Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

6-gadnieka un 7-gadnieka uzvedība

Dukse

Astoņmizu zobgrauzis

Man ir 2 puikas, 6 un 9 gadi. Nupat ilgāku laiku būsim bez interneta mājās nodzīvojuši (pārvācāmies), un TV aparātu izlēmu tuvākajā laikā nepirkt, jo pa pandēmiju ekrānlaiku robežas bija aizgājušas diezgan lielā bezkontrolē. Planšetes nav, dators ir viens, un to vajag man. Telefonā lielākajam ļoti limitētas spēlītes un ekrānlaika limits.

Nodarbojas ar Lego, patīk arī puzles un tās gludināmās pērlītes. Pērlītēm sameklēju Pinterest visādus paraugus, liek pēc tiem. Lielākajam vēl patīk pašam fantazēt kaut kādas lomu spēles, mazākais gan tāds, kuram ļoti vajag rotaļbiedru, un brālis ne vienmēr der. Bet viņam atkal patīk daudz griezt un līmēt. Nu, pačīkst viens, otrs vai abi, ka garlaicīgi, bet ne jau man vienmēr tas jārisina, drīkst arī pačīkstēt. Ļauju arī abiem skriet un dauzīties, kamēr vēl nav vakars.

Reizēm pietiek, ja padarbojies 10-15 minūtes, tad viņi pārslēdzas uz pastāvīgu darbošanos. Man patīk Uno - tur nav daudz jādomā. Uzbliez pāris partijas, apnīk, bet bērns ir sajutis uzmanību un apmierināts, aiziet būvēt savus lego.

Uz parku bērni gatavi iet jebkurā laikā, tā ka vajag tik vecākiem aktivizēties.
ar manējiem pilnīgi noteikti tā nav. Jā, atrakciju parku vai akvaparku - protams , bet parks parastais - pfff. Mazuļvecumā jā, bet vairs ne.

Papildināts 17.01.2023 09:51:

Vēl ekrānlaiku ierobežošanai var palīdzēt konkrēts plāns - tā, tagad līdz tikiem un tikiem varat paskatīties, vai tik un tik sērijas, un pēc tam viss. Laicīgi sarunāt. Un konsekventi arī pieturēties pie tā, nevis piekāpties.

Canta tu conmigo si quieres conmigo canta

Kas_zin

Mana pieredze.. jo vairāk ekrāni, jo sliktāk ne-ekrānu laikā uzvedas. Ja ir stingra robeža un ne ilgs laiks, ko skatīties, tad paliek par cilvēkiem Ja nav stingrības un jo vairāk dod, jo vairāk dīc, neko paši nevar, garlaicīgi, nīkst, ārā nepatīk, neko negrib.. Ja ir tik kāda multene/filma un viss, tad atrod nodarbošanos. Sākumā tik pašai jāiztur spiediens Palēnām tās robežas un limiti aizpeld, tad atkal nākas nospraust stingri.

Nodarbošanās tādas pašas kā jau minēja. Līmes pistole laba lieta, visādus darbus taisa, eksperimeti (vielas jauc) utt.

īriete

eseni
Tas gan nav būtiski, bet atbildēšu. Visur abas brauc, bet jaunākā vēl nesen nevarēja ilgi noturēt uzmanību garās izrādēs, kāda ir arī Riekstkodis. Vecākā no trim gadiem bez problēmām skatījās, un pati iet baleta studijā. Biļete uz baletu bija nopirkta tādēļ tikai viņai, bet dienu pirms brauciena lielā nolēma palaist mazo.

eseni
Nav reizi nedēļā, ir arī vakari. Meiteņu vecāki arī ļoti daudz nodarbojas ar viņām. Es strādāju skolā un labi redzu, cik baisa ir atkarība no ekrāniem. Tepat blakustēmā Kiviču meitiņa uzaugusi ar ņirbošu planšeti. Tas ir tik vienkārši - iedod sīcim, un viņš sēž kā piesiets! Bet, kad gribēs noņemt, jārēķinās - kaut kas jādod vietā!

Papildināts 19.01.2023 08:24:

Kas_zin
Jā, līmes pistole super! Sākumā baidījos dot patstāvīgai lietošanai, bet tagad ir katrai, un miers man, kamēr rada. Mazā ik pa brīdim sākumā tik iepīkstējās - uj! uj!, kad apdedzināja pirkstiņus, bet nepadevās, un nu jau perfekti lieto.

Ar ekrānu ir tā: jo vairāk ir, jo vairāk vajag, jo jau pieaugušos ievelk, kur nu vēl bērnu..
Mana ļoooti maz skatās kko datorā (tv nav), un nav problēmu. Iemācījās lasīt 5-6 gados, tgd 6,5 gados brīžam nevar atraut no grāmatas. Lasa visu pēc kārtas un par garlaicību nesūdzas.

Kad apnik lasīt, ir gatava viskauko griezt, līmēt, ņemties, krāsot, zīmēt, taisīt visadus brīnumus. Ja būtu otrs bērns vēl, laikam māju apgāztu, bet nu par garlaicību toč nečīkstētu. Ja laukā jāgaida, tad tur no jebkā - zariņi, msiltis, dubļi, akmeņi, sniegs, kaut ko sāk celt, veidot, citreiz arī dauzīt, jaukt, utt..

Bet nu jā - es nekad neesmu gājusi vieglāko ceļu - neesmu devusi ko skatīties mobilajā/kompī,"lai būtu miers"..

Dukse
Tapec jau paši nejèdz sevi nodarbinat, jo sez tv datoros telefonos un planśetes. Lidz ko novakti tiks, gan papirs atradisies, gan zimuli, plastilini utt. 6 un 7g ierices nav jàsèž vispàr vai łoopoti ierobezotu laiku. Manejie, kad bija 6-7g veci telefona/planśetè pavadija max 40min dienà-darbdienà,brivdienas bez ierīcèm. darbdienà.

picka

īriete
Bet prasīja jau padomu, kā iemācīt bērniem spēlēties pašiem. Tu visās mazmeitu aktivitātēs piedalies, bet runa jau bija par to, kā iemācīt neprasīt piedalīties.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18433605