).
Vecākā šobrīd joprojām tērē jūlijā vasaras darbiņā nopelnīto (kādi 150 eiro laikam bija). Jaunākā savukārt vēl nemaz nav pirmo reizi karti lietot izmēģinājusi.
Reiz karte lieliski noderēja, kad lielā meita brauca uz nodarbību, kur plānoja samaksāt skaidrā naudā, bet to mājās aizmirsa, savukārt kartē maz palicis - aši ieskaitījām, bērns varēja samaksāt. Galvenokārt šādās ārkārtas situācijas redzu galveno kartes noderīgumu.
Pašas kabatas naudas ziņā nav nekādas starpības, vai to skaita kartē, vai izsniedz skaidrā 
Melora tas ir daļēji arī manai ērtībai, jo varu arī palūgt nopirkt maizi, pienu un vēl kādu sīkumu Mhm, pie mums arī tas pats.
Zināmā mērā nauda ģimenē ir kopīga, vienkārši stāv dažādos maciņos.
|
|
Dēlam 6.klasē uztaisīju karti, pats gribēja. Covid laika dēļ pārāk aktīvi nelietoja. Skaitu kabatas naudu- tik eiro nedēļā, kurā klasē mācās. Reizēm samaksāju kādu eiro par mazā brāļa pieskatīšanu, reizēm tāpat pieskaita, bez atlīdzības.
|
|
Pievienojos tiem, kas saka, ka motivēt mācīties ar naudu saknē ir, manuprāt, nepareizi, lai gan kaut kādā ziņā arī saprotu tādu pieeju un kritizēt nesteidzos.
Man vecākais ir trešklasnieks. Dodu 5 eur nedēļā. Tad vēl vecvecāki mēdz uzdāvināt abiem naudu, reizēm 50, reizēm visi 100 (nekomentēšu... ). Tad nu abi (mazākais vēl bērnudārznieks) saliek kopā un domā, kā nu tērēt. Es tieši uz iztērēšanu izklaidēm virzu - tagad krāj akvaparkam. Cik var pirkt tās mantas. Akvaparks atlikās, jo sagribēja helovīna kostīmus - es stāvēju kā klints un teicu, ka no savas naudas nepirkšu vis. Nu, izlēma paši tā, nu lai, iztērēja daļu tiem kostīmiem, jāpiekrāj akvaparkam atkal.
Manuprāt, iztērēt ar draugiem nemaz nav slikts variants - bet nu, protams, neforši, ja tie draugi tā kā uz viņa rēķina tajā vecumā, kad pats to filtrēt vēl nav iemācījies. Bet tad atkal jādomā, ka varbūt tā summa ir par lielu vai vismaz tiešām jāsadala pa nedēļām. Ir šis sarežģīti, jā.
Canta tu conmigo si quieres conmigo canta
|
|
adatainis
13.10.2022, 09:12
Par atzīmju motivēšanu ar naudu: mūsmājās bija motivācija, kad pats izteica vēlmi pacīnīties par sudraba/zelta liecību. Tētis toreiz "ieberzās" ar desmitnieku daudzumu liecībā (bija neapdomīgi apsolījis ).
Un naudiska/mantiska motivācija bija pēc sagatavošanās kursiem iestājeksāmeniem ģimnāzijai. Toreiz bija noruna: martu-aprīli-maiju tu dari to, ko mēs liekam (treniņš katru darba dienu), balvā - brīva vasara, jauns tel, jauns (kruts) velo, vispārējs "pačots un uvažuha". 
Par kabatasnaudu vispār - uzskatu, ka bērnam ir jābūt konkrētai naudas summai, ar kuru viņš var rēķināties katru nedēļu, vai mēnesi. Laikam, būs jāsāk ieskaitīt reizi mēnesī...
|
|
impreza
13.10.2022, 10:17
Maniem bērniem (16 un 11) ir revolut kartes, no lielā bērna puses tagad jau parādās neapmierinātība, jo ieskaitīt varu tikai es (tā esot bēbju karte), savukārt čomi savā starpā viens otram visu laiku kaut ko pārskaitot un viņš tā nevarot. Šobrīd domāju ko darīt - taisīt vēl vienu karti viņam savā parastajā bankā vai atstāt kā ir.
Dēlam dodu 15 uz nedēļu, bet regulāri piemetu, jo viņš to naudu vienkārši noēd par garo dienu blakus skolas kafūzī, savukārt meitai dodu 7 eur nedēļā, paliek pāri visu laiku un uzkrājas. Nedzīvojam Rīgā. Ja būtu Rīga, stabili būtu vairāk abiem jādod.
Par atzīmēm un miskastes iznešanu naudu nemaksāju, ja nu vienīgi kāds mega izcils sasniegums.
Viena no mums nav īsti riktīga un tā neesmu es!
|
|
Kabatas nauda manā izpratnē ir nauda, ko bērns pats var tērēt kur vēlas. Skaitu uz kartes reizi mēnesī konstantu summu. Ja ir nepieciešamība paēst/uzkost starp skolu un pulciņu - tā ir papildus nauda. Kabatas naudu brīžiem krāj un brīžiem tērē, ļauju, lai mācās apieties ar naudu.
Papildus iespēja nopelnīt- ja mājās ir nododamā tara drīkst nest uz taromātu un naudu savākt sev (bet tur kāds eiro vai divi mēnesī sanāk). Par miskastes iznešanu, trauku magāšanu un taml. darbiņiem nemaksāju. Nemaksāju arī par atzīmēm.
Dzīve ir gluži kā rožu dārzs, bezgala skaista, bet ar ērkšķiem!
|