Saimniecība

Trauki uzglabāšanai

Gatavu produktu uzglabāšanai nepieciešami trauki, kas nelaiž cauri skābekli (saskare ar skābekli ir galvenais pārtikas produktu bojāšanās iemesls), pasargā ēdienu no dažādām smaržām un kuru virsma nereaģē ar skābēm un sāli, kas ir produktu sastāvā (tā iemesla dēļ produktus nedrīkst uzglabāt čuguna un alumīnija traukos).

Ieejot interneta portālā salidzini.lv un ierakstot atslēgas vārdu savienojumu trauki uzglabāšanai, tiek parādītas 254 preces dažādos interneta veikalos. Cenu amplitūda ir LVL 1–LVL 420.

Ir pieejami dažādi trauku veidi:

  • Nerūsējošā tērauda trauki. Šajos traukos gatavos produktus var uzglabāt vairākas dienas, nerūsējošais tērauds nereaģē ar skābi. Šajā jomā viens no jauninājumiem ir kastrolis ar diviem maināmiem vākiem – stikla un plastmasas. Stikla vāku izmanto, ēdienu gatavojot, bet ar plastmasas vāku kastroli var hermētiski noslēgt un gatavo ēdienu uzglabāt ledusskapī.
  • Emaljētie trauki. Šie trauki ir viens no labākajiem produktu uzglabāšanas variantiem. Visbiežāk lietotie emaljētie trauki ir burkas, kas atšķiras izmēra un tilpuma ziņā un kur pārsvarā tiek uzglabātas garšvielas. Ja izvēlaties emaljētos traukus, jāpievērš uzmanība tam, lai emaljētā virsma nebūtu nodrupusi vai ieplaisājusi, jo šādus traukus uzglabāšanai izmantot nedrīkst – produkti sāk reaģēt ar metālu.
Foto: istockphoto.com
  • Stikla, keramiskie un porcelāna trauki. Arī šie trauki ir piemēroti gatavu produktu uzglabāšanai, kā arī tie pasargā produktus no citām smaržām. Tomēr jāatceras, ka produktu uzglabāšanai nedrīkst izmantot porcelāna un stikla traukus ar dekorācijām, jo dekorēšanai izmantotā krāsa, reaģējot ar produktiem, izdala toksīnus.
  • Papīra iepakojumi. Papīra iepakojumos uzglabā beramas lietas: tēju, miltus u. tml. Papīra iepakojumu mīnuss ir tāds, ka, nonākot saskarē ar mitrumu, papīrs kļūst neizturīgs un var uzsūkt apkārt esošās smaržas. Lai arī papīrs ir uzskatāms par ekoloģisku iepakojumu, jāņem vērā, ka tā ražošana daudzviet ir izraisījusi ūdens ekosistēmas bojāeju.
  • Vakuuma iepakojumi. Šādi iepakojumi ir pēdējo gadu jaunākais sasniegums. Tie ir izgatavoti no augstas kvalitātes plēves. Vakuuma iepakojumā produkti, kas bojājas ļoti ātri, uzglabājas divas līdz trīs reizes ilgāk, turklāt saglabā dabisko krāsu un smaržu. Ir divu veidu vakuuma iepakojumi: speciāli polietilēna maisiņi un plastmasas trauki. Iepakojumiem komplektā vienmēr jābūt pumpītim, kas no iepakojuma izsūknē gaisu, un ierīcei vai mehānismam, ar kura palīdzību iepakojumu aiztaisīt.
  • Polietilēns. Šis ir viens no izplatītākajiem sintētiskajiem materiāliem, kam ir zema mitruma un ūdens caurlaidība. No polietilēna ražo maisiņus, mazgājamo līdzekļu pudeles, trauciņus un citus iepakojuma veidus.
Foto: istockphoto.com
  • Plastmasas trauki (caurspīdīgie). Šos traukus vajag izvēlēties ļoti rūpīgi. Plastmasas traukos nav vēlams likt karstus produktus, jo karstums var mainīt materiāla struktūru. Ir arī plastmasas trauki, kuros nedrīkst uzglabāt sālījumus un marinādes, savukārt citos nedrīkst uzglabāt taukainus produktus. Pirms šādu trauku pirkšanas rūpīgi jāizlasa trauku etiķete, uz kuras jābūt norādei, kam konkrētais trauks ir paredzēts.

