Kartupeļi uz balkona
Varētu likties – ko gan vēl bez krāšņumkrāšņām puķēm varam audzēt uz balkona? Pirmajā mirklī varbūt šķist neticami, bet uz balkona ir iespējams izaudzēt pieklājīgu kartupeļu ražu.
Kas ir nepieciešams?
Nepieciešams paliels toveris vai labāk maiss – tas var būt stiklšķiedras kartupeļu maiss, derēs arī biezākais atkritumu maiss. Tilpums vajadzīgs liels – vairāk nekā 100 litru. Anglijā šim nolūkam pat var iegādāties speciāli kartupeļu audzēšanai piemērotas somas – maisus.
Un, protams, sēkla – kartupeļi, nelieli bumbuļi no visgaršīgākajām šķirnēm. Būtu labi zināt, kas tā ir par šķirni, jo labākas ir agrās šķirnes, tad ar agrajiem jaunuļiem varēs mieloties ātrāk.
Kartupeļu stādīšana ir vienkārša
Aplūkojiet izvēlēto bumbuli – tā vienā galā jābūt vairākām acīm, no kurām jau vīd mazi asniņi. Diedzēšanas procesu var nedaudz pasteidzināt, kartupeļus izliekot gaismā. Ja asniņi ir vismaz puscentimetru gari, var uzmanīgi ķerties pie stādīšanas.
Zem maisa paliek paliktni, lai zem tā esošas mitrums nebojā balkona grīdu. Maisam norullē malas un ieber tajā apmēram 10–15 cm auglīgas zemes vai kompostu. Kartupelim patīk labi paēst. Bumbuli ievieto ļoti uzmanīgi, lai nenolauztu asniņus. Vienā maisā ērti jutīsies trīs kartupeļi. Tos apber ar apmēram 10 cm biezu komposta kārtu un gaida parādamies dzinumus.
Diedzēšanas specifika
Tiklīdz asni sasnieguši 2–3 cm garumu, tos atkal apber ar augsnes kārtu. Šo apbēršanu atkārto vismaz 4–5 reizes – kolīdz asni parādās virs augsnes, tā atkal apber ar jaunu kārtu. Pēc tam gan ļauj veidoties kartupeļu lakstam.
Atcerieties, ka svarīgākais ir sākumā neļaut asniem nobriest un augt, veidojot zaļo masu. Šī vairākkārtējā apbēršana ir pielīdzināma kartupeļu vagošanai uz lauka, ko arī izdara vairākas reizes. Ja to neievēro, neattīstās spēcīga sakņu sistēma un izstiepjas tikai garš, resns zaļš stublājs.
Neaizmirstiet kartupeļu maisu regulāri laistīt un mēslot ar sakņu dārzeņiem paredzēto komplekso mēslojumu. Lai saknēm piekļūtu gaiss, maisam visapkārt ar nazi sadurstiet caurumiņus.

Teksts un foto: Ingūna Gudrupa, žurnāls "Dārzā"