Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties

Ziemassvētku kekss

Finna

Zinu, ka bijusi iepriekš tāda tēma, bet nespēju atrast.

Tātad, vai kāda ir izmēģinājusi kādu no tām Ziemassvētku keksa receptēm, kuru cep vairākas nedēļas iepriekš un apslapina ar rumu/brendiju? Kādi secinājumi/ieteikumi, nianses? Ja ir izmēģinätas vairākas, kura no receptēm ir akceptēta par labu esam? Esmu atradusi vairākas, bet nevaru izvēlēties kuru izmēģinät. Gatavošu pirmo reizi ko tādu


Lusesita

Finna

Jā, esmu, un tas bija garšīgākais kekss, kāds jebkad ēsts. Pat ne kā kekss, bet vispār no konditorejas. Man jāpameklē recepte datorā un jāieliek no turienes vai jāatrod, no kurienes internetā to izraku. Vnk fantastisks! Bet bīstams... ļoti bīstams...

ja atrodi, tad padalies, lūdzu

Lusesita

Finna

Sameklēšu un ielikšu, man viņš kkur flešā, jāatrod tas ar. Rīt. Bet es tagad paskatījos visādus recepšu piedāvājumus, visi ir līdzīgi un labi, nevarētu neizdoties, vienīgi, ka mans tiešām izmēģināts, bet es jau arī ņēmu uz labu laimi. Gan jau vnk bagātīgi jāmitrina, no tā tā labā garša. Mitrināšanai izvēlējos konjakveidīgu brendiju.


Man šobrīd noskatīta šī recepte uz izmēģinäšanu

https://www.garsigalatvija.lv/ziemassvetku-kuka-pieaugusajiem/

Ir vēl receptes, kur medus ir klāt. Un es nevaru saprast vai gribu tam keksam medus garšu vai negribu. Ir vēl tumšie varianti un gaišie varanti kūkām. Tā kā es pati pat ēdusi nekad tādu neesmu, tad grūti izdomāt kuru variantu šogad mēģinät

Lusesita

Finna

Atradu šādu savā flešā, te links, bet varu iekopēt tepat visu penteri arī.

https://www.delfi.lv/43857714/old-cat/42878938/amareto-apelsinu-un-valriekstu-ziemassvetku-kuka

Bet, protams, kā jau vienmēr, katram ir savas radošās izmaiņas, piemēram, es neliku iekšā nekādus riekstus, un glazētu ķiršu arī nebija. Pildījumā var likt vēl kādas sukādes, es ieliku laikam ananāsu un vēl kkādas sarkanas un zaļas. Tu vari vienam keksa kukulītim (jāsanāk 2 kantainajām garenajām formiņām) pielikt riekstus vai mandeles un salīdzināt. Dekoru es ignorēju. Tur var katrs izpausties pēc savas vēlmes. Bet pasniedzot es noliku klāt arī trauku ar putukrējumu. Varēja uzkleksēt katrs piku uz savas šķēles, ja gribēja. Tas kaut kā bija vajadzīgais akcents. Ja tu cep apaļajā ar cauro vidu, tad jau smukumam var gan kko vēl uzdekorēt, pūdercukura glazūru ar ķirsīšiem vai dzērvenēm, vai ko nu izdomā.

--------------------------------------------------------------

Ziemassvētku kekss.

Mandeles, amareto, apelsīns un daudz žāvēto augļu. Ziemassvētku smaržas. Šī kūka jāgatavo laicīgi, vismaz 4 vai pat 8 nedēļas pirms Ziemassvētkiem, un jālaista katru nedēļu.

