Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Caurumi zobos 1,8 gadi

Fairview

Fairview

Palīdzat ar padomu! Esmu diezgan šokēta par situāciju LV zobārstniecībā - ievēroju, ka manam mazulim ir melni punktiņi uz zobiem un aizgāju pie zobārsta Šarlotes poliklīnikā (nemaz nerunājot par rindām!) un jā -konstatē - 2 nelieli caurumi 5 zobos. Manuprāt šausmas, ko darīsim? Daktere saka, neko nedarīsim - Jūs tīrat rūpīgi, dzerat ūdeni un papildus lietojat flurīdu saturošu krēmu zobiem. Viss. Kad būsiet gatavi labot, nākat atpakaļ.

Vai tiešām tā ārstē visā Latvijā? Nekādas lakas neliek? Nekā neārstē problēmu?

Es negribu labošanu pilnā narkozē, mums nav tik liela problēma (pagaidām).

Varbūt kādai no Cālenēm ir līdzīga situācija bijusi un kādā privātklīnikā kā ārstē šādus gadījumus?

Paldies jau iepriekš par padomu!

Elisa

Arī manam bērnam bija sākuši veidoties melnie punktiņi, bet bija jau 2 gadi. Ieteikums bija tas pats. Es nomainīju zobu pastu uz Elmex ar fluoru un cītīgi tīrīju 3x dienā - no rīta, pirms diendusas un vakarā. Sadumus un saldos dzērienus devu minimāli, tikai svētkos. Un tie punkti pārstāja veidoties. Šogad bērnam paliks seši gadi un viss ar zobiem ir kārtībā. Pa šo laiku tikai viens no tiem punktiņiem palika lielāks, ko uzreiz arī aizvedām salabot (bez nekādas narkozes un raudāšanas - ja pamana laicīgi, bērnam nesāp).

Vēl - kopš 2 gadu vecuma reizi gadā apmeklējam higiēnistu. Mūsu higiēniste teica, ka, ja sāk rasties šie plankumi, ir jābeidz nakts barošana (ja tāda vēl ir).

Man atkal ir jautājums, ko tas bērns ed, ja tik maziņam jau veidojas caurumi? Tāda vecuma vispār vēl saldumiem nevajadzētu būt ēdienkarte!

Fairview

Elisa
Paldies par dalīšanos ar pieredzi! Es plānoju iet tādu pašu ceļu, kā Tu izstāstīji! Higēnists uzreiz pēc 2 gadu vecuma un cītīga zobu kopšana.

LaMela
Saldumi nav panaceja zobu veselībā, bet tieši kopšana un gēni. Pirmajam bērnam ir perfekti balti zobi ar tādu pašu ēdienu/audzināšanu un nebija neviena cauruma nevienā piena zobā. Es domāju, ka mana kļūda bija nepietiekama kopšana tieši agrīni, jo parādījās pirmie zobi 3,5 mēnešos, vajadzēja jau tad ar pastu un speciālu pirkstaini bakstīt 2 reizes dienā, bet es muļke pievērsos tikai ap 8-9 mēnešiem un tīrīju uz nakti. 1 reizi dienā ir daudz par maz.

Ceru, ka varbūt vēl kādam būs noslēpums kabatā.

Citādi - izlasat manu slikto pieredzi un rūpējaties par mazuļu zobiem, mēli un vaidziņu iekšpusi jau no ļoti, ļoti agra vecuma!

FlairZing

Ko tad jūs gribējāt sadzirdēt? Pati sakāt, ka negribat zobu labošanu narkozē, bet vai jūsu bērns ļautu zobus saplombēt ar vietējo anestēziju? Zoba ārstēšana parasti nozīmē - bojātās daļas izņemšana un tukšās vietas aizpildīšana. Neviena fluora laka, smēre un pasta nelabo zobus, tās stiprina veselos audus un neļauj bojājumam izplesties. Tādēļ arī pie ļoti rūpīgas kopšanas (kā apraksta Elisa) + pastāvīgas kontroles, ir iespējams bojāšanos apturēt.

