dzīvs, veselīgs uzturs

aizkraukliite

Slēdza Cāļa Virtuve.
aizkraukliite
[b]interese[/b] Pārcēlu tavu jautājumu par veselīgu uzturu uz šo sadaļu, lai nesadalītu tēmu par gripu Mazuļu nodaļā. Te es uz ātru roku sakopēju no saviem "favorītiem" avotus, kur var sākt meklēt informāciju par veselīgu, dzīvu pārtiku. Nesakārtoju gan tos avotus kaut kādā secībā pēc nozīmības. Skaties pati! Un vēl - ir kādas sīkas detaļas tajās lappusēs, kur man ne visai gribās piekrist, bet tas šoreiz ir sekundāri... http://www.vegetarianbaby.com/articles/rawcold.shtml http://www.rawfoodinfo.com/articles/articles2_main.html http://www.livingnutrition.com/articles/index.html http://www.healthrecipes.com/healthyfood.htm http://www.rawveganbooks.com/index.php?cPath=100134_96 http://www.rawfood.com/cgi-bin/order/index.cgi?id=28783846577&c=Books http://alissacohen.com/raw.html http://www.fruitarian.com/ab/cookedfood_associatedproblems.htm http://p097.ezboard.com/frawforallfrm7 http://www.westonaprice.org/splash_2.htm http://thebestdayever.com/


"Hold On To What You Must Do Even If It Is A Long Way From Here." ...(Pueblo Blessing)...

[b]aizkraukliite[/b] Paldies par linkiem, palasīšu! Tomēr mani interesē reāla pieredze, dzīvojot tepat mūsu tēvzemītē. Tu līdz šim tā arī neesi atbildējusi, varbūt varētu pāris vārdos? Ko ēd brokastīs, ko pusdienās un vakariņās? Gaļu un dzīvnieku valsts produktus uzturā nelieto? Kur iegādājies pārtiku, ko pati lieto? Jā, man vēl jautājums par to, ka pēc 6 gadu vecuma neesi slimojusi. Vai no šī vecuma - aptuveni 35 gadus atpakaļ neesi nekad saņēmusi potes un ēdusi row food? Kā tas bija iespējams bērnam Padomju Latvijā?

[b]aizkraukliite[/b] Mani arī interesē atbildes uz [b]interese[/b] uzdotajiem jautājumiem, t.i. tava personiskā pieredze.

