Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

6-gadnieka un 7-gadnieka uzvedība

Dukse

Dukse

Sveiki,

Jau nezinu vairs, ko darīt: ir divi bērni (6 un 7 gadi). Vecākā un nu jau arī jaunākā visu laiku grib pie tv vai telefona. Kolīdz noņemu gan vienu, gan otru, tā trādirīdis, es esmu sliktā. Neko pašas negrib izdomāt, ko darīt. Dzīvojam mājā, divi stāvi. Bērniem sava istaba. Nu ārā tagad riebīgs, slapjš, bet iekšā tikai pie tv un telefonā sēdēt. Jaunākā vēl atrod arī pati ko darboties, bet vecākā visu laiku ir jāizklaidē. Kad es augu, man nebija māsas vai brāļi un pati kaut kā atradu vienmēr, ko darīt. Nebija ne tv, ne telefona (izņemot ar ripu un vadu), ne datora.

Kā Jums iet ar bērnu nodarbošanos mājās, brīvdienās un darbdienu vakaros? Kā panākt, ka bērni paši spēlējas, atrod nodarbes? Vai tiešām visu laiku kādas izklades jāpiedāvā? Saprotu, ka youtube vislaik ir kas uzmanību piesaistošs, bet dzīvē jau tā nav, pašam jāizdomā, ko darīt? Grāmatas lasīt arī nevar īsti piespiest, lai gan pati lasu šad tad.

Dukse
Man tikko mājas bija 4 dažāda vecuma bērni - meitenēm (5 un 9) patika ar bērnu make up ņemties un matus sev taisīt ! Un nagu lakošana bija aizraujošs pasākums!

Un vēl visi paslēpes spēlēja!

Pusaudzis gan bija garāžā ar patēvu, tad taisīja savu riteni, skatījās datorā un spēlēja spēles.

Teju trīsgadnieks arī make up taisīja

Uz parku bērni gatavi iet jebkurā laikā, tā ka vajag tik vecākiem aktivizēties.

Ja vecāki kaut ko noņem no neta, TV, ir jāpiedāvā vietā kaut kas cits. Bērni paši vēl to nespēj izdomāt. Ir jāpiedāvā izvēles iespējas pēc vēlmēm.

Papildināts 15.01.2023 17:59:

Vēl bijām iepirkties, sapirku meitenēm bižutēriju! Tad nu te gāja vaļā Elsas, Annas, kleitu un rotaslietu parāde.

Papildināts 15.01.2023 18:00:

Vēl ir istaba nopirkts batuts - uz tā ati darbojās, gan lēkāja, gan vingroja, griežoties ap rokturi utml.

Papildināts 15.01.2023 18:01:

Pagājušajā reizē pa lietu un sniegu gājām uz parku pikniku taisīt. Bijām vienīgā ģimenē tajā rotaļu laukumā parkā! Bet bērni bija vnk starā!

Papildināts 15.01.2023 18:09:

Dukse
Manuprāt, meitenēm vieglāk ierosināt dažādas nodarbes mājās!

Es nākošreiz došu meitenēm vērt krellītes. Nopirkšu komplektu un lai taisa.

Vēl manējiem tuva māksla! Šmuce ne pa jokam un vajag drēbju traipu tīrītāju, bet mākslas darbus taisa visi jaunākiem. Ar flomāsteriem, krāsām! Vajag tik papīra kalnu.

Papildināts 15.01.2023 18:13:

Lego arī patīk! Arī lika komplektus!

dduudda

Dukse
Man ir nedaudz lielàki bērni. Problèma līdzīga.

Ir dažādi varianti. Ekrāna limitu noteikšana vai tā nopelnīšana,piemēram, lasot grāmatas (20 min grămatas lasīšana = 20 min ekrāns).

Reizēm dusmojos un saku, ja neizdomās, ko kopā uzspēlēt, telefoni nebūs nedēĺu. Tad pèkšńi atrod visādas nodarbes.

Papildināts 15.01.2023 18:52:

P.s. mums măjās ir daudz galdaspēĺu, lego utt.

Ēdiet vairāk augļus un mazāk viens otru!

Dukse
Nav jēgas salīdzināt ar laiku, kad no pieejamām tehnoloģijām bija ripu telefons. Jādzīvo realitātē. Man 8 gadniece, 1 no 2 brīvdienām tiek pavadīta ārpus mājas, ar ģimeni. Otra brīvdiena dienas aktivitātes izskatās + - šādi

No rīta ekrāna laiks ~ 1 vai 1.5, piem., ja skatās filmu. Iesaistās brokastu pagatavošanā, ja ir vēlme, obligātais pienākums trauku mazgāšana ar trauku mašīnu: iekšā/ārā, sakārtot plauktos. Dala šo ar lielo brāli, ja viņš ir mājās. Reizēm atnāk draugi vai paciemojas pie kaimiņiem, ja slikts laiks. Kad nelīst, iet pastaigās, uz veikalu, kalnu, slidotavu. Kad ir noskaņojums un kompānija skrien krosiņu (silts ieteikums uzturēt formu vieglatlētikas pulciņā). Pagaidām neregulāri. Meitai gari mati līdz viduklim, attiecīgi nesteidzīga vannas procedūras paņem vismaz stundu, matu kopšana, žāvēšana, nagu kopšana, skolas un sporta drēbju sagatavošana nedēļai. Mazgāju pati, viņai šķirošana pēc žāvētāja, sakārtošana skapī. Vienkārša istabas uzkopšana ar robotu, putekļi, galda sakārtošana. Es nomainu gultasveļu. Viņai ir jāaizpilda klasiskā dienasgrāmata nedēļu uz priekšu. Skolai un konkrētai klases audzinātājai ir uzstādījums lasīt minimālo apjomu. Lasīšana pēc noskaņojuma, bet zināms limits jāizpilda, tad atstāsta, apspriež lasīto. 2. klasē šis ir 'iegājies' rutīnā. Ieejot grāmatnīcā labrāt velta laiku izvēlei, paldies audzinātājai, man nav jāuzspiež. Kad nav pieejama draugu kompānija, pērļo, krāso, veido apsveikumu kartiņas klasesbiedriem. Jā, lako nagus, plāno modes pirkumus. Ekrāns vakarā 1-1.5, darbadienās mazāk. Es paskatos, ko tajā ekrānā dara, pačekoju saturu, apspriežam mērķus, ko jaunu uzzināji, kaut kādas aktualitātes. Ir, ko darīt. Skatos, ka telefons diezgan ātri apnīk, izvēlas nodarbes, kurām vakaros nepietiek laika, laikietilpīgas. Reizēm vienkārši čilo pa grīdu ar lego vai lellēm. Īpaši neierobežoju laiku, drīzāk uztrauc saturs, aicinu pārrunāt