Rīgā zobārstu un klīniku daudz, aizejiet pie kāda cita ārsta, ko tas saka

Izklausās labi, bet tā tas nestrādā

Fairview
Es rotaļu formā aktualizētu zobu kopšanas jautājumu 2-3 x dienā. Piemēram, mazais tīra zobus krokodilam, starp ēdienreizēm padzeras ūdeni, lieto emalju stiprinošas aplikācijas, ar mērķi glābt kariesa neskartos zobus. Un pamazām gatavojas zobārsta apmeklējumam un caurumu labošanas plānam, nevelkot garumā, lai nesāp. Jāorganizē apmeklējums, kad mamma vai tētis ir zobārsta krēslā un otrs pieaugušais ieinteresē bērnu ar šo procesu. Protams, vajag saprotošu zobārstu, kas sadarbojas ar vecākiem. Šis plāns iepriekš jāapspriež ar ārstu un jābūt gataviem neveiksmei un atkārtotiem pierakstiem, kamēr izdodas sarunāt. Lielākais darbs ir vecāku lauciņā, no zobārsta var sagaidīt tikai atbalstošu iejūtīgu komunikāciju, drošu draudzīgu sarunu ar visu ģimeni. Stabili iedarbīgs veids kā pieradināt pie ārsta, kabineta un procedūras kā tādas. Nebūs maciņam draudzīgākais risinājums

Papildināts 10.01.2023 15:05:

Par profilaksi. Zīdāšanas fanes mani tūlīt noraks

• grūtniece pirmajā trimestrī (arī plānošanas laikā) lieto un kontrolē d vitamīnu ne tajā zemākajā robežā, lieto zivju eļļu normālā devā. Mollers ir Pharma Ekstra, kapsulās reizēm ir niecīgas eps, dhs devas un nekādas naktsveces vai linsēklu eļļas to neaizstāj. Turpina visu grūtniecības un zīdīšanas laiku

• pēc iespējas atteikties no nakts laktācijām, kad tiek ieviests papildēdiens. Sātīgas vakariņas un silts ūdens, ja pamostas. Kādam derēs istabas t, mani bērni neņēma pretī. Silts tomēr veicina miega turpinājumu: var izmantot termosu, pudeļu sildītāju vai radiatoru. Protams, šis ir iespejams stabilā zīdīšanas fāzē, iespējams, piens jāatslauc, neder, ja ir problēma ar piena daudzumu un tam visam nav jēgas, kamēr zobu vēl nav. Es par to, ka pēc gada vecuma nakts ēšanai lielāks kaitējums par ieguvumiem.
• radināt mazuli pie smaganu masāžas pirms zobiņi ir ārā (ar silikona upirksteni) un izmantot vismīkstāko ultra soft birsti, ļaut to pagrauzt savā stilā. Zobu nākšana ir labākais periods. Ja nav akūts iekaisums, bēriņiem patīk visas stimulējošas manipulācijas, tai skaitā ikdienas mutes kopšana ar kādu piemērotu līdzekli

Papildināts 10.01.2023 15:13:

Man 2 bērni, gaidot trešo apsveru zivju eļļas lietošanu līdz ar piebarojumu. Meklēšu ieteikumus, kā to draudzīgā veidā ieviest. Zinu, ka govs piens kavē kalcija vielmaiņu. Mīts par to, ka piens satur daudz kalcija būtībā nav mīts, bet mazuļiem strādā pretēji. + labi vitamīni visā zīdīšanas laikā

vēl ir kāds fakts par magnija lietošanu gr laikā. Ir info, piemēram, britu med laikrakstos par magnija kaitīgo ietekmi uz kalcija vielmaiņu, ja to lieto lielās devās un ilgstoši. Kā zināms, magnija uztura bagātinātāji ir ļoti populāri, bet nebūt visā attīstītajā medicīna. Tam kokam ir otrs gals.

Papildināts 10.01.2023 15:17:

Piemēram, vaja dzemdību darbība un kalcija uzsūksanās traucējumi bērnam. Tas gan ir kompensējams zīdot, bet vienalga. Var dzert magnija minerālūdeni, bet lielās devas pret paagstinātu dzemdes tonusu ir nosacīts efekts un blaknes, lietojot ilgstoši. Stipri pārvērtēta un ļoti populāra viela

Papildināts 10.01.2023 15:20:

Paldies par tēmu, man arī interesē zobu veselības tradīciju ieviešana no vismazākā vecuma. Atvainojos, ka gari.

