Saimniecība

Trauki gatavošanai

Ir sešu veidu trauki cepšanai un vārīšanai: alumīnija, emaljētie, stikla (gatavošanai mikroviļņu krāsnī), čuguna, keramikas un trauki ar pretpiedeguma pārklājumu.

Alumīnija trauki

Alumīnija trauki ir piemēroti gatavošanai uz visa veida plītīm, izņemot uz indukcijas plītīm. Alumīnija traukos iesaka vārīt un cept visa veida produktus, izņemot skābus produktus, jo skābe reaģē mīkstiem metāliem.

Foto: istockphoto.com

Alumīnija trauki atkarībā no tā, kas tajos tiek gatavots, ir jāmazgā atšķirīgi:

  • ja alumīnija traukos cep mīklas izstrādājumus, pēc tam tos vislabāk ir mazgāt ar ziepēm (no sākuma aukstā ūdenī, pēc tam karstā ūdenī);
  • ja šajos traukos gatavo ļoti taukainu ēdienu, pirms mazgāšanas trauku labāk ir apstrādāt ar sinepēm vai sinepju pulveri;
  • alumīnija traukus vislabāk ir mazgāt ziepjūdenī, kam pievienots ožamais spirts;
  • ja piedeg alumīnija katls, labākā tīrīšanas metode ir katlā uzvārīt ūdeni, kam pievienots etiķis, var izmantot arī kafijas biezumus.

Emaljētie trauki

Emaljēto trauku priekšrocība ir tā, ka tos var viegli tīrīt ar mīkstu lupatiņu, uz kuras ir uzbērta smalkā sāls. Šādus traukus nevajadzētu pakļaut krasām temperatūras izmaiņām, jo tādējādi var saplaisāt trauka emalja. Ja emaljētie trauki kļūst melni, tos var tīrīt ar lupatiņu, kas samērcēta etiķī, un pēc tam rūpīgi izmazgāt.

Stikla trauki

Stikla traukus lielākoties izmanto gatavošanai mikroviļņu krāsnī (jāpievērš uzmanība trauka etiķetei, kur rakstīts, vai stikls ir karstuma izturīgs). Šiem traukiem ir salīdzinoši mazāk pielietojuma iespēju, tāpēc tos vairāk izmanto auksto ēdienu, piemēram, aukstās zupas vai salātu, pagatavošanai, nevis vārīšanai vai cepšanai.

Stikla trauki ir spožāki, ja mazgājot ūdenim pievieno ožamo spirtu. Šādus traukus ieteicams mazgāt ar šķidrajiem mazgāšanas līdzekļiem un slaucīt nevis ar auduma, bet ar papīra dvieli.

Čuguna trauki

Čuguna trauku lielākais mīnuss ir tāds, ka tiem ir tendence rūsēt, bet, neraugoties uz to, čuguns ir tīrs materiāls, kas ir draudzīgs gan videi, gan cilvēkam.

Čuguna trauki ir īpatnēji ar to, ka tie pirms pirmās lietošanas ir speciāli jāapstrādā, piemēram, pannā jāielej augu eļļa, jāpievieno sāls un jāuzkarsē (pēc apstrādes panna nav jāmazgā, to uzreiz var izmantot pirmajai gatavošanai).

Lai neveidotos šo trauku lielākais ienaidnieks, rūsa, pēc mazgāšanas trauki ir rūpīgi jānosusina un jāiesmērē ar augu eļļu. Čuguna virsma nodrošina labu ēdiena gatavošanu tad, ja gatavošanas process ir ilgstošs.

Keramikas trauki

Keramikas traukiem ir ierobežotas lietošanas iespējas, turklāt trauki pirms pirmās lietošanas reizes ir īpaši jāsagatavo. Tikko nopirktā keramiskajā traukā pusstundu ir jāvāra ūdens, kam pievienoti 200 ml etiķa un divas ēdamkarotes sāls. Keramikas trauki ir ieteicami latviešu nacionālo ēdienu pasniegšanai, piemēram, pelēkajiem zirņiem, skābētiem kāpostiem u. c.