Upene

Nedodu bezlimitā TV, datoru, telefonu. Ļoti ātri atrod ko darīt. Un nē, neuzskatu, ka jāpiedāvā. Pašiem jāizdomā. Šodien no segām būvē štābu, vakar galda spēles spēlēja un puzles lika.

Sestdienas vakara multeni parasti ar popkornu skatās un sestdien/ svētdien rīta multeņu programma. Viss. 8 gadnieks vēl šad tad stundu paspēlē datorā šahu vai Minecraft.

Pārsvarā daudz laika pavadam ārā, pat sliktā laikā - šodien līdz jūrai bijām, vakar pa mežu pastaigāt. Kārtojam māju, kopā gatavojam ēst, ejam uz muzejiem, kino utml

Bet kā bija agrāk, kad vinjas bija mazākas? Kā pavadījāt dienu ?
Mums mājās 6 gadniecei ekrāna laiks ir limitēts un ir tikai TV. Nekad neesmu vinju īpaši izklaidējusi, ljauju garlaikoties un no pieredzes varu teikt, tas attīsta radošumu. Vienu brīvdienu mēs pavadam mierīgi, nekur tālu nedodamies, jo jūtu, ka vinjai vajag atpūsties no garās nedēljas. Otra nedēljas nogales diena ir aktīvāka, dodamies uz kādu no pilsētām vai pie dabas.

Bērni nav non-stopā jāizklaidē. Tur arī rodas adresija, ka nezin, ko darīt, kad tāds brīdis bez ekrāna rodas.

1- noteikt telefona/tv lietošanas limitus, lai vismaz 1-2h pirms miega tādi netiek lietoti. Vislabāk, ja abām vienāds limits, lai brīvos brīžus abi kopā var pavadīt iztēlei.

2- brīvdienās nesēdēt 4 sienās, bet bērniem parādīt ar piemēru, ko citu var darīt (arī ārpus mājas).

3- brīvajā laikā nemeklēt bērnu vietā izklaides

īriete

Aizvakar braucu ar autobusu uz pilsētu, 25 minūtes, Brauca māmule ar meiteni, apmēram gadus trīs vecu. Mamaša visu ceļu tupēja savā telefonā, bērnelis visu ceļu spēlēja kaut kādu baisas skaņas spēli pilnā skaļumā otrā telefonā. Krieviski. Esmu redzējusi arī ratiņos iestutētu telefonu ar kaut ko ņirbošu priekšā tikko sēdēt sākušam bērnam... Kad braucu kaut kur ar mazmeitām, spēlējam visādas vārdu minēšanas, skatāmies pa logu un meklējam noteiktas lietas, runājam par vietām, kam braucam cauri. Neviens ģimenē nesēž telefonā - rotaļlaukumi pa visu pilsētu, velosipēdi, brīvdienās Leļļu teātris, koncerti, kino, atrakciju parki. Vasarā pērku AB parka abonementu, reizes piecas vismaz sanāk aizbraukt. Multenes skatās TV ar laika limitu. Ir ļoti daudz rotaļlietu, grāmatu, attīstošo spēļu, mākslas piederumu, arī pieminētā bērnu kosmētika, pērļošanas komplekti, puzles, lego. Pie manis gatavojam - piparkūkas, cepumu mājiņas, cepumu biezpiena kūka, visādi smilšu cepumi; rasolu, auksto zupu prot pašas pagatavot. Pašas iestudē izrādītes, tā kā ir daudz vadātas uz pasākumiem, tad viņu uzvedumos ir priekškars, trīs zvani, paziņojums izslēgt mobilos telefonus utt. 4,5 un 6 gadi meitenēm. Ar mazo nupat bijām uz Riekstkodi, apbrīnoju, cik labi viņa saprata uz skatuves notiekošo, turpceļā biju izstāstījusi sižetu. Vecākā Riekstkodi skatījusies katru gadu no trim gadiem, palaida mazo māsu šoreiz. Es kā ome lieku ļoti, ļoti daudz bērnos, un prieks redzēt rezultātus.

īriete
Nu ja man iedotu bērnus reizi nedēļā, es noteikti arī viņiem piedāvātu pilnu izklaides programmu 24/7 AB, parki un Riekstkoži, tortes un kūkas. Tikai kāds tam sakars ar vecākiem, kas dzīvo katru dienu, nevis piestrādā par mazbērnu animatoriem?

Un vēl tāda nianse, a ko tikai vienu uz to teātri? Abas mazmeitas slabo? Teorētiski tak jau pagaišgad varēja abas mazmeitas vest. Vecākiem arī derētu pusi no bērniem vnk atstāt mājās regulāri, nu, lai mierīgāk un vienkāršāk.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18433605