aizkraukliite
[b]interese[/b] Pirmā ēdienreize - apmēram 2-3 stundas pēc pamošanās: svaigu augļu vai dārzeņu sulas, vai augļu biezenis, vai augļi veselā veidā. Štopēju iekšā, cik sirds kāro :) Otrā ēdienreize - visbiežāk laikā starp 16:00- 18-30: svaigu dārzeņu salāti (griezti, vai puse blenderēta un otra puse sagriezta), vai tāpat slinkajā variantā uzgraužu kādus garšīgus dārzeņus (mīļākie man burkāni, kāposti un kāļi), vai lapu salātus ar tomātiem, gurķiem un nedaudz auksti spiestas nerafinētas olīveļļas, vai blenderī gatavota auksta vai silta (pielejot siltu, bet ne karstāku par +40 ūdeni) dārzeņu zupa ar zaļumiem. Paletē visi Latvijā pieejamie dārzeņi un garšaugi (kartupeļus neēdu vispār! - tātad par zaļu kartupeļu graušanu neiet runa :) ), un vēl arī svaigi kokosrieksti un avokādo. Tad vēl mērcēti rieksti (izņemot zemesriekstus) un sēklas - ķirbju, saulespuķu, sezama, linsēklas un tml. Arī diedzētas lēcas (mazās zaļās, ko laikam arī par Indijas pupiņām reizēm sauc), diedzētas alf-alfas, redīsu, krešu un tml. sēklas. Amerikā esmu ēdusi fantastiskus diedzētu griķu asnus. Mēģināju diedzēt griķus Latvijā - bet te kaut kā viņi tā nedīgst tik labi. Vēl laiku pa laikam paņemu kādus nepasterizēta piena produktus no Eko veikaliņa Rūpniecības ielā. Gaļu uzturā ptikpat kā nelietoju - tikai reizi pa dažiem mēnešiem iznāk kādās viesībās kādu kārumiņu noēst kompānijas pēc, bet uz vispārējā veselīgā fona tas vairs lielu lomu nespēlē. Lietoju pie salātiem jēlu olas dzeltenumu - arī no Eko veikala olām, vai laukos no pašmāju vistu olām. Dārzeņus iegādājos pārsvarā tirgū, vai no radiem laukos, bet reizēm iznāk arī lielveikalā nopirkt. Traģēdiju no tā netaisu. Mans ceļš uz šādu dzīves stilu ir bijis pakāpenisks. kad mani bērnībā baroja mamma, es dabūju gan uz savas ādas, gan jo īpaši vērojot viņas strauji bojājošos veselību, izbaudīt, ko nozīmē nepārdomāta pārtika. Pirmās lietas, ko jau bērnībā sapratu, bija par cukuru, kafiju, kūkām, baltmaizi, trekniem ēdieniem. Kad sāku patstāvīgi šiverēt pa virtuvi un piedzima meita, es patoesībā biju slinka saimniece - man vieglāk bija nograuzt kaut ko svaigu, nekā to visu smalcināt, cept un vārīt. Sāku veselības ziņā justies labāk, kā pie mammas (tur bieži bija saaukstēšanās arī skolas gados, bet ne nopietnas). 22 gadu vecumā man uzradās draugs, ar kuru dzīvoju kopā, un kurš bija veģetārietis. Biju pārlaimģa, ka nebūšu spiesta gatavot gaļas ēdienus ģimenē. Tur nāca vispamatīgākā atklāsme - jo bez gaļas jutos vienkārši brīnišķīgi. Tad arī nedaudz sāku interesēties par veselīgu pārtiku un veselīgu dzīvesveidu. Izlasīju Pola Brega grāmatu par badošanos, un tā organisma mērķtiecīga periodiska attīrīšana kļuva par samērā regulāru praksi, kas ir pastāvīgi mani glābusi pie pirmajiem iesnu simptomiem. Iesnas nav bijušas nekad ilgāk par dažām stundām. Pēdējo piecpadsmit gadu laikā bijušas periodiskas svārstības strp veģetārismu AR un BEZ termiski apstrādātem produktiem. Konstatēju faktu, ka pie visa svaiga jūtos daudz labāk. Tad bija periods, kad apstākļi sagadījās tā, ka kādas divas trīs nedēļas no vietas iznāca ēst pārsvarā tikai ermski apstrādātu pārtiku. Gala rezultātā man kliegt gribējās aiz izmisuma - jutos, it kā katra mana ķermeņa šūna būtu pieštopēta ar kaut ko pretdabisku. Deguns ta pludoja, ta krita ciet. Dtausmīgs nogurums (salīdzinot ar bagātīgo enerģiju, pie kuras biju pieradusi). Nozvērējos, ka nekad vairs tādu kļūdu nepiļaušu. Pārgāju konsekventi TIKAI uz svaigu pārtiku. Pēc trijām nedēļām konstatēju faktu, ka ēdu daudz mazāk vienā ēdienreizē, un to skaits sarucis no trijām uz divām. Samaznājās vajadzība pēc miega, uzlabojās darba spējas... vienu vārdu sakot, tikai plusi un nekādu mīnusu. Bez piepūles atvadījās 10 kg svara. Tad pēc brīža bija Ziemassvētki un Jaunais gads - gastronomiskās orģijas. Tā bija pārbaude manam organismam. Pēc tam uzzināju, ko nozīmē atkarība (kā narkotikas) no termiski apstrādātiem produktiem - jo ļoti grūti bija atsākt atkal visu svaigu. Īsi sakot - visdažādāko eksperimentu rezultātā esmu burtiski "izkodusies" cauri visādām pārtikas teorijām... [s][Papildināts: 21:02:2006 23:04:25][/s] ... tagad māku izjust katru smalkāko niansi, kā manu organsmu ietekmē katrs produkts, un tā ir vislabākā un patiesākā skola. Visa teorija ir nākusi klāt tikai pēc tam, un tā ir saskanējusi ar manu pieredzi. Jā, un es šos 35 gadus tiešām neesmu saņēmusi nekādas potes. Vinīgais laikam bija tā Mantū pārbaude uz tuberkulozi, ko skolā taisīja visiem. Vairāk gan nekas nē, kaut arī esmu dzīvojusi ilgu laiku zemēs, no kurām visi baidās un parasti sapotējas krustu šķērsu. Ceru, ka izsmeļoši atbildēju uz visiem jautājumiem... :)