Uzraksties par zivju eļļu līdz gada vecumam, ja ir pieredze. Vai ticat kalcija piedevām, kā, piemēram Ostionol (?) vai līdzīgie

Papildināts 10.01.2023 15:21:

* Osteonol vai līdzīgie kalcija sīrupi

IN_TOWN

Łoooti iesaku elektrisko zobu birsti Sonicare vai kàdu citu. Puikam 7 g., neviena cauruma. Uz higènu negàjàm. Nav jau ko tur tīrīt! Tīra tikai 1x dienà, reti no rītirm. Perfekti zobiñi. Zobàrstei stàstîju, viña piekrít par el.zobubirsti! Labi iztîra.
Bijàm atstàjuši viesnīcà un kádus trīs mènešus tīrījām ar parasto- uzreiz aplikums!!!
Zīdīt bèrniñus vajag! Tas nekaitē! Tieši otrādāk.

Papildināts 04.02.2023 15:15:

Domāju, ka tik maziñam bīstami labot, bet protams Šarlotes klīnikā, lai zobārsts nopelnītu maizei, viñam jāpieñem ap 30 bèrniñu dienā! Neviens ar jums tur nečakarēsies! Mūs vienreiz pēc 15 min., kad bèrns nevèra muti vałà, izdzina ar pusizurbtu zobu!

Papildināts 04.02.2023 15:16:

Labi, ka atradām savu zobārsti! Maksas gan.

Papildināts 04.02.2023 15:17:

Es atkal pie higènista neietu, man pilnïgi likás, ka vecàkajai meitai pèc higènas sàka piena zobiñi bojàties.

Papildināts 04.02.2023 15:21:

Mūsu novērojums- starp draudzeņu màmiņām, par antibiotiku vai kādu stipru zāļu lietošanu grūtniecības laikā! Tas varētu drīzāk ietekmēt piena zobus.

MazaisMurmulis

Ne vienmēr labi zobi bez caurumiem ir vecāku darbības nopelns. Dažreiz tā ir vienkārši ģenētika. Man ir viens spītnieks, kam zobus tīrit "riebjas, slikti, vemt gribas, nevaru un negribu utt". Līdz skolai vēl cīnijos ( ar vājām sekmēm), tad jau atmetu ar roku, šad tad atgādinot... Tīņu gados pats sāka tīrīt. Caurumu nav.

manam puikam pirmais varenais caurums zobā parādījās 1.5gv. Biju pārsteigta, kā nu tā - tik maziņam un šitāds caurums. Nesen tikai uzzināju, ka Polmikorta inhalācijas ļoti bojā zobus, bet viņš man no 7 mēn vecuma regulāri ar bronhītiem un plaušu karsoņiem inhalācijas elpoja. labot zobiņu vedām 2,5 gadu vecumā, Bez narkozes ļoti ātri un labi salaboja daktere Linda Gerste. Puikam joprojām zobi diezgan bojājas, bet nu jau lēnām sāk mainīties uz kaula zobiem.

Ir, kas liek lakas. Piem, higiēniste Līva Ramonas Liepiņas praksē. Manam pusaudzim drausmīgi sabojājās zobi pa kovida periodu. Tagad vedu uz zobu higiēnu vismaz četreiz gadā ar laku. Iepriekš biju vedusi Šarlotes polikl. Higiēnists teuca, ka caurumu nav, bet patiesībā bija starpzobu starpās. Plus tur higièna bieži vien bija knapi 15-20 min.

Papildināts 10.02.2023 22:40:

Arī Stomatol instit liek higiēnisti laku. Ja pats sākums caurumam, tas varbūt var palīdzēt palēnināt procesu.

Papildināts 10.02.2023 22:41:

Kad bija mazi bērni, no sāk vedām labor zobus uz Zobu feju. Tur varēja brillītes uzlikt ar multenēm.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18433473