    Daži plastmasas trauki iztur plašu temperatūras spektru – no -40 oC līdz +140 oC. Pateicoties augstajai karstuma izturībai, traukos var sildīt ēdienu mikroviļņu krāsnī. Ir arī tādi plastmasas trauki, kuru vāciņā ir neliels caurums, kas nodrošina tvaika izkļūšanu no trauka, tādējādi tajos gatavotais ēdiens ir garšīgāks. Konkrētos plastmasas traukos ēdienu var arī sasaldēt, tiem ir hermētiski noslēgts vāciņš, kas produktu pasargā no skābekļa piekļuves un izžūšanas, savukārt saldētava tiek pasargāta no produktos esošā mitruma. Viens no jaunākajiem plastmasas trauku veidiem ir trauki, kas maina tilpumu – mīkstās un cietās plastmasas savienojums traukam ļauj ieņemt nepieciešamo tilpumu.

    Aptuveni 80 % plastmasas izdalīto kaitīgo vielu cilvēka organismā nonāk no dažādiem būvmateriāliem, plastikāta logiem, mēbelēm, bet visvairāk no traukiem.

  • Pārtikas plēve. Šis ir plāns izolācijas un iesaiņojuma materiāls. Ir sastopamas celofāna, polietilēna un citu māk­slīgo materiālu plēves. Ja produktu uzglabāšanai tiek izmantoti nehermētiski trauki, produkti ir jāpārklāj ar pārtikas plēvi, lai tie būtu aizsargāti no apkārtējiem aromātiem un izžūšanas. Ja produkti ir apklāti ar pārtikas plēvi, tie ilgāk saglabā savu dabisko izskatu un garšu. Ir cilvēki, kuri rīkojas nepareizi, produktus iesaiņojot lielveikalos pieejamajos maisiņos – tajos produkti ātrāk bojājas un vairāk uzņem apkārt esošās smaržas.
  • Polietilēnteraflāts. Tas ir plastmasas materiāls ar augstu izturību, kas saglabājas, mainoties apkārtējai temperatūrai, un kam raksturīga zema mitruma un gāzu caurlaidība. Visvairāk polietilēnteraflātu izmanto minerālūdens, gāzēto atspirdzinošo dzērienu un eļļas pudeļu ražošanai. Pirms vienreiz lietojamos traukus izmantot atkārtoti, jāatceras, ka tie tomēr ir paredzēti vienreizējai lietošanai – izmantojot tos atkārtoti, izdalās bīstama ķīmiskā viela, bisfenols, kas var izraisīt nopietnas saslimšanas un pastiprināt hroniskās saslimšanas, piemēram, astmu. Lai zinātu, vai plastmasa ir kaitīga, konkrētā iepakojuma sānu var ieskrāpēt ar nagu – ja paliek gaišs nospiedums, plastmasa ir kaitīga, nekaitīga plastmasa paliek nemainīga.

Dabai un cilvēkam labvēlīgāk ēdienu uzglabāšanai ir izmantot traukus no dabīga materiāla, piemēram, māla, kam nav nepieciešama speciāla apstrāde. Šādi materiāli ir mazāk kaitīgi dabai, un ar ēdienu neveidojas ķīmiski savienojumi.

Ja ir svarīgs ne tikai trauku praktiskais pielietojums, bet arī to ietekme uz vidi un veselību, ir svarīgi ievērot divus nosacījumus: pirmkārt, jāizvēlas trauki no dabīga materiāla (māls, stikls, koks, kas nav ķīmiski apstrādāts) un, otrkārt, jāizvēlas trauki ar ekomarķējumu, kas garantē to, ka trauks ir ražots videi draudzīgā veidā.

Iveta Rozentāle

Citi noderīgi raksti

Trauki gatavošanai

Padomi par drošu iepirkšanos internetā

Aprunāties ar citiem saimniekiem par līdzīgām tēmām  varat Cāļa forumā

Nekustamais īpašums