"Hold On To What You Must Do Even If It Is A Long Way From Here." ...(Pueblo Blessing)...

Tad jau drīz pietiks ar vienu redīsu dienā. Muļķīgi ir šādū ēšanas stilu popularizēt Mazulī

Ja vien tā ir taisnība, un nekas nav piepušķots, man liekas ļoti apsveicami. Tā turēt! Ech, man tādu raksturu:rolleyes:


[img]http://www.smiliez.de/smilies/smiliez.de_2373.gif[/img] nebarot un nekaitināt!
[b]aizkraukliite[/b] Izklausās jau labi. Man ļoti garšo dārzeņi un gandrīz visa veida zaļumi. BET - kunģis un zarnas vienkārši netur. Ir noteikts svaigu dārzeņu daudzums, kuru varu apēst bez problēmām . Un viss. Pēc tam sākas problēmas. Esmu no tiem cilvēkiem, kam kapilāri tuvu ādai, āda un visas gļotādas kā salātu lapiņas. Burkāns tukšā kunģī man ir kā žilete . :) Un vēl - kā šito savienot ar 8 -9 stundu darbu?


Jūsu ilggadēja lasītāja madame Lidak
[b]aizkraukliite[/b] Vai vari īsumā pastāstīt par to iesnu aizdzīšanu pāris stundu laikā? [sub] ikdienā pārtieku no vidēji veselīga uztura - gk.graudaugi, dārzeņi, augļi, piena produkti [/sub]

aizkraukliite
[b]Mazā Mija[/b] :) Taisnība, taisnība un tikai taisnība. [b]lidaka[/b] Burkāns tukšā kunģī man ir kā žilete.. . Vai tik tur nebūs tā problēma kaut kur citur... Vai svaigu burkānu sulu esi mēģinājusi? Vai arī blenderētu kokosriekstu kopā ar burkānu un citām garšīgām lietiņām? Cik zinu, tad, ja kuņģis un zarnas ilgstoši pieraduši pārsvarā pie termiski apstrādātas pārtikas, tad tiešām svaig dārzeņi slikti gremojas vai negremojas nemaz, un tad vajadzīgs ''loti pakāpenisks un saudzīgs pārejas periods uz svaigumiem. Tad labāk sākt ar sulām, kas veicina attīrīšanos un normālu procesu atjaunošanu... Ar 8-9 stundu darbu ir pagrūti, bet ne neiespējami. Jāņem līdzi no mājas sagriezti dārzeņi, vai svaigi augļi, vai mērcēti rieksti un sēklas. Vismaz mans dzīvesbidrs, pat vīrietis būdams, tā ļoti labi tiek galā. [b]Rasta[/b] [i]iesnu aizdzīšanu pāris stundu laikā[/i] Klizma, dzert daudz ūdens, neko neēst, pasēdēt karstā vannā, skalot degunu ar sālsūdeni.


"Hold On To What You Must Do Even If It Is A Long Way From Here." ...(Pueblo Blessing)...

atļaušos atgādināt, ka šeit ir konference [b] ĀRSTNIECISKAIS UZTURS [/b]


Karstu brūno šokolādi rotā ar sarīvētu, maigu, gaisīgu balto šokolādi un .... turpinājumu meklē http://virtuve.calis.lv
Jūs nevarat rakstīt šajā tēmā, jo tā ir slēgta.
3044103