Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Pamatjautājumi par dārzeņu audzēšanu!

Mane88

Dārza darbos esmu iesācēja, tādēļ rūdītām dārzniecēm šie jautājumi varētu šķist muļķīgi. Tā kā šogad, pirmo reizi dzīvē man būs mazdārziņš, vēlos saprast kas un kā.

1. Lai izaudzētu ķirbi, sēklas jāsēj istabā podiņā vai pa tiešo uz lauka? Ja istabā, tad apmēram, kurā mēnesī?

2. Vai ir jēga pirkt zemeņu sēklas? Vai tur vispār, kas izaugs vai labāk uzreiz ņemt zemeņu stādus?

3. Kā īsti taisa kompostu? Ir tāds vienkārš skaidrojums? Rudenī sametu visus lakstus, lapas čupā un pavasarī to iestrādāju zemē?

4. Apmēram kurā mēnesī siltumnīcā var stādīt piemēram tomātus?

Būšu ļoti pateicīga par atbildēm?

Dianne

Mane88
Prieks redzēt "jaunos censoņus"! Veiksmi un nezaudēt aizrautīgo degsmi brīžos, kad "jau kuro reizi man nesanāk.." vai "atkal tā žurka.." Būs arī labās lietas..

Es teiktu, ka pilnīgi noteikti uz visiem Jūsu jautājumiem ir atbildēts tepat tēmā par "tomātu (..) audzēšana"!

Ieteiktu uztaisīt kafiju, gardas kūkas klāt un apsēsties palasīt iepriekšējā gada tēmas! nu tā, ka no vāka līdz vākam!

Orientējoši apmēram martā tēma "ierūcās" ar reāliem sēšanas darbiem, tad aprīlis ņemās spēkā ar "kas maniem stādiņiem kaiš" un tad jau maijs ar "vakar izstādīju siltumnīcā, bet sola salnas, likšu sveces, segšu ar agrotīklu.."

Noteikti pārlasiet - būs interesanti! Un ja izlasīsiet jau veselus trīs iepriekšējos gadus, tad uzrausiet, pa kuriem grābekļiem notiek dancāšana, iesmējams nostiprināsiet kādus priekšstatus par dārzu un pilnīgi noteikti varēsiet sev uzzīmēt diplomu "par teicami apgūtu kursu dārzkopībā"

Nopietni!

Papildināts 29.01.2023 12:27:

Īsi atbildot uzreiz:

1. Ķirbis gurķa radinieks - netīk, ja plucina lieki saknes, tādēļ, ja sēj istabā/siltumnīcā, tad katru sēkliņu savā podiņā! Stadiņš izaug 2-3 nedēļas, tad jāizstada ārā, bet viņam patīk siltums, baidās no salnām.

Parasti ir visai oki iesēt podiņā maija sākumā, vidū, pret beigām vai jūnijs izstādīt laukā tik dziļi, cik audzis. Ja vajag, izmanto agrotīklu piesegšanai.

2.zemenes var sēt, jēga ir - būs pieredze! Bet tā kā ar stādiņu būs ātrāks rezultāts, kas nav mazsvarīgi, lai rokas nenolaistos rosoties dārzā. Nu vismaz sākumā.

3.tā primitīvi ir atbildēts jau, bet arītur "sava māksla"

4.parasti tas ir maijs. Svarīgi arī kurā Latvijas pusē ir Tava siltumnīca es, piemeram, Kurzemes pusē, aprīļa beigās jau izstādu tomātus siltumnīcā, kāmēr draugi vēl Aluksnes pusē ar ragaviņām braukā..

Šis viss ir smalki iztirzāts tajā "tomātu tēmā" noteikti pārlasi!

Papildināts 29.01.2023 12:35:

Un iesaku iegūt kladi vai atrast plānotāju un izmantot to tikai dārzam! Ir erti tie, kur puse nedēļa, otrs atverums rūtiņas piezīmēm - te vēl var dobes un silču mērogā izplānot

Arī tie forši, kur kstra lapa savam datumam. Tā varesi jau tagad ar zīmuli apvilkt, piemeram, "15.marts - ieseēt tomātus", tad priekš sevis izdarīt piezīmes: "20.marts - man sanāca - viņi visi sadiguši".. utt

Šādi ērti fiksēt šķirnes, nākamajā sezonai izdarīsi secinājumus..!

Indza

Mane88

Man mazdārziņš 4to gadu. Vairāk kā atpūtas vieta, 80% zāliens, tāpēc nepretendēju uz gudrībām. Neko nezinu par tomātiem un siltumnīcām (nav un nebūs), bet kaut kāda pieredze ir.

Laikam jau jāsāk ar to, ka neciešu nokrautas palodzes. Katru gadu solos, ka neko nesēšu, tomēr roka paslīd, un kādas vasaras puķes kastītēs vienmēr iesēju. Bet dārzeņus - ķirbjus, kabačus, cukīni - pērku stādus, parasti vietējā gadatirgū. Pirmajā gadā kļūdījos ar apjomiem. No skata niecīgie stādiņi saauga pamatīgos džungļos un ražoja kā traki. Tā kā neko nekonservēju un nesaldēju, bija problēmas ar visa tā lēruma realizēšanu. Dalīju uz visām pusēm, un - ko tur liegties - arī kompostam tika. Tagad stādu vienu, divus stādus, kad apnīk - rauju ārā. Ķirbjus vairs nestādu. Ir lauki, turienes radi tos burtiski met pakaļ.