Tērauda trauki

Tērauda pannu priekšrocība ir tā, ka tās nodrošina ātru un vienmērīgu siltuma izkliedi, kas līdz minimumam samazina enerģijas patēriņu.

Foto: Hemera Photo Clip Art

Mūsdienu tērauda katliem un pannām ir pretpiedeguma pārklājums, tāpēc ēdienu iespējams gatavot bez taukvielām. Parasti tērauda traukus ieteicams izmantot gatavošanā, kur temperatūra nepārsniedz +200 oC.

Tērauda traukus nav ieteicams pārāk ātri atdzesēt, jo temperatūras svārstību ietekmē trauka virsma kļūst nelīdzena. Viena no šo trauku īpatnībām ir tā, ka tie ir regulāri jāspodrina, izmantojot tēraudam paredzētus tīrīšanas līdzekļus, lai tiktu saglabāts to metāliskais spīdums. Vadošo ražotāju tērauda katlus var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, tomēr ieteicamāk tos ir mazgāt ar rokām. Tērauda trauku kopšanā nav ieteicams izmantot birstes un abrazīvās pastas, jo tādējādi tērauda virsma tiek saskrāpēta.

Pretpiedeguma pārklājums

Viens no mūsdienu virtuves trauku tehnoloģijas sasniegumiem ir pretpiedeguma pārklājums, kam ir dažādas variācijas.

Vispazīstamākais pretpiedeguma pārklājums ir teflons, kas tiek vērtēts pretrunīgi, jo nodara kaitējumu gan dabai, gan cilvēkam. Teflona sastāvā ir vairākas toksiskas vielas, kas, teflonam uzkarstot, nonāk gaisā un cilvēka plaušās. Teflons var negatīvi ietekmēt gan bērnu, gan pieaugušo veselību. Ja nevēlaties saskarties ar teflona kaitīgo ietekmi, labāk izvēlieties nerūsējošā tērauda, čuguna, Pyrex vai emaljētos traukus.

Firma ‹‹Tefal›› ir izstrādājusi jaunu pārklājuma veidu – expert. Pārklājumu veido pieci slāņi, un katram no tiem ir sava funkcija. Šis pārklājums ir viens no jaunākajiem atklājumiem pretpiedeguma pārklājumu ražošanā.

Ir ražotāji, kas traukiem ar pretpiedeguma materiāliem pievieno cieto metālu vai minerāldaļiņas. Īpaši izturīgs pretpiedeguma pārklājums ir titāna keramiskais materiāls, ko visbiežāk izmanto alumīnija traukiem.

Pretpiedeguma pārklājums ne tikai samazina taukvielu nepieciešamību, bet arī atvieglo trauku tīrīšanu un ēdienu pagatavošanu kopumā. Traukus ar pretpiedeguma pārklājumu nav ieteicams pārkarsēt. Vislabāk ir pannu uzkarsēt līdz vēlamajai temperatūrai un tad izmantot vidēja karstuma režīmu. Ja trauki tiek pārkarsēti, to virsma kļūst tumši brūna vai ogļu melna, līdz ar to trauku kalpošanas laiks samazinās un būtiski tiek ietekmētas pretpiedeguma pārklājuma īpašības.

Traukus ar pretpiedeguma pārklājumu nav ieteicams mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, jo hlora un sāls savienojumi saēd virsmu. Vislabāk šādus traukus ir mazgāt ar rokām siltā ūdenī, turklāt tos var iesmērēt ar augu eļļu. Ja laika gaitā materiāls zaudē savas īpašības un ēdiens piedeg, to vislabāk ir tīrīt, uzvārot traukā ūdeni.

Lai pievērstu pircēju uzmanību, uzņēmumi, izmantojot modernākās inovācijas, ražo arvien kvalitatīvākus traukus no dažādiem materiāliem, tāpēc ir noderīgi sekot līdzi jaunumiem, rūpīgi izvērtēt materiālu ietekmi uz dabu un cilvēku un izvēlēties sev atbilstošāko variantu.

Iveta Rozentāle

Citi noderīgi raksti

Trauki uzglabāšanai

Sveču liešana

Aprunāties par līdzīgām tēmām varat Cāļa forumā

Nekustamais īpašums