Sastāvdaļas:

  • 550 g sultanas rozīņu
  • 1 apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • 120 ml svaigas apelsīnu sulas
  • 60 g apelsīnu sukāžu
  • 100 g glazētu ķiršu
  • 85 g žāvētu plūmju, 4 daļās
  • 100 g žāvētu dateļu, sagrieztas gabaliņos
  • 25 g kristalizēta ingvera, mazos kubiņos
  • 200 g žāvētu dzērveņu
  • 100 ml amareto
  • 160 g sviesta istabas temperatūrā
  • 3 olas
  • 180 g brūnā cukura
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
  • 100 g valriekstu pusīšu
  • 160 g augstākā labuma kviešu miltu
  • dekoram:
  • 200 g marcipāna
  • dzērvenes
  • kanēļa standziņa
  • 2 ēd.k. aprikožu vai apelsīnu ievārījuma
  • 6 ēd.k. ūdens

Rezultāts: 2 kūkas

Pagatavošana:

  1. Bļodā liec sultanas rozīnes, plūmes, dzērvenes, apelsīnu sukādes, apelsīna mizu, glazētus ķiršus, ingveru, dateles. Pielej apelsīna sulu un amareto. Samaisi un atstāj uz vienu vai divām dienām ievilkties.
  2. Sakarsē krāsni 170 grādus karstu. Sagatavo divas taisnstūra kūkas formas 10 x 25 cm, ieklāj 3 kārtas cepamā papīra.
  3. Ar mikseri pavisam ātri un viegli saputo sviestu un cukuru. Ar roku piejauc olas. To visu pieliec žāvētajiem augļiem kopā ar valriekstiem un samaisi. Pievieno miltus, vaniļas cukuru un vēlreiz samaisi. Mīklu sadali pa visām formām, nolīdzini virsmu un liec krāsnī cepties.
  4. Cep krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā 2 h, līdz kūka ir skaisti brūngana un gatava. Iedurtam kociņam ārā jānāk tīram. Ja liekas, ka kūka apbrūnē pārāk ātri, uzklāj virsū vienu kārtu cepamā papīra un turpini cept.
  5. Atdzesē pannā, līdz tā pilnīgi atdzisusi, istabas temperatūrā. Tad ietin ar alkoholu samitrinātā kokvilnas drāniņā, to visu ietin folijā un liec skārda kārbā. Līdz ēšanas brīdim katru nedēļu aplaisti vienu reizi ar konjaku vai brendiju, katrā reizē 1-2 ēdamkarotes.
Papildināts 02.12.2023 10:53:

Man liekas, ka forša būs jebkura no tām daudzajām receptēm, nevar neizdoties.

Papildināts 02.12.2023 11:01:

P.S. Ja tu aizstāj kādas augļu sastāvdaļas ar citām, tad skaties uz kopējo svaru, lai paliek tāds pats.

Oo, tā vēl savādāka recepte. Paldies

Mezameita2

Kārdinājums šogad pamēģināt. Esmu cepusi tikai vienu reizi - 90.gados kopā ar mammu. Pēc Kārļa Streipa receptes, kas bija publicēta vienā žurnālā - tolaik jau šādi krāsaini recepšu žurnāli tikai sāka iznākt. Sapirkām riekstus, augļus un cepām kādas trīsarpus stundas lielajā keksa formā, jo mammai pēc divu stundu cepšanas likās vēl aizdomīgs - kā tad mēnesi varēšot glabāt, ja olas klāt. Rezultāts sanāca tumši brūns no ārpuses (apdedzis nebija). Pēc tam tinām marlē un folijā, laistījām ar kaut kādu brūno alko, šķiet, brendiju. Milzīgi gards bija, pēdējos gabalus ēdām janvāra vidū, tad likās visgaršīgākais.

Diemžēl recepte, pēc kuras taisījām, man nav saglabājusies. Jāmēģina būs pēc Lusesitas - arī šķiet ļoti gardi.Sukādes likšu tikai tās, kas garšo mums visiem - cidonijas, ķiršus, žāvētas plūmes un aprikozes, ingveru ne. Amareto vietā ņemšu rumu. Redzēs, kas sanāks.

NoSilence

Lusesita
kristalizēta ingvera, mazos kubiņos
Tu to ingveru pati kristalizēji vai gatavu pirki? Ja pati, kā tas izdarāms: vienkārši cukurā apcep?


Vieda Vārna

Lusesita
Tur neliek ne sodu, ne cepamo pulveri?

Jūs neesat iegājis sistēmā, tāpēc nevarat rakstīt šajā forumā.
Ienākt forumā | Reģistrēties
18438561