Zemeņu stādus pirku vietējā dārzniecībā. Parasti ir apraksti klāt, vai atsaucīgi darbinieki. Mums vajag tikai pašu patēriņam uz vietas, lai bērni redz kā oga izaug. Bija divu veidu stādi, vieni ražoja agrāk, otri vēlāk. 3 gadu laikā 10 stādi sakuploja pamatīgos krūmos, ražoja labi. Pagājušās vasaras beigās likās jau pārauguši, visus likvidēju. Nezinu vai pavasarī gādāšu jaunus. Lielas vajadzības nav, arī dobe jau aizņemta, ar puķēm.

Kompostu mēs pagājušajā rudenī pirmo reizi veidojām nopietnāku, ar kārtām, kompostējošo līdzekli un segumu. Līdz tam sametu visus lakstus, lapas čupā un pavasarī iestrādāju zemē, pārceļot nesadalījušos virskārtu, līdz parādās pilnībā sadalījusies komposta zeme.

The punishment sometimes don't seem to fit the crime.

Dianne
Liels paldies par padomiem!!! Būs laikam tiešām jāpārlasa pagājušo gadu tēmas. Jūsu ieteikums par kladi arī tieši laikā.

Indza
Ļoti interesanti lasīt citu pieredzi. Tā kā šis būs pirmais gads dārza darbos, tad es arī ne ko milzīgi daudz nesēšu. Ķirbjus gribu sēt tikai tādēļ, ka tie ļoti garšo. Pagājušajā gadā sanāca uz balkona izaudzēt mazos tomātiņus, tādēļ arī doma izmēģināt tos siltumnīcā. Zemenes, tā jau klasika.

Ceru, ka rudenī sanāks te iemest kādu bildi ar savu super lielo ražu!

Mane88
Par kompostu - youtubē skatos Charles Growding video, viņš laikam Anglijā, laikapstākļi maigāki kā pie mums, bet man ļoti patīk kā stāsta. Vēl no manas puses - kompostā kartupeļu mizas ir vnk slieku magnēts!

Papildināts 30.01.2023 08:34:

Mane88
Piekrītu Dianne, iepriekšējo gadu tomātu tēmu var lasīt kā grāmatu - tik bez sausiem faktiem. Ļoti interesanti. Par pierakstiem arī piekrītu. Ja vēl neesi izdomājusi, kādu pierakstu kladi gribi, kaut uz lapinas saraksti, ko katrā datumā dari, kad kas sanācis, kad ne, savas piezīmes, jo kas der vienam, neder otram. Turpmākajos gados var būt ļoti interesanti un noderīgi.

Par kompastiem runājot, es savējo nesen pārcilāju un pamanīju mazas oliņas, paguglēju un man izskatās, ka tās varētu būt kailgliemežu oliņas. Ko darīt šādà situācijā? Kā lai tiek vaļā no tām sadētajām oliņàm komposta?

MartaSaule
Paldies par padomiem!

Varbūt muļķīgs jautājums, bet vai tas ir labi, ja kompostā "krājas" sliekas?! Nu tas par tām kartupeļu mizām.

Nu par tiem pierakstiem, piekrītu. Man pašai ir vairākus gadus veidotas piezīmes par ražu sēņojot un ogojot. Kāda raža, cik salasīju, utt. Ļoti interesanti pašai palasīt.

Staigājot pa mežu rudenī atradu rabarberus. Laikam kāds izmetis. Pavasarī varbūt japamēģina izrakt un iestādīt. Nez vai izaugs.

Šodien tieši lasu par kompostiem. Izrādās var kafijas biezumus likt. Tā kā esmu "kafijmāns" biezumu man būs daudz.

Indza

Mane88
vai tas ir labi, ja kompostā "krājas" sliekas?
Gan jau pati būsi noskaidrojusi, bet jā, tas ir ļoti labi. Sliekas ir ļoti vajadzīgas gan dobē, gan kompostā. Tās irdina zemi, uzlabojot gaisa cirkulāciju un veicinot augu augšanu. Cilvēki pat speciāli audzē sliekas kompostam, to sauc par biohumusu. To zinu, jo viena tāda ražotne ir tepat kaimiņos.

Mane88
Ķirbjus gribu sēt tikai tādēļ, ka tie ļoti garšo.
Stāds maksā 0,35 - 0,50 centus. Var apdomāt vai ir vērts noņemties ar sēšanu.

The punishment sometimes don't seem to fit the crime.

MazaisMurmulis

Ķirbjus, kabačus vajag sēt pa taisno vietā, kur tie augs. Sākumā piesegt ar agroplēvi, salikt apakšā, apkārt pļauto zāli siltumam dīgšanas/mazstādu posmam.

Resnā Žurka

1. zemenes atmaksājas sēt mēnešzemenes - labi pavairojas ar sēklām un stādi ir salīdzinoši dārgi.

2. ķirbjus, gurķus, kabačus sēj podiņos, ja grib ietaupīt laiku, lai agrāk ražo un nav jābaidās no salnām. Galvenais, lai saknes pārstādot neizkustina kā podā augušas.

man izskatās, ka tās varētu būt kailgliemežu oliņas.
Neesmu mēģinājusi cīnīties, bet pret sliekām, lai tās no komposta neiedzīvojas puķu podos, izmanto karstumu. Olbaltumvielas sarec 60 grādu temperatūrā. Vai nu savākt un izmest miskastē, vai uzvārīt.